Sv. Jāņa baznīcā 10. maijā notiks Latvijas Radio kora koncerts "Canti Sacri", kurā skanēs dažādu kultūru un reliģiju iedvesmota izcilu mūsdienu komponistu mūzika, kā arī renesanses polifonijas lielmeistaru darbi ar liturģiskiem tekstiem, pavēstīja Hermaņa Brauna fondā.
Koncertā koris muzicēs diriģenta Kaspara Putniņa vadībā.Programmā skanēs Žoskēna Deprē, Nikolasa Gombēra, Džonatana Hārvija, Annes Boidas, Kaija Sāriaho un Filipa Glāsa mūzika.

Vairāki darbi Latvijā skanēs pirmo reizi, piemēram, Džonatana Hārvija darbs ar sūfistu dzejnieka Džalal Al-Dina Rumi dzeju "How Could the Soul Not Take Flight" un Annes Boidas "As I Crossed the Bridge of Dreams" – skaņdarbs radies kā meditācija par 11. gadsimta japāņu dzejnieces Sarašinas rindām par Budas klosterī gūtu mistisku pieredzi.

"Visa šīs programmas mūzika ir ļoti piemērota baznīcas akustikai, tajā nav konfliktu, tomēr ir dažādas krāsas un spilgti kontrastaina tēlainība," teic diriģents Kaspars Putniņš.

Radio kori 1940. gadā dibināja Teodors Kalniņš. Mūsdienās Latvijas Radio koris ieņem vienu no pirmajām vietām Eiropā. Ne velti tas ir Starptautiskās koru asociācijas TENSO biedrs.

Kopš 1992. gada Radio kora mākslinieciskais vadītājs ir Sigvards Kļava, diriģents – Kaspars Putniņš. Katru gadu koris sagatavo apmēram 25 ierakstu programmas un sniedz ap piecdesmit koncertiem. Līdzās klasiskajam repertuāram būtiska ir 20. gadsimta nozīmīgāko kompozīciju klātbūtne koncertu programmās.

Kora galvenais uzdevums ir latviešu kora mūzikas attīstība, cieši sadarbojoties ar komponistiem jaunu izteiksmes līdzekļu meklējumos un popularizējot viņu mūziku Latvijā un ārzemēs. Latvijas Radio koris 1994. un 2000. gadā saņēmis Latvijas Lielo Mūzikas balvu.

Pēdējos gados Latvijas Radio koris koncertējis Vācijā, Krievijā, Norvēģijā, Nīderlandē, Itālijā, Francijā, Igaunijā, Ķīnā, Luksemburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!