Foto: Jānis Vecbrālis

Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" 29. septembrī plkst. 19.00 notiks koncerts "Te es stāvu un citādi nevaru. Reformācijai 500." ar komponistu Riharda Zaļupes un Andra Kontauta pirmatskaņojumiem, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji.

2017. ir reformācijas 500. jubilejas gads. 1517.gadā reformas iniciators Mārtiņš Luters veica drosmīgu soli – 95 tēzes piestiprinot pie Vitenbergas pils baznīcas durvīm. Luters iestājās par Kristus Baznīcas atjaunošanu un atgriešanos pie Svētajiem Rakstiem. Tieši Luteram pieder vārdi: "Te es stāvu un citādi nevaru.", ar kuriem viņš pauž savu sirdsapziņas pārliecību, ka vienīgā patiesība ir Svētajos Rakstos.
Arī šodien reformācijas atziņas aicina atgriezties pie patiesības: "Sola Scriptura" – vienīgi Raksti, "Sola Gratia" – vienīgi žēlastība, "Sola Christus" – vienīgi Kristus un "Soli deo Gloria" – vienīgi Dievam gods!

Garīgās mūzikas koncertā "Te es stāvu un citādi nevaru. Reformācijai 500.", kas notiks 2017. gada 29. septembrī plkst. 19.00 koncertzālē "Lielais dzintars" Liepājā, izskanēs divu izcilu Latvijas komponistu jaundarbu pirmatskaņojumi – komponista, sitaminstrumentālista, pasniedzēja un producenta Riharda Zaļupes jaundarbs "Dievs Kungs ir mūsu stiprā pils", kas veidots uz 46. psalma pamata kā sakrālās mūzikas forma ar mūsdienīgu pieskaņu, izmantojot dažādas skaniskās un ritmiskās figurācijas.

Otrs pirmatskaņojums ir komponista, Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas skolotāja un meiteņu kora diriģenta Andra Kontauta jaundarbs "Solus Christus", izmantojot Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas (LELB) 2015. gadā izdotās jaunās Dziesmu grāmatas tekstus. Tiks atskaņots arī Fēliksa Mendelszona-Bartoldi skaņdarbs "98.psalms, op.91" un Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles vēsturiskās nošu kolekcijas Libauer Cantorat sastāvā esošā Gotfrīda Augusta Homiliusa reformācijas kantāte "Preise, Jerusalem, den Herrn".

Koncertā piedalīsies Liepājas Simfoniskais orķestris un viens no Latvijas spožākajiem un starptautiski pazīstamākajiem kolektīviem – Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un solisti

Biļetes pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!