Foto: Publicitātes foto. Santa Bušs
Starptautiskajā mūzikas festivālā “44th Pan Music Festival”, kas no 22. līdz 26. septembrim notiek Seulā, Dienvidkorejā, skan arī četru latviešu komponistu – Santas Bušs, Indras Rišes un Annas Veismanes, kā arī Pētera Vaska skaņdarbi, portālu “Delfi” informē ISCM ((International Society for Contemporary Music – Starptautiskā laikmetīgās mūzikas biedrība) Latvijas sekcjas vadītāja Santa Bušs.

Šī ir pirmā reize, kad šis festivāls, kas pamatoti lepojas ar to, ka ir senākais ikgadējais mūzikas festivāls Āzijā, savā programmā iekļāvis latviešu komponistu mūziku.

Saglabājot tradīciju šajā festivālā uzmanību vērst uz spilgtākajiem Āzijas un īpaši Korejas komponistiem, vienlaikus iepazīstinot ar mūsdienu mūzikas klasiku, ko nereti atskaņo ne vien labākie vietējie mūziķi, bet arī īpaši aicināti viesmākslinieki, tostarp pasaules slavu iemantojuši ansambļi, šogad festivāla programma tika veidota, rīkojot arī starptautiska mēroga skaņdarbu atlasi. Šāds jauninājums tika pamatots gan ar vēlmi atklāt jaunas laikmetīgās mūzikas virsotnes, gan apņēmību Korejas klausītājiem piedāvāt arvien daudzveidīgāku mūsdienu mūzikas programmu.

Tā kā Pan Music Festival ir cieši saistīts ar ISCM Korejas sekciju, pieminētā atlase tika organizēta, visas ISCM sekcijas aicinot iesūtīt darbus festivāla programmai. ISCM Latvijas sekcijas iesūtītie darbi izpelnījās īpašu uzmanību, tiekot raksturoti kā pārsteidzoši individuāli opusi ar spilgtu tēlainību un niansētu tembru paleti, kamdēļ arī tieši latviešu komponistu mūzika šajā nozīmīgajā forumā šogad tiek īpaši izcelta.

Koncertprogrammā, kas 23. septembrī izskanēs "Culture Station Seoul 284 RTO" – vienā no šobrīd aktīvākajiem laikmetīgās māklsas centriem Āzijā, būs dzirdams Santas Bušs stīgu kvartets "point de rosée", kas komponēts 2013. gadā un skaņās zīmē rasas veidošanās procesu, kā arī Annas Veismanes "Mēness starus stīgo" vijolei, altam un klavierēm – darbs, kas veltīts Arnoldam Skridem un komponēts 2012. gadā.

Abus šos opusus interpretēs "Ensemble Aris". Savukārt 24. septembrī "Trio con Spirito" lasījumā izskanēs 1994. gadā komponētais Indras Rišes skaņdarbs "Ainava miglā" vijolei un klavierēm, kā arī šī gada jubilāra Pētera Vaska mūzika – vēl viens apliecinājums, ka šī gada festivālā latviešu mūzikai ierādīta goda vieta.

To apliecina arī fakts, ka Santa Bušs un Anna Veismane aicinātas sniegt lekciju Čonnamas Nacionālajā universitātē (Chonnam National University), Seulas un Dienvidorejas publikai paverot iespēju gūt padziļinātāku un detalizētāku priekšstatu ne vien par viņu daiļradi, bet arī latviešu mūziku plašākā mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!