Foto: F64
20. novembrī 40. dzimšanas dienu svin viens no Latvijas alternatīvās un pagrīdes mūzikas vides ievērojamākajiem cilvēkiem - vokālists, ģitārists, dziesmu autors Edgars Šubrovskis.

Šubrovskis pazīstams kā vairāku zīmīgu Latvijas alternatīvās mūzikas grupu dalībnieks. Savas muzikālās gaitas viņš uzsācis padsmitnieka vecumā un ir viens no tā sauktajiem "Torņa" (neformālās mūzikas studija un izdevniecība "Tornis", kas pulcēja redzamākās deviņdesmito gadu alternatīvās mūzikas grupas) mūziķiem.

Karjeras laikā spēlējis vairāk nekā piecās grupās, kā arī vairākos citos muzikālos projektos. Tāpat Šubrovskis ir viens no biedrības "HI", kas laika gaitā izdevusi vairākus pašmāju mūzikas albumus, dibinātājiem.

Kopā ar domubiedriem viņš izdevis divas dziesmu izlases - 2011. gadā tapusi izlase "Strāvoklis", kurai latviešu grupas īpaši radījušas dziesmas ar Raiņa vārdiem, savukārt 2014. gadā klausītāju vērtējumam tika nodota izlase "Brāļi un māsas", kuru sastāda grupas "Baložu pilni pagalmi" līdera Māra Šverna dziesmu kaverversijas.

Šubrovskis pazīstams ar savu izteiksmīgo balss tembru, oriģināliem un raksturīgiem dziesmu tekstiem, kā arī ne ar vienu citu nesajaucamu muzikālo stilu.

Sveicot mūziķi jubilejā, "Delfi Kultūra" piedāvā izlasi ar piecām Šubrovska dziesmām no dažādiem laikiem un apvienībām.

'Kartāga' - 'Atnāc rīt'

Lai arī pirmā Šubrovska grupa "Torņa" laikos bija pankmūzikas stilā ieturētā "M. Gvarde", viena no joprojām slavenākajām "Torņa" grupām ir pēcāk pastāvējusī "Kartāga". Tajā Šubrovskis darbojās kopā ar Andri Indānu, kas plašāk pazīstams ar savu projektu "Gas Of Latvia", Uldi Kairi un Uldi Zariņu. Kopumā tika izdoti četri grupas ieraksti - divi albumi un divi koncertieraksti.

1995. gadā izdotais albums "Zēns ar akmeni", kas ierakstīts 36 stundu ilgā maratonsesijā, ir nozīmīgākais grupas veikums.

'Hospitāļu iela' - 'Visādas mazas veiksmītes'

Ārpus alternatīvās mūzikas aprindām visplašāko ievērību guvusī Šubrovska apvienība ir "Hospitāļu iela". Grupa pastāvēja no 1999. līdz 2011. gadam, tās diskogrāfiju veido trīs studijas albumi - "Pilnmēness" (ieguvis Mūzikas ierakstu gada balvu kā labākais popa albums), "Nav centrs" un "Pūķis". Vairāki grupas ieraksti apbalvoti ar Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvu.

"Hospitāļu ielas" mūziku raksturo regeja ritmika, pārsteidzoši izstrādātas un noslīpētas aranžijas, asprātīga instrumentācija un Šubrovska ikoniskie teksti, no kuriem daudzi kļuvuši par alternatīvās mūzikas cienītāju himnām.

'Gaujarts' - 'Mīlulīt' ('Līdz pēdējam elpas vilcienam')

Popmūzikai tuvākas vēsmas caur šansona un indīpopa ritmiem Šubrovska diskogrāfijā ienes apvienība "Gaujarts", kas dibināta 2007. gadā. Tajā Šubrovskis darbojas kopā ar Edgaru Mākenu, Mārci Gurtiņu, Maiju Ušču un Ģirtu Šoli. Lai gan Mākens ir grupas virzītājspēks, dažu dziesmu vārdi ir Šubrovska veikums.

Kopumā izdoti trīs grupas albumi - "Koncerts kultūras namā", "Vibrācijas" (ieguvis Mūzikas ierakstu gada balvu kā labākais alternatīvās mūzikas albums) un "Priekšnojautas".

'Manta' - 'Tūkstošreiz'

2010. gadā tapa ansamblis "Manta" - šobrīd aktīvākais no Šubrovska projektiem. Tajā muzicē arī Edgars Mākens, Oskars Upenieks un Raitis Viļumovs.

"Ansamblis nav piesaistīts žanra rāmjiem un tajā galvenā vērtība ir dziesmām, nevis stilam. "Mantas" dziesmu stils ir raibs – no sintpopa līdz balādēm," tā apvienību raksturo paši tās dalībnieki.

2014. gadā vasarā izdots grupas debijas albums "Manta", kas ierakstīts Ingus Baušķenieka studijā.

Albums 2014. gadā ir ieguvis Mūzikas ierakstu gada balvu kā labākais alternatīvās mūzikas albums.

Edgars Šubrovskis - 'Anekdotes'

Ārpus darbībai jau minētajās grupās ekscentriskais mūziķis 1996. izdevis arī soloierakstu, uzstājies kā solomākslinieks, arī kopā ar sievu Sniedzi Prauliņu, savukārt kopā ar Mākenu sarakstījis skaņu celiņu multiplikācijas filmai "Pavasaris Vārnu ielā" un pērnā gada festivālā "Laba daba" uz skatuves aizstājis Māri Švernu grupas "Baložu pilni pagalmi" uzstāšanās laikā.

No trokšņainas pankmūzikas, regeja un bardu noskaņām līdz sintpopam - Šubrovskis jau trešo desmitgadi nebeidz pārsteigt pašmāju klausītājus ar neparastu un baudāmu mūziku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!