Spīķeru koncertzālē 25. aprīlī pianistes Lienes Circenes solokoncertā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Pētera Vaska fonda pasūtīts jaundarbs - Edgara Raginska skaņdarbs "Maza elektroniskā mūzika", portālu "Delfi" informē fonda pārstāvji.

Par jaundarbu Raginskis raksta: "To esmu iecerējis kā refleksiju par pēdējā desmitgadē populārajiem elektroniskās mūzikas žanriem drum'n'bass, techno un dubstep. 70. gados komponistam Imantam Zemzarim ciklā "Varšavas triptihs" interesanta šķita rokmūzika klavierēm, savukārt manī mājo pārliecība, ka šis ir lielisks instruments elektronikas ilūzijām un alūzijām. Jo īpaši pianistes Lienes Circenes rokās, kurai esmu veltījis savu jaundarbu."

Līdzās Edgara Raginska jaundarbam Pētera Vaska fonda rīkotā klaviermūzikas vakara programmā izskanēs Friderika Šopēna valši un mazurkas, kādai baronesei veltītā Ceturtā balāde un prelūdija mi minorā. Šīs populārās prelūdijas pazīstamie oktāvu lēcieni ņemti par pamatu Imanta Zemzara miniatūrai "Vēlu vakarā", kas iekļauta koncerta programmā līdzās Zemzara "Faktūrām" un ceļojuma iespaidiem ciklā "Klejojumu gadi. Polija". Koncertā skanēs arī Erki Svena Tīra 1985. gadā komponētā un sievai pianistei Annei Tīrai veltītā sonāte. 25. aprīļa koncertu ierakstīs Latvijas Radio 3 "Klasika".

Edgars Raginskis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā apguvis klavierspēli, JVLMA absolvējis ar bakalaura grādu kompozīcijā (Pētera Plakida klase), patlaban JVLMA maģistrantūras students Andra Vecumnieka klasē. Kopš 2006. gada Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītājs.

Viņš ir aktīvi koncertējošs pianists, koncertmeistars un koncertu vadītājs. Darbu sarakstā ir arī klaviersonāte, veltīta Lienei Circenei, dziesmu cikls "Jūtu lauskas", ko pirmatskaņoja Ieva Parša, un skaņdarbs obojai, klarnetei un elektronikai "Visit India", ko 2011. gada 1. decembrī Spīķeru koncertzālē pirmatskaņoja Normunds Šnē, Guntis Kuzma un Kristaps Krievs.

Visi koncerta biļešu ieņēmumus Pētera Vaska fonds izmantos latviešu komponistu jaundarbu pasūtīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!