Foto: PantherMedia/Scanpix
Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls, kas nākamgad no 5. līdz 13. martam norisināsies jaunajā Liepājas koncertzālē, būs Liepājas Starptautiskā pianisma zvaigžņu festivāla tradīciju pārņēmējs, bet jau plašākā formātā, informēja Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) Mārketinga un komunikācijas daļas vadītāja Daina Vanaga.

Festivāla organizatori piedāvās septiņus daudzveidīgus mūzikas vakarus koncertzālē "Lielais dzintars".

Jau šī gada pavasarī, noslēdzot 23. Starptautisko Pianisma zvaigžņu festivālu, LSO valdes loceklis Uldis Lipskis atklāja, ka festivāls pēc gada pārdzims plašākā formātā, turpmāk piesaistot ne tikai pianistus, bet arī citu instrumentu virtuozus un dziedātājus.

"Pianisma zvaigžņu festivālu var salīdzināt ar upi, kuras galvenā straume ir klaviermūzika visdažādākajos izpausmes veidos. Tagad upe ieplūdīs jūrā, proti, simfoniskajā mūzikā," atzina Lipskis. "Mēs vēlamies, lai arī mūsu korus uzskatītu par zvaigznēm. Latvijā tā varbūt ir pierasta lieta, bet ārzemēs šāda līmeņa koru uzstāšanos gaida ar atplestām rokām.

Arī diriģents, dziedātājs vai instrumenta solists var būt zvaigzne. Ja līdz šim mēs nevarējām festivālā spēlēt, piemēram, simfonijas, tad jaunajā formātā tādu šķēršļu vairs nav. Tiek paplašināts un bagātināts piedāvājums klausītājiem, festivāls pārmanto tradīcijas un ieiet nākamajā fāzē. Brīnišķīgi, ka Liepāja ir iegādājusies jaunus koncertflīģeļus. Tas atrisina problēmu, ar kuru cīnījāmies daudzu gadu garumā."

Uzsverot tradīciju turpināšanu, klaviermūzika festivālā būs viena no svarīgākajām pozīcijām arī turpmāk. 2016.gadā festivālā viesosies pianisti no Vācijas, Izraēlas, Indijas un Latvijas. Būs arī kamermūzikas vakari, jaunums būs kora mūzikas koncerts, bet noslēguma koncertā solo zvaigznes būs mežraga un vijoles virtuozi.

Liepājas 24. Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertā 5. martā LSO diriģēs Matiass Manasi no Vācijas, turklāt viņš pats arī sēdīsies pie klavierēm. Vēl koncertā piedalīsies pianisti Jarons Kolbergs un Bišara Haroni no Izraēlas.

6. martā "Lielā dzintara" kamerzālē Kolbergs un Haroni muzicēs koncertā "Solo klavierēm četrrocīgi". 8.martā kamerzālē uzstāsies "Spīķeru kvartets", bet dienu vēlāk - mūziķu apvienība "Carion Quintet". 11. martā "Lielā dzintara" lielajā zālē koncertā "Fascinējošās balsis" klausītājus priecēs Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā un pianisti Dace Kļava un Aldis Liepiņš.

Savukārt 12. martā pie LSO diriģenta pults stāsies tā ilggadējais viesdiriģents Lucs Kēlers no Vācijas. Šajā koncertā soliste būs pianiste Šeila Arnolda. Festivāla noslēguma koncertā 13. martā LSO diriģēs tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Atvars Lakstīgala, bet solo partijas izpildīs Elīna Bukša (vijole) un Kristofs Ess (mežrags) no Vācijas.

Biļetes un abonementus uz festivāla koncertiem jau iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!