Foto: Peter Adamik

Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" 16. aprīlī plkst. 19.00 muzicēs jauns akadēmiskais kolektīvs – Baltijas filharmoniskais orķestris – ar igauņu diriģentu un mūziķu dinastijas pārstāvi Kristjans Jervi (Kristjan Järvi) priekšgalā, portālu "Delfi" informē orķestra preses pārstāvis Aleksandrs Datcs.

Koncerts Liepājā būs daļa no orķestra Baltijas valstu turnejas, kuras koncertprogramma ir veltīta Baltijas jūras reģiona videi un Baltijas valstu komponistiem. Koncertā "Baltijas jūras ainavas" skanēs Jana Sibeliusa, Arvo Perta, Igora Stravinska un Gedimina Gelgotas mūzika. Koncertā orķestrim pievienosies pasaulē augstu vērtētais gruzīnu pianists Aleksandrs Toradze, kurš atskaņos Sergeja Prokofjeva skaņdarbus.

Orķestrim ir radniecīgas saites ar Baltijas jauniešu filharmonisko orķestri (BJFO), uz kā pamata tas veidojies un kuru arī vada Kristjans Jervi. Baltijas filharmoniskajā orķestrī spēlē 80 mūziķi, no tiem deviņi ir no Latvijas.

Liepājā, koncertzālē "Lielais dzintars" šogad, no 9. līdz 15. aprīlim, notiks arī izglītojošais seminārs "BJFO Akadēmijas laboratorija", kurā plānotas gan orķestra mūziķu mācību nodarbības, CD ierakstīšana, kā arī semināri kompozīcijas un diriģēšanas studentiem.

Par Latvijā gaidāmo koncertu diriģents Kristjens Jervi saka: "Ir laba sajūta atgriezties Latvijā. Gandrīz pirms astoņiem gadiem mēs Rīgā spēlējām pirmo Baltijas jauniešu filharmoniskā orķestra koncertu. Ar mūsu jauno orķestri mēs tagad atkal esam Latvijā, mūsu izglītojošajā seminārā. Uzstāšanās koncertzālē "Lielais dzintars" būs mūsu turnejas galvenais elements."

Turneja "Baltijas jūras ainavas" sāksies Klaipēdā (Lietuva, 15. aprīlī), turpināsies Liepājā (16. aprīlī) un Tallinā (Igaunija, 18. aprīlī), bet pēc tam turpināsies Helsinkos (Somija, 19. aprīlī), kā arī Sanktpēterburgā un Maskavā (Krievija, 21. un 23. aprīlī).

Rūpes par vidi ir Baltijas filharmoniskā orķestra filozofijas būtiska sastāvdaļa, un "Baltijas jūras ainavu" turnejas programma to atspoguļo. Kristjans Jervi skaidro: "Turneja ved mūs ceļojumā pa Baltijas jūras ostām, pievēršot uzmanību videi ar darbiem, kas nāk no šī reģiona un ko uzrakstījuši komponisti, kurus iedvesmojusi daba. Tā ir mūzika, kas liek sajust ziemeļblāzmu, ledu, aukstu vēju, mežus, neticamo sajūtu, ielecot ezerā. Visu reģiona mentalitāti un pastāvēšanu veido daba, un tieši tāpēc ir šie izcilie komponisti."

"Zināmā mērā Baltijas jūra ir devusi dzīvību Baltijas filharmoniskajam orķestrim un šī jūra ir mūsu mājas pagalms. Tāpēc mums ir pienākums rūpēties par to, un viens no veidiem, kā mēs to varam darīt, ir pievērst uzmanību neticamajai kultūrai, kultūrvēsturiskajam mantojumam, valodām, tradīcijām, dziesmām un dejām, kā arī trauslajai Baltijas jūras videi. Tāpēc šajā turnejā mēs sadarbojamies arī ar organizācijām, kas sargā kultūras mantojumu un pievēršas vides aizsardzībai. Piemēram, koncertu Helsinkos rīko Džona Nurminena (John Nurminen) fonds, lai vāktu līdzekļus saviem projektiem "Tīra Baltijas jūra"," stāsta Kristjens Jervi.

Baltijas filharmoniskais orķestris apvieno labākos orķestru mūziķus no desmit Baltijas jūras reģiona valstīm – Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Krievijas un Zviedrijas. Kristjana Jervi vadībā kolektīvs izpilda plašu repertuāru no visa reģiona – gan klasikas meistardarbus, gan īpašus jauno komponistu radītus darbus, lai godinātu reģiona kultūras dažādību. Tas aizstāv principu, ka mūzika var vienot visu tautību un izglītību cilvēkus un var mainīt sabiedrību uz labu, īpaši reģionā, kurš vēsturiski ir bijis sašķelts.

Baltijas filharmoniskais orķestris dibināts 2015. gadā kā vairāk uz publiku vērsta Baltijas muzikālās izglītības fonda puse, sanākot kopā vairākas reizes gadā, lai ar īpašiem projektiem koncertētu pa Eiropu un ārpus tās, kamēr BJFO paliek augsta līmeņa orķestris, kas jauniem izpildītajiem un komponistiem māca muzikālās un sociālās iemaņas. Abus orķestrus vada "Baltic Sea Music Education Foundation e. V.", kas atrodas Berlīnē, Vācijā.

Biļetes uz koncertu Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!