Foto: AFI

Lielo Mūzikas balvu (LMB) par mūža ieguldījumu saņems pianiste un koncertmeistare Inta Villeruša, bet jaunizveidotajā LMB kategorijā "Par spožiem starptautiskiem panākumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē" balvu saņems dziedātāja Elīna Garanča, trešdien notikušajā preses konferencē paziņoja LMB žūrijas pārstāvji.

Kategorijā "Gada debija" nominētas dziedātājas Gunta Davidčuka un Inga Šļubovska, kā arī vokālā grupa "Framest", savukārt kategorijā "Par izcilu sniegumu 2009.gadā" nominēti Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), Latvijas Radio koris un vijolniece Vineta Sareika.

Kategorijā "Gada koncerts" nominēti sestā festivāla "Kremerata Baltica" noslēguma koncerts, kas notika 29. jūnijā Melngalvju namā, pianista Armanda Ābola solokoncerts 25. maijā Rīgas Latviešu biedrības namā un 23. septembra koncerts "Pianists Vestards Šimkus un Pētera Vaska 'Gadalaiki'" Lielajā ģildē.

Uz LMB kategorijā "Gada uzvedums" pretendēs Artura Onegēra oratorijas "Žanna d'Arka uz sārta" uzvedums, kas izrādīts 28. augustā Sv. Pētera baznīcā, 17. novembrī Spīķeru koncertzālē notikušais Ievas Paršas solokoncerts "Spoži mirdzošais latvju pelēkais" un Žila Masnē operas "Verters" iestudējums Latvijas Nacionālajā operā.

LMB žūrijas pārstāve, mūzikas žurnāliste Olga Pētersone, komentējot kategorijā nominētos muzikālos notikumus, preses konferencē atzinīgi novērtēja oratorijas "Žanna d'Arka uz sārta" uzvedumam izvēlēto vietu, kas kā dabiska dekorācija palīdzējusi atklāt komponista emocionālo pasauli, Ievas Paršas atvērtību, kas aizkustinājusi klausītājus un līdzējusi tikt galā ar sarežģīto koncerta programmu, kā arī spēcīgo pēcgaršu, kas radusies pēc "Vertera" noskatīšanās. Pētersone norādīja, ka "Vertera" uzvedums ir viens no tiem laimīgajiem izņēmumiem, kuros skatuviskais un muzikālais iet roku rokā, netraucējot cits citam. Tāpat žūrijas pārstāve izteica atzinību par jauno mākslinieku aktiermeistarības izaugsmi "Vertera" uzvedumā.

Par izcilu darbu ansamblī nomināciju uz balvu saņēmuši altists Arigo Štrāls, flautiste Dita Krenberga un čellists Ēriks Kiršfelds, bet kategorijas "Gada jaundarbs" nominantu sarakstu veido Andra Dzenīša "Postlūdija. Ledus", Ilonas Breģes Vijoļkoncerts un Viļņa Šmīdberga "Elēģija".

Žūrijas pārstāvis un žurnāla "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabriedis norādīja, ka 2009.gads muzikālo jaundarbu ziņā bijis spilgts. Atšķirībā no LMB 2008, kad žūrijas redzes lokā nonākuši laikmetīgās mūzikas jaundarbi, šoreiz esot jūtams latviska romantisma gars, vietumis pat ar spēcīgu tendenci uz sentimentālismu.

Kā izcilu interpretāciju 2009. gadā LMB žūrija izcēlusi Baibas Skrides solo Breģes un Albana Berga vijoļkoncertos, Vestarda Šimkus sniegumu, atskaņojot Vaska "Gadalaikus", un ievas Paršas solo Imanta Kalniņa Ceturtās simfonijas un Latvijas komponistu solodziesmu atskaņojumos.

Žūrijas pārstāve, muzikoloģe un Latvijas Mūzikas informācijas centra vadītāja Ināra Jakubone preses konferencē atzina, ka balvai nominētie mūziķi, līdz ar personisku piedzīvojumu, ir radījuši viņai jaunu izpratni par skaņdarbiem, kas šķietami zināmi jau sen.

Jau ziņots, ka trešdien 6. janvārī Kultūras ministrijā paziņoti visi 2009. gada LMB nominanti. Balvas pasniegšanas ceremonija notiks 2. martā Latvijas Nacionālajā operā un tiešraidē to varēs skatīties Latvijas Televīzijas pirmajā programmā, sākot no 19:00.

Kā ierasts, arī šoreiz portāls "Delfi" rīkos balsojumu, lai noskaidrotu publikas simpātiju balvas ieguvēju. Balsojuma sākums paredzams 2. februārī, mēnesi pirms LMB 2009 pasniegšanas ceremonijas.

Lielā Mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 1993.gadā Kultūras ministrijā pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas tika pieņemts lēmums ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē atzīmēt ar speciālu balvu.

2007.gadā tika ieviesti vairāki jauninājumi: noteiktas nominācijas un janvārī preses konferencē paziņoti nominanti, žūrija par laureātiem balso balvas pasniegšanas dienā.

"Lielās Mūzikas balvas 2009" žūrijā darbojas mūzikas žurnāliste Olga Pētersone, muzikologs, Latvijas Radio 3 žurnālists Guntars Pupa, muzikoloģe, Latvijas Radio 3 žurnāliste Maruta Rubeze, "Latvijas koncerti" valdes loceklis Guntars Ķirsis, muzikoloģe Ilze Šarkovska-Liepiņa, izdevniecības "Musica Baltica" direktore Solvita Sējāne, žurnāla "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabriedis, muzikoloģe, Latvijas Mūzikas informācijas centra vadītāja Ināra Jakubone un muzikoloģe, Latvijas Radio programmas "Klasika" direktore Gunda Vaivode.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!