Foto: Silvia Lelli
Šā gada 3. jūnijā Dzintaru koncertzālē notiekošajā "Baltijas muzikālo sezonu" atklāšanas koncertā piedalīsies izcilais mūslaiku diriģents, itālis Rikardo Muti un viņa vadītais Luidži Kerubīni orķestris. Viņu priekšnesumā skanēs Franča Šūberta Ceturtā simfonija, Pētera Čaikovska Piektā simfonija un vairāki Džuzepes Verdi skaņdarbi.

"Baltijas muzikālo sezonu" 2017. gada sezonas atklāšanas koncertā līdzās diriģentam Rikardo Muti un Luidži Kerubīni orķestrim piedalīsies operdziedātāji Elīna Garanča, Hibla Gerzmava, Lorenss Braunlijs un Sāra Koberna, vijolnieks Džošua Bells, pianists Deniss Macujevs un džeza mākslinieks, trompetists Kriss Boti.

Rikardo Muti ir ugunīgs, prasīgs un harizmātisks diriģents, kurš, stājoties slavenu opernamu un labāko simfonisko orķestru priekšā, ir pietiekami drosmīgs, lai izrādītu savu attieksmi pret konkrētiem iestudējumiem un interpretācijām.

Kerubīni vārdā nosaukto orķestri diriģents izveidoja 2004. gadā; tajā spēlē labākie Itālijas mūziķi vecumā līdz 30 gadiem, kuri tiek izvēlēti ārkārtīgi stingrā radošajā konkursā.

Muti ir dzimis Dienviditālijā, Neapolē. Rikardo agri sāka mācīties spēlēt vijoli un klavieres, pēc tam studēja kompozīciju un klaviermākslu Sanpjetro Madžellas konservatorijā. Diriģēšanu Muti apguvis Verdi konservatorijā Milānā.

Latvijas mūzikas cienītājiem Maestro Muti vārds nav svešs, jo izcilais diriģents ir sadarbojies arī mūsu klasiskās mūzikas zvaigznēm. 2012. gadā Latvijas Radio koris Monpeljē, Francijā atskaņoja Verdi Rekviēmu. Par šī skaņdarba interpretāciju Muti saņēma prestižo "Grammy" balvu. Zalcburgas festivālā viņa vadībā ir dziedājis gan latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko, gan soprāns Marina Rebeka. Savukārt mecosoprānu Elīnu Garanču ar Muti saista īpaša radoša sadarbība – Vīnē viņa ir dziedājusi Kerubīno Mocarta "Figaro kāzās", Oktaviānu Štrausa "Rožu kavalierī" un Šarloti – Masnē "Vertera" jaunajā iestudējumā, bet Zalcburgā – Verdi Rekviēmu.

Rikardo Muti saņēmis ne tikai prestižo "Grammy" balvu, bet arī dāsnāko prēmiju akadēmiskajā mūzikā – Birgitas Nilsones balvu par izcilu ieguldījumu opermākslā un koncertdzīvē, kļūstot par otro šīs balvas laureātu. Balva naudas ziņā ir šobrīd lielākā, kādu piešķir klasiskās mūzikas pasaulē – uzvarētājs saņem vienu miljonu ASV dolāru.

Biļetes uz "Baltijas muzikālo sezonu" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!