Foto: stock.xchng
Šogad jau sesto gadu pasaulē lielākajā mūzikas industrijas gadatirgū "Midem 2010" darbosies Latvijas stends, tiesa gan krīzes ietekmētās finansiālās iespējas likušas samazināt izstādes dalībnieku skaitu, informēja "Midem 2010" projekta konsultante Ilze Liepiņa.

"Midem 2010" Kannās norisināsies no 24.janvāra līdz 28.janvārim, un Latvijas stendu tradicionāli organizē Latvijas Mūzikas informācijas centrs.

Latvijas Mūzikas informācijas centrs direktore Ināra Jakubone stāstīja, ka šis būs pirmais gads, kad mūzikas industrijas gadatirgū "Midem" nepiedalīsies "Mikrofona ieraksti", kas līdz šim bijis šīs izstādes aktīvs dalībnieks.

"Latvija nekad nav bijusi plaši pārstāvēta šajā izstādē. Dalībnieku skaits parasti ir bijis līdz desmit. Mums nav tik daudz organizāciju, kas katru gadu var aizbraukt uz "Midem", jo katram dalībniekam tas ir ļoti dārgs pasākums. Šogad izstādē piedalīsies par aptuveni trīs dalībniekiem mazāk nekā pērn," sacīja Jakubone.

Vērienīgajā gadatirgū Latvijas mūzikas industriju un mūzikas kultūru pārstāvēs VSIA "Latvijas koncerti", SIA "Platforma Rekords", Latvijas Radio Skaņu ierakstu studija, Mūsdienu mūzikas centrs un festivāls "Rīgas Ritmi", kā arī Latvijas Komponistu savienība un Latvijas Mūzikas informācijas centrs visai plašā darbības veidu un žanru amplitūdā - no klasikas un džeza līdz popmūzikai un elektroniskajai mūzikai, no atsevišķu mākslinieku promocijas, koncertu un festivālu organizācijas iniciatīvām līdz radio aktivitātēm un studiju darba piedāvājumam, kā arī no skaņu ierakstu produkcijas līdz mūzikas digitālai izplatīšanai.

Mūzikas portāla "Platforma.lv" vadītājs Rimants Liepiņš pieļauj, ka šis varētu būt izšķirīgais gads krasam pavērsienam izpildītāju un mūzikas ierakstu kompāniju attiecībās, veidojot pilnīgi jaunus partnerības modeļus un sadarbības izpausmes.

"Latvijas koncertu" valdes priekšsēdētājs Guntars Ķirsis šogad uz "Midem" dodas parakstīt līgumu ar "Wergo" izdevniecību par pianista Vestarda Šimkus diska izdošanu un pārdošanu Baltijas valstīs, ko paredzēts sākt rudenī. Tāpat Ķirsim plānots tikties ar Elīnu Garanču, lai apsveiktu viņu ar Latvijas lielās mūzikas balvas un "Midem" balvas piešķiršanu, paredzētas sarunas ar Venecuēlas un Tobago mūziķiem, lai apspriestu viņu piedalīšanos festivālā "Riga Music" šā gada vasarā, kā arī iecerētas sarunas ar dažādām izdevniecībām, lai runātu par latviešu mūziķu ierakstu izdošanu.

Arī Latvijas Komponistu savienība realizēs agrāk iesākto attiecībā uz iekļaušanos starptautiskajos mūzikas procesos. Kā informēja komponists Uģis Prauliņš, "Midem" laikā tiek rīkotas arī Eiropas Komponistu savienību alianses sanāksmes, kas pirms pāris gadiem sāka apvienot visu žanru komponistus, lai runātu par autortiesību organizāciju eksistēšanas draudiem interneta laikmetā, lai vērstos pret mūzikas industrijas monopolizāciju, kas sāk diktēt noteikumus Eiropas Savienības kultūrpolitikā. "Šogad pārstāvu Latvijas komponistus Eiropas Komponistu savienību asociācijās un aliansē. Latvija nedrīkst izkrist no savas pārstāvniecības Eiropā un pasaulē. "Midem" sarunu rezultātā starptautiskie festivāli ir uzdrošinājušies vairāk pieņemt latviešu mūziku un mūziķus," apgalvoja Prauliņš.

Jau ziņots, ka šogad Kannās ar "Midem" Gada mākslinieces "Gada dziedātājas" titulu tiks apbalvota Elīna Garanča. Pavisam "Midem" Gada mākslinieku balvas saņems četri mūziķi - arī vācu baritons Kristians Gerhāers, kā labākā instrumentāliste balvu saņems pianiste Endžela Hjūita no Kanādas, par mūža ieguldījumu klasiskajā mūzikā tiks godināta itāļu dziedātāja Mirella Freni, savukārt balvu kā "Gada ierakstu kompānija" saņems studija "Naive".

Latvijas Mūzikas informācijas centrs "Midem" izstādes apmeklētājiem piedāvās informatīvu izdevumu ar kompaktdisku "Music in Latvia 2009", kas veltīts mūziķiem, kā arī komponistam Ādolfam Skultem un divkārtējai "Unesco Rostrum" - starptautiskas raidorganizāciju sacensības uzvarētājai komponistei Santai Ratniecei.

Izstādē tiks piedāvāts arī Skultem veltītais Mūzikas informācijas centra jaunizdevums ar 5. un 6.simfonijas vēsturiskiem ieskaņojumiem Aleksandra Viļumaņa vadībā, tāpat arī ceturtais sērijas "Native Music/ Traditional/ Folk/ World-music/ Latvia CD" izdevums, kas sniedz ieskatu nesen izdoto folkloras ieskaņojumu klāstā, ko sarūpējuši "Upe tt", "Lauska", "Iļģi", Pasaules mūzika un Latvijas Zinātņu akadēmijas izdevniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!