Foto: Kaspars Balamovskis

Diriģents Sigvards Kļava un Latvijas Radio koris svētā Jāņa baznīcā nule ierakstījuši albumu, kurā iekļautas izcilā krievu komponista Georgija Sviridova maz zināmi un reti skanējuši skaņdarbi – pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi, portālu "Delfi" informē kora pārstāvji.

Albums nāks klājā šī gada pavasarī mūzikas ierakstu namā "Ondine". Ieraksta tapšanu atbalsta muzikologs un pasaulslavenā komponista arhīva vadītājs Georgija Sviridova māsas dēls Aleksandrs Beloņenko, kurš par godu šim notikumam bija ieradies Rīgā.

Komponista Georgija Sviridova (1915–1998) garīgā mūzika kļuvusi par savdabīgu 21. gadsimta garīgās mūzikas atklājumu un krievu pareizticīgo dziedājumu tūkstošgades vainagojumu. Komponists pie šī cikla strādājis mūža nogalē – pēdējā desmitgadē, apvienojot tajā savas radošās pieredzes esenci un apcerot 20. gadsimta laikmeta zīmes.

Georgija Sviridova daiļradē "Dziedājumi un lūgšanas" ieņem īpašu vietu ne tikai tādēļ, ka tas ir komponista pēdējais darbs, vienlaikus tas ir loģisks 30 gadu ilga radošā ceļa noslēgums.

Diriģents Sigvards Kļava uzsver, "ka Georgija Sviridova liturģiskā mūzika ir dziļš muzikāls pārdzīvojums, diža mūzika, kura katru brīdi atver arvien jaunas durvis, arvien jaunus apvāršņus, līdz neglābjami ievelk sevī."

"Georgija Sviridova mūzika mūsdienu klausītāja ausīm pulsē it kā aiz noslēpumaina priekškara. Vien pavisam nesen viņš devies aizsaulē, garajā mūžā pieredzot neskaitāmus 20. gadsimta avangarda kūleņus, tomēr savā skaņu pasaulē Georgijs Sviridovs spējis saglabāt dzīvu slāviskās tradīcijas dziedinošo spēku," raksta kora pārstāvji.

Pats komponists savulaik paudis, ka "krievu mūzika un visa krievu kultūra jau no pašiem pirmsākumiem bijusi cieši saistīta ar dziļi pareizticībā sakņotu pasaules redzējumu. Tieši tur slēpjas mūsu savdabīgums un neparastums. Mūsdienu sabiedrības nozīmīgākais un grūtākais uzdevums ir – atjaunot šo garīgo saiti. Tikai šādu nākotni es redzu mūsu kultūras attīstībai".

Līdzīgi kā Sergejs Rahmaņinovs, arī Georgijs Sviridovs bija iecerējis izveidot apjomīgu "Visasnakts liturģiju" (Всенощное бдение), taču cikla ideja nerealizējās, vairums dziedājumu tika atstāti bez secīga izkārtojuma, dodot brīvas rīcības iespējas izdevējiem un interpretiem. Pateicoties komponista māsas dēla Aleksandra Beloņenko zināšanām un atbalstam, latviešu mūziķiem ir iespēja piekļūt tuvāk Georgija Sviridova garīgās mūzikas saturiskajam slānim, klausoties komponista paša veiktus dokumentālus ierakstus un precizējot nošu rakstā atstātās remarkas.

Savukārt Georgijs Sviridova arhīva vadītājs un muzikologs Aleksandrs Beloņenko izsaka dziļu atzinību Latvijas Radio korim, "ar kuru ir patiess prieks strādāt, jo kolektīva lielākā radošā vērtība ir tieši izpratne par laikmetīgās mūzikas izpildījumu. Sigvardam Kļavam ir dziļa izpratne par laikmetīgu kora skanējumu, kuru ne vienmēr var dzirdēt kora skanējumā Krievijā."

Ieraksts "Sviridovs: Lūgšanas un dziedājumi" nāks klajā šī gada pavasarī mūzikas ierakstu namā "Ondine". Tas būs jau divpadsmitais albums, kas tapis Latvijas Radio kora un mūzikas nama "Ondine" sadarbībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!