Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" ietvaros no 23. līdz 25. oktobrim Rīgā notiks "Tenso" dienas, kurās vienkopus būs iespēja dzirdēt Eiropas labākos profesionālos korus un jaunākās 21. gadsimta kora kompozīcijas, to skaitā divus latviešu komponistu skaņdarbu pasaules pirmatskaņojumus, kurus interpretēs Eiropas labākie kori, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Radio kora pārstāvji.
23.oktobrī plkst. 19.00 Sv. Jāņa baznīcā "Tenso" dienu atklāšanas koncertā Latvijas Radio kori un Valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" savā autorkoncertā diriģēs pasaules slavu guvušais komponists un obojists Heincs Holligers. Programmā iekļautas četras daļas no apjomīgā un reti atskaņotā "Skardanelli" cikla, "Eisblumen" stīgu orķestrim, "Ad Marginem" orķestrim un skaņulentei, "Schlafgewölk" alta flautai un zvaniem un "(t)air(e)" flautai solo.

24.oktobrī plkst. 19.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā koncertu sniegs Nīderlandes kamerkoris un "RIAS" kamerkoris no Vācijas. Programmas pirmajā daļā vācieša Hansa Vernera Hences, itāļu pazīstamā pianista un komponista Lukas Frančeskoni opusi un Santas Ratnieces jaundarba "horo horo hata hata" pasaules pirmatskaņojums, ko vadīs Kaspars Putniņš. Otrajā daļā Olivjē Mesiāna un Reiko Fitinga sacerējumi, kā arī latviešu komponistes Gundegas Šmites jaundarba "Herbst" pasaules pirmatskaņojums, ko dziedās vācu "RIAS" kamerkoris diriģenta Hansa Kristofa Rādemaņa vadībā.

"Tenso" dienas Rīgā noslēgsies 25.oktobrī plkst. 18.00 ar koncertu Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Koncerta pirmajā daļā Igaunijas Filharmonijas Kamerkora izpildījumā Latvijas pirmatskaņojumus piedzīvos 2008. gadā tapušie igauņu komponistu darbi - Gaļinas Grigorjevas "Nature Morte un Ilo Krigula "Preces ad lucem", kā arī skanēs Sofijas Gubaiduļinas 1993. gadā sacerētais opuss "Jetzt immer Schnee". Kori šobrīd vada viens no Eiropā spilgtākajiem savas paaudzes diriģentiem Daniels Reiss.

Koncerta otrajā daļā klausītāji varēs baudīt gan Nīderlandes kamerkora, Vācijas "RIAS" kora un Latvijas Radio kora solo sniegumu, kā arī piedzīvot vēl nebijušu visu trīs koru kopskaņas krāšņumu speciāli "Tenso" dienām Rīgā pasūtinātā Štefena Šleiermahera jaundarba "Ataraxia" pasaules pirmatskaņojumā, kurā iesaistīsies visi trīs kori un to diriģenti. Latvijas Radio kora mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā tīs kori atskaņos arī Alfrēda Šnitkes "Trīs garīgajās himnās".

Jau nākamajā dienā, 26. oktobrī, "Tenso" dienu noslēguma koncerts izskanēs Vācijā, Berlīnes "Radialsystem V" zālē, par godu vācu "RIAS" kamerkora 60. dibināšanas dienai.

2009. gadā "Tenso" dienas notiks Nīderlandē, modernās arhitektūras jaunbūvē  "Amsterdam Muziekgebouw".

No 23. līdz 25. oktobrim "Tenso" dienu ietvaros notiks arī īpašas diskusijas profesionālo koru direktoriem. "Tenso" ir apvienība, kas tika dibināta 2005. gadā ar mērķi veicināt vokālās mūzikas jaunradi un attīstību, ietverot koncertu, meistarklašu un semināru rīkošanu, kā arī jaundarbu pasūtināšanu. Tās nosaukums cēlies no senas Dienvidfrancijas trubadūru dziedāšanas formas 'tenzone'.

Kopš 2005. gada "Tenso" apvienība katru gadu rīkojusi vairākas tikšanās, lai veidotu kontaktus ar citām Eiropas profesionālajām vienībām, rosinātu dialogu vokālās mūzikas jautājumos un veicinātu sadarbības iespējas. "Tenso" apvienībā ir divpadsmit kori no septiņām Eiropas valstīm. Baltijas valstis tajā pārstāv Latvijas Radio koris un Igaunijas kamerkoris.

Vairāk informācijas: http://koris.radio.org.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!