No 13. līdz 16. janvārim Nīderlandes pilsētā Groningenā (Groningen) norisinājās lielākā Eiropas mūzikas konference un festivāls "Eurosonic Noorderslag". Tajā veiksmīgi sevi pierādīja trīs latviešu grupas – "Carnival Youth", "The Big Bluff" un "Momend".

Šāds daudzums latviešu grupu konferencē nokļuva pateicoties tās fokusgrupai – "Eurosonic Noorderslag" savā 30. jubilejas gadā vērsa uzmanību uz Centrālaustrumeiropas reģionu.

Četru dienu laikā Groningenā pulcējās vairāki tūkstoši mūzikas industrijas profesionāļu, proti, menedžeri, festivālu rīkotāji, izdevniecību pārstāvji, žurnālisti un citi nozares pārstāvji.

"Eurosonic Noorderslag" ir nozīmīgākais šāda tipa pasākums Eiropā, tādējādi pulcējot nozīmīgākos mūzikas biznesa darboņus. Tāpat festivālu un konferenci baudīt bija ieradušies arī aptuveni 40 000 skatītāju – biļetes uz to tiek izpirktas jau vairākus gadus pēc kārtas. Līdzīga kā citos šāda veida "šovkeisos", arī "Eurosonic" laikā koncerti notika vairākos desmitos bāru, kafejnīcu un klubu, kas izvietoti apmēram Vecrīgas izmēra pilsētas daļā.

Realitātē tas nozīmē to, ka latviešu grupu menedžeriem bija iespēja dzīvē tikties un komunicēt ar cilvēkiem, kuri var pavērt mūziķiem durvis uz panākumiem, slēdzot ierakstu līgumus citās valstīs, rīkojot turnejas, gūstot iespējas uzstāties nozīmīgākajos festivālos un gluži vienkārši vairojot savu popularitāti.

"Carnival Youth" zvaigžņu stunda

Žilibinošus panākumus "Eurosonic" ietvaros guva indīroka četrotne "Carnival Youth". Festivāla ietvaros tika pasniegta EBBA balva un tās ceremonijas vadītājs, britu slavenība Džūls Holands puišiem pasniedza gan pašu EBBA statueti, gan "EBBA Public Choice Award", proti, skatītāju balvu, kuras uzvarētāju noteica interneta balsojumā.

Lai arī EBBA pati par sevi ir vērā ņemams panākumus, tieši skatītāju balva, iespējams, ir vēl nozīmīgāka – jau nākamajā dienā dažādos Groningenas bāros un kafejnīcās vairākkārt varēja dzirdēt skanam "Carnival Youth" dziesmas.

"EBBAs balva radīja svētku sajūtu. Nebijām gaidījuši, ka iegūsim skatītāju balvu – mums šķita, ka tas vairāk atkarīgs no grupas popularitātes, "Youtube" klausījumu skaita. Man vienmēr licies muļķīgi, kā cilvēki uz skatuves "sastingst", saņemot apbalvojumus, bet šoreiz tas notika arī ar mums. Tas bija pilnīgi negaidīti. Pozitīvu emociju un laimes lādiņš! Esam arī ļoti pateicīgi visiem tiem latviešu faniem, kas balsoja, kā arī mūsu menedžerei Gunai Zučikai – tas lielā mērā ir arī viņas nopelns," pēc balvas saņemšanas portālam "Delfi" pastāstīja apvienības dalībnieks Roberts Vanags.

Festivāla ietvaros grupa spēlēja vairākus koncertus. Viens no tiem ievērojamā izmēra klubā "Huize Maas" pulcēja pilnu zāli, tādējādi uzskatāmi bija redzams, ka ārzemēs grupai veidojas stabila fanu bāze. "Karnevāļu" uzstāšanās bija tiešām pārliecinoša - skaidrs, ka spēlējot neskaitāmus koncertus ārzemēs mūziķi ir kārtīgi saspēlējušies un ir spējīgi prezentēt klausītājiem spēcīgu, pārdomātu šovu.

Programmā bija iekļautas arī trīs dziesmas no grupas otrā albuma, kas tiks prezentēts šī gada laikā - to stilistikā "Carnival Youth" attālinājušies no popmūzikas, vairāk tuvojoties "indie" žanra labākajiem piemēriem, vienlaikus saglabājot pirmā albuma materiālam raksturīgo enerģiju un aizrautību.

Video: Fragments no koncerta

"The Big Bluff" un "Momend" uznāciens


Grupa "The Big Bluff". Foto: Knelis

Arī abas pārējās latviešu grupas savu mūziku "Eurosonic" ietvaros prezentēja godam, pulcējot ievērojumu daudzumu cilvēku, kas liecina, ka arī par viņiem ir rosināta interese ārzemēs.

Miksējot rokabillī, blūza un hārdroka elementus, "The Big Bluff" ir izcila "dzīvā" grupa - tās dalībnieku atdeve koncertos ir fantastiska, un arī internacionālā publika Groningenā acīmredzami ļāvās tās aizrautībai. Uzstāšanās laikā izskanēja gan grupas iepriekšējā albuma "The Big Bluff" dziesmas, gan jauni skaņdarbi, kas atstāja potenciālu radio hitu iespaidu.

Jāuzsver, ka pilnu zāli grupa pulcēja laikā pēc pusnakts koncertzālē, kas atradās ārpus galvenās festivāla ielas - zīme par to, ka arī viņus ir ievērojuši interesenti citās valstīs. Vairāki fani dziesmu starplaikos kliedza "Hateful Eight" - pirms mēneša "The Big Bluff" publicēja savu versiju par jaunākās Tarantino filmas skaņu celiņu.

Video: Fragments no koncerta

Arī liriskā indīroka apvienība "Momend", kas savu otro albumu "Spirals" laida klajā 2014. gada nogalē, pulcēja krietnu apmeklētāju daudzumu. Īpaši jāuzteic grupas "atšķirības" no lielākās festivālu grupu masas viņu mūzikas skanējums, kurā lielākoties manāmas 21. gadsimta pirmās desmitgades indīmūzikas un deviņdesmito gadu alternatīvā roka ietekmes, patīkami izceļas no "pelēkās" masas.

Izteiksmīgais solista Kārļa Josta tembrs, kas nedaudz atgādina "Placebo" solista Braiena Molko balsi, pārdomātās ģitāru partijas, kopējā saspēles aizrautība viņu repertuāru veido visas panākumiem nepieciešamās sastāvdaļas. Jācer, ka drīz sagaidāmi jauni viņu ieraksti interesanti, kādā virzienā šī grupa darbosies tālāk, jo šķiet, ka līdz viņu "zvaigžņu stundai" atlicis pavisam maz varbūt to atnesīs tieši nākamais grupas albums.

Muzikāli iespaidi


Aurora. Foto: Jorn Baars

Līdzās minētajiem latviešu grupu koncertiem "Eurosonic" ietvaros mēģināju apskatīt maksimāli daudz citu valstu pārstāvjus spožākos no tiem, esmu pārliecināts, nākamo gadu laikā varēsim vērot arī uz "Positivus" festivāla skatuves, kā arī dzirdēt radio staciju ikdienas apritē. Kā spilgtāko piemēru šādā ziņā noteikti jāmin 19 gadus veco norvēģu dziedātāju Auroru, kura bija viena no konferences apspriestākajiem māksliniekiem. Ne velti jaunā mūziķe ir apveltīta ar tiešām spēcīgu balsi un koncertos ir atraktīva un aizrautīga.

Taču par visspilgtāko muzikālo piedzīvojumu parūpējās jau pazīstama balss abi lietuviešu dziesminieces Alīnas Orlovas koncerti, ko apmeklēju, bija tiešām satriecoši. Šarmantā dziedātāja Latvijā atkārtoti gaidāma 28. janvārī, viņas trešais studijas albums "88" tika izdots pērnā gada pavasarī.

Savos koncertos Orlova meistarīgas klavierspēles pavadībā izpilda melanholiskas, muzikāli bagātīgas dziesmas lietuviešu, krievu un angļu valodās. Vairumā gadījuma tās ir visai īstas, koncentrētas un spēcīgas, emocionāli piesātinātas.

Muzikāli aizraujoša bija arī franču dziedātājas Žannas Adetas (Jeanne Added) uzstāšanās. Ekspresīvā dziedātāja indīmūzikas faniem varētu būt pazīstama kā dueta "The Dø" līdzdalībniece, taču tagad uzstājas ar jaunu pavadošo grupu, muzikāli miksējot gan hiphopa, gan popmūzikas elementus. Uzmanības centrā - viņas neparastais dziedāšanas stils un īpatnējas melodijas.

Citā muzikālā virzienā savukārt aiznesa talantīgais belģu blūza ģitārists un dziedātājs Tiny Legs Tim, kas kopā ar pavadošo grupu patīkami ļāva atgriezties vairāku dekāžu senā pagātnē.

Tāpat pārsteidza pilnīgi pārpildītais somu pankroka grupas "Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS?" koncerts izrādās, ka pietiek samainīt ģitāru pret vecu "Casio" sintezatoru, lai atsvaidzinātu klasisku skanējumu un piesaistītu pamatīgu cilvēku uzmanību.

Taču iepriekšminētās grupas ir tādi kā izņēmumi. Aktīvi staigājot pa koncertiem, lielākā daļa redzēto mākslinieku pārstāvēja elektropopa/sintpopa virzienu, mūziku veidojot ar elektronisku bītu, sintezatoru melodijas un vokāla kombināciju. Tādos apmēros tas var šķist apnicīgi, taču no otras puses ir acīmredzams pierādījums, ka tieši šāda veida mūzika šobrīd ir vispieprasītākais un "ejošākais" popkultūras produkts.

"Eurosonic Noorderslag" apmeklētājiem tiešām sniedz gaidīto. Četru dienu laikā iespējams apskatīt vairāk kā 400 koncertus teju visos esošajos mūzikas žanros. Ir pilnīgi skaidrs, ka tie mūziķi, kas nokļuvuši līdz Groningenas skatuvēm, ir talantīgi un daudzsološi, un "Eurosonic" ir kārtīgs atspēriena punkts viņu karjerā. Tāpēc arī vērot notiekošo no malas kā vienkāršam klausītājam ir aizraujoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!