Foto: LETA
Lielās mūzikas balvas 2015 (LMB 2015) kategorijā "Par izcilu sniegumu" nominēti – šarmantā dziedātāja ar dzidri skanīgo balsi – Elīna Šimkus; dziedātājs, kas žilbina ar savu mūziķa un aktiera talantu – Daumants Kalniņš; augstu profesionālo līmeni sasniegušais Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga".

Balvu pasniegšanas ceremonija ar ilggadējā sadarbības partnera "Hennessy" atbalstu notiks šā gada 1. martā Latvijas Nacionālajā operā plkst 19.00. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Radio 3 "Klasika" un Latvijas Televīzijas 1. kanāls plkst. 21.15.

Atgādinām, ka līdz 26. februārim portāla "Delfi" notiek "Lielās mūzikas balvas" publikas simpātijas balsojums Nobalsot par savu favorītu iespējams šeit! Balvas ieguvējs saņems īpašo "Hennessy" naudas balvu 2000 eiro apmērā turpmākai profesionālajai izaugsmei un prasmju papildināšanai studijās vai meistarklasēs.

Foto: Jānis Porietis

Vienā mirklī gatavs ēverģēlībām, jau nākamajā - dziļai nopietnībai, allaž raisot līdzpārdzīvojumu klausītājā un augsto profesionālismu neiztrūkstoši papildinot ar skaņdarba izzināšanas prieka dzirksti - tāds ir par izcilu sniegumu 2015. gada garumā nominētais Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga". Būtiska loma arvien augstāku spēles kvalitātes virsotņu iekarošanā ir diriģenta un kolektīva mākslinieciskā vadītāja Normunda Šnē gudrajai stratēģijai: ar savu lolojumu viņš ļauj strādāt arī citiem augstas raudzes māksliniekiem, lai ikviens orķestra mūziķis no katra viesmākslinieka mācītos un tādējādi arī spodrinātu meistarību.

Pagājušajā gadā jo īpaši spilgtas izvērtās radošās satikšanās ne vien ar latviešu mūziķiem - solistiem, diriģentiem un koriem, bet arī citzemju māksliniekiem, tostarp Koļu Blaheru, Olli Mustonenu, Tenu Kaljusti, Marku Buškovu, Džuljāno Karminjolu, Emīlu Jūnasonu, Risto Jostu un vēl daudziem citiem. "Sinfonietta Rīga" spoži atklājies plašā repertuārā - no senās mūzikas un baroka šedevriem līdz īpaši viņiem radītiem jaundarbiem, no klasiskām vērtībām līdz mūsdienu eksperimentiem. Kamerorķestris pērn koncertējis ne vien vairākās Latvijas pilsētās, bet arī Budapeštā, Frankfurtē, Kijevā, Hamburgā, Minhenē, Minskā un Sanktpēterburgā.

Foto: Publicitātes foto

Elīnas Šimkus balss ir dzidra un skanīga, izkopta un lokana, tā eleganti iekrāsojas gan dramatiskākos tēlos, gan valdzina liriskās epizodēs. Visspožāk šarmantā un sievišķīgā dziedātāja uzmirdzējusi baroka un klasicisma reperturā. Senās mūzikas festivāla ietvaros Elīna šovasar muzicēja gan Rīgā - festivāla atklāšanas koncertā, kas 8. jūlijā notika Mazajā ģildē lieliskā tandēmā ar "Collegium Musicum Riga" un diriģentu Māri Kupču, spoži interpretējot virtuozās un ornamentiem bagātās itāļu baroka operu ārijas un salīdzinoši liriskākās senās angļu dziesmas – gan Rundāles pils Baltajā zālē 11. jūlijā, kur kopā ar "Collegium Musicum Riga", kontrtenoru Sergeju Jēgeru un Rīgas Doma zēnu kori diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā izgaismoja baroka mūzikas pērles. Mākslinieciski spilgta bija Elīnas Šimkus satikšanās ar šo pašu kori un diriģentu, pievienojoties arī kamerorķestrim "Sinfonietta Rīga" Jozefa Haidna oratorijas "Pasaules radīšana" atskaņojumā Lutera (Torņakalna) baznīcā un programma "Mozart & Mozart" 3. oktobrī Vidzemes koncertzālē "Cēsis", kurā māksliniece spilgti apliecināja, ka ir dēvējama par Mocarta mūzikas speciālisti. Elīna Norvēģijas Mūzikas akadēmijā ir ieguvusi maģistra grādu atskaņotājmākslā ar specializāciju Mocarta lirisko soprānu repertuārā.

Foto: Jānis Deinats

Dziedātājs Daumants Kalniņš ar apbrīnojumu vieglumu spēj iejusties dažādos mūzikas žanros un allaž ir gatavs arvien jauniem izaicinājumiem. Jaunā mākslinieka radošie meklējumi saistīti gan ar akadēmisko un džeza mūziku, gan teātri un dažādiem "starpžanriem". Viņš ne vien dzied, bet spēlē arī oboju un pārliecina kā aktieris.

Nominācija Lielajai mūzikas balvai "Par izcilu sniegumu" attiecas uz teju visām viņa darbības jomām. Daumants Kalniņš piesaista uzmanību, žilbinot un apburot džeza repertuārā, tostarp aprīlī iegūstot Grand Prix konkursā "Riga Jazz Stage". Lielajā Piektdienā koncertā "Perta un Ešenvalda pasijas" Rīgas Domā Daumanta dziedājums aizkustina mūsdienu mūzikā. Vasarā dziedātājs pārliecinoši apvienoja savu mūziķa un aktiera talantu Raiņa un Aspazijas jublejas gada zīmē veidotajā koncertuzvedumā "Tur, kur gars ar garu jūtās satiekas", kura mākslinieciskie groži bija režisores Rēzijas Kalniņas un diriģenta Aināra Rubiķa rokās.

Savukārt rudenī grandiozas ovācijas Kalniņš izpelnījās programmā "Maestro-Piano-Rīga", kurā kopā ar dziedātājām Ingu Šļubovsku-Kancēviču un Anci Krauzi, orķestri "Rīga" tā mākslinieciskā vadītāja Valda Butāna vadībā un pašu maestro pie klavierēm Lielajā ģildē atskaņoja Raimonda Paula kompozīcijas.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. LMB organizē VSIA "Latvijas Koncerti" sadarbībā ar Kultūras ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!