Foto: Publicitātes attēli

"Lielās mūzikas balvas 2015" (LMB 2015) žūrijas uzmanību ar savu spilgto sniegumu pagājušajā gadā īpaši piesaistījuši trīs jaunie mūziķi: pianists Georgijs Osokins un divi vokālās mākslas pārstāvji – Annija Putniņa un Mihails Čuļpajevs. Jaunie mākslinieki nominēti LMB 2015 kategorijā "Gada jaunais mākslinieks".

Balvu pasniegšanas ceremonija notiks šā gada 1. martā Latvijas Nacionālajā operā plkst. 19.00. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Radio 3 "Klasika" un Latvijas Televīzijas 1. kanāls plkst. 21.15.

Atgādinām, ka līdz 26. februārim plkst. 23.59 portālā "Delfi" norisinās "Lielās mūzikas balvas" publikas balsojums. Publikas simpātijas balvas ieguvējs saņems īpašo "Hennessy" naudas balvu 2000 eiro apmērā turpmākai profesionālajai izaugsmei un prasmju papildināšanai studijās vai meistarklasēs.

Foto: F64

Osokinu dinastijas jaunākais pārstāvis Georgijs Osokins mūzikā iet savu, ļoti spilgtu ceļu, ko apliecinājis gan pārsteidzošās solo programmās, gan saspēlē ar tēvu – Sergeju Osokinu un vecāko brāli Andreju. Balvai viņš nominēts par solo koncertu Lielajā ģildē 27. martā, kurā klausītājus priecēja ar Friderika Šopēna programmu, kā arī par sniegumu pagājušā gada vasarā Dzintaru koncertzālē notikušajā koncertā "3 x piano: DINASTIJA tēvs un dēli OSOKINI".
2014. gadā Georgijs absolvējis Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolu, kur, tāpat kā brālis mācījās pie sava tēva, un viņa klasē arī turpina izkopt meistarību Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kā arī papildinās pie Sergeja Babajana slavenajā Ņujorkas Džuljarda skolā. Būdams jau vairāku starptautiski nozīmīgu konkursu laureāts, 2015.gada rudenī 19 gadus vecais pianists apbūra tūkstošiem klausītāju un kļuva par leģendārā Friderika Šopēna konkursa Varšavā diplomandu, gūstot ne vien plašu atpazīstamību, bet arī iespējas vērienīgai starptautiskai darbībai.

Foto: A. Pozarskis

Annijas Putniņas balsij piemīt raksturīgs tembrs un plašs diapazons, viņa elastīgi pārslēdzas no viena mūzikas žanra uz citu, uz skatuves ne vien dzied, bet arī dejo, un pārliecinoši atklājas kā aktrise. Par sirdij tuvāko žanru jaunā māksliniece dēvē mūziklu, kura interpretācijas noslēpumus izzinājusi gan studijās Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, gan Brodvejā. 2015. gads Annijai bijis ļoti darbīgs un nozīmīgiem notikumiem bagāts - ar rudeni darbību sākusi ilgāku laiku lolotā programma "Mūzikla dziedātājs" Rīgas Doma kora skolā, turpināts darbs Ventspils mūzikas vidusskolā, veiksmīga bijusi dalība TV šovā "Izklausies redzēts" un daudzos citos muzikālos projektos un koncertos. Balvai viņa nominēta par sniegumu Imanta Kalniņa simfoniskajā dziesmuspēlē "No saldenās pudeles" Ventspilī, teātra namā "Jūras vārti" 30. jūlijā un koncertā "Mūziklu zelta melodijas" 29. decembrī Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Foto: Jānis Deinats

Spēcīgas balss un aktiera talanta apveltītais Mihails Čuļpajevs sevi pārliecinoši pieteicis gan koncertos, gan jau vairākās operu lomās. No Sergeja Prokofjeva "Mīla uz trim apelsīniem" dzirkstošā Trufaldīno līdz melodiskām līnjām bagātajam Alekseja tēlam Artura Maskata operā "Valentīna". Viņš sajūsminājis klausītājus gan Volfganga Amadeja Mocarta "Figaro kāzās", gan itāļu opermūzikas lappusēs. Jaunā mākslinieka sniegums uz Latvijas Nacionālās operas skatuves saista ne vien vokāli, bet arī aktieriski, pārsteidzot, aizkustinot un paliekot spilgtā atmiņā. Jaunais tenors elastīgi pārslēdzas no tēla uz tēlu un meistarību turpina spodrināt studijās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. LMB organizē VSIA "Latvijas Koncerti" sadarbībā ar Kultūras ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!