Piektdien, 2006.gada 17.novembrī pl. 21.00, Sv. Jāņa baznīcā notiks Latvijas Radio kora koncerts 'Nakts lūgšana', portālu "Delfi" informēja "Hermaņa Brauna fonda" pārstāvji.
Programmā: Bahs, Debisī, Mesiāns, Vāgners, Mālers, Ravels, Ligeti, Vasks, Ešenvalds.

"Tas ir nevis vienkārši neparasts koncerts, bet īpaša ceremonija. Gada tumšākajā laikā, baznīcas svētajā klusumā Latvijas radio koris katram klausītājam dod iespēju saredzēt gan dvēseles iekšējo gaismu, kas sasilda un dāvā cerību, gan pašas mūzikas nedziestošo gaismu," - tā koncerta plānoto gaisotni komentē kora pārstāvji.

Vakara gaitā Uģis Brikmanis piedāvās arī skaņdarbu tekstu atdzejojumu lasījumus. Programmā skanēs mūsdienu mūzika un romantisma pērles (to vidū – instrumentālo skaņdarbu pārlikumi korim), kā arī Ērika Ešenvalda jaundarbu pirmatskaņojumi, kuru pamatā ir amerikāņu rakstnieces Sāras Tīsdeilas dzeja ("Vakars"), kā arī dzejniece Glendora Boulinga (poēma "Nakts lūgšana").

No Pētera Vaska repertuāra vakarā izskanēs skaņdarbs "Window" (Logs) no "Trim poēmām ar Česlava Miloša tekstu" (1995). Poēmas pirmatskaņotas 1995.gada 29.aprīlī Londonā. Kompozīcija rakstīta pēc Hilliarda ansambļa (The Hilliard Ensemble) pasūtinājuma. Česlava Miloša vizuālo simbolu un metaforu pilnā dzeja Pētera Vaska niansētajā atainojumā rada dziļi personiskas un nedaudz nostalģiskas pārdomas par laika plūdumu un cilvēka dzīves ritējumu.

Radio kori – Latvijas kora mākslas lepnumu un valsts pirmo profesionālo kolektīvu – 1940. gadā dibināja izcilais maestro, lielo darbu klusais darītājs Teodors Kalniņš, kura devīze bijusi - lai dziesma skanētu aizvien labāk.

Šodien lieliskais Radio koris ieņem vienu no pirmajām vietām Eiropā. Ne velti tas ir Starptautiskās koru asociācijas TENSO biedrs, līdzās tādiem koriem kā "BBC Singers" (Lielbritānija), "Choeur de Chambre Accentus" (Francija), "Eric Ericsons Kammarkör" (Zviedrija), "Nederlands Kamerkoor" (Nīderlande), "RIAS Kammerchor" (Vācija).

Kopš 1992. gada Radio kora mākslinieciskais vadītājs ir Sigvards Kļava, diriģents – Kaspars Putniņš. Katru gadu koris sagatavo apmēram divdesmit piecas ierakstu programmas un sniedz ap sešdesmit koncertu. Līdzās klasiskajam repertuāram būtiska ir XX gadsimta nozīmīgāko kompozīciju klātbūtne kora koncertprogrammās.

Tomēr kora galvenais uzdevums ir latviešu kora mūzikas attīstība, cieši sadarbojoties ar komponistiem jaunu izteiksmes līdzekļu meklējumos un popularizējot viņu mūziku Latvijā un ārzemēs. Kritiķi un klausītāji allaž jūsmo par dziedātāju intonācijas precizitāti, par kora balsvedības lokanumu, par dzidrām sieviešu balsīm, spēcīgu vīru grupu un par tik nelielam sastāvam apbrīnojami dziļu skanējumu.

Latvijas Radio koris četras reizes ir saņēmis Latvijas Lielo Mūzikas balvu.

2005. gadā Latvijas Radio koris ir uzstājies "Concert Festival Maerz Musik" (Vācijā), "Bergen International Festival" (Norvēģijā), "Northern Voices festival" (Kanādā), "Le festival de Radio France et Montpellier" (Francijā), "Klangspuren Schwaz 2005" (Austrijā), "Transart05" (Itālijā), "Étonnante Lettonie" (Francijā), "Oxford Contemporary music" (Lielbritānijā). Latvijā koris sniedzis 16 dažādus koncertus un ieskaņojis divus kompaktdiskus. Kora ieskaņotais Mārtiņa Viļuma opuss "Le temps scintille" ieguva pirmo vietu 52. Starptautiskajā komponistu konkursā "Rostrum" Vīnē.

2006. gadā koris ir piedalījies festivālos Lietuvā, Somijā, Francijā, Anglijā, Austrijā, Zviedrijā, Anglijā, Vācijā, kā arī koncertējis Izraēlā un Beļģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!