Foto: LETA

Latvijas Nacionālā opera (LNO) šo gadu cer beigt ar peļņu un neplāno prasīt no valsts budžeta papildu finansējumu.

To piektdienas rītā, LNT raidījumā "900 sekundes" komentējot nesen pabeigtā LNO audita rezultātus, solīja pērnā gada nogalē par LNO valdes priekšsēdētāju ieceltais Zigmārs Liepiņš.

" Lielos vilcienos situācija mums bija skaidra arī bez audita," teica Liepiņš, īpaši atzīmējot, ka auditoru secinājumos ir norādīts arī uz neskaidro kārtību, kādā tiek aprēķināta un piešķirta valsts budžeta dotācija LNO, kam pērnā gada nogalē no valsts budžeta tika atvēlēts papildu finansējums vairāk nekā 1 miljona eiro apmērā.

"Šogad naudu mēs neprasīsim papildus, bet nākošajā gadā esmu gatavs atspert jebkuras durvis vaļā un pateikt, ka finansējums kultūrai ir absolūti nepietiekams," piektdien uzsvēra LNO direktors.

Liepiņš atzina, ka triju mēnešu laikā, kopš viņš ieņem LNO valdes priekšsēdētāja amatu, darbu operā ir zaudējuši vairāki cilvēku. Precīzu atlaisto operas mākslinieku skaitu viņš vairījās nosaukt, apgalvojot, ka "tie noteikti nav divdesmit cilvēki". Dažos gadījumos, pieņemot lēmumus par darbinieku atlaišanu, ņemta vērā arī viņu lojalitāte.

Kopumā, lai saprastu, kā funkcionē LNO, esot vajadzīgs apmēram gads, tomēr jau tagad esot atklājušās daudzas nebūšanas, stāsta LNO direktors. Piemēram, esot nācis gaismā, ka aptuveni desmit gadus operā pazuduši savulaik sienās iemontētie skaļruņi, kā arī daļa pastiprinātāju.

Vaicāts par attiecībām ar operas sponsoriem, Liepiņš apgalvoja, ka visi līdzšinējie sponsori sadarbību ar LNO turpina. Jaunus labvēļus, kas ar saviem finanšu resursiem būtu gatavi atbalstīt operu, pagaidām gan nav izdevies piesaistīt. Tomēr LNO direktors uzsver, ka sponsoru nozīmi nevajadzētu pārspīlēt - viņu devums esot tikai aptuveni 3% no kopējiem LNO finanšu resursiem.

"Delfi" jau ziņoja, ka pērnruden Liepiņš amatā nomainīja ilggadējo operas direktoru Andreju Žagaru. Žagars bija uzvarējis konkursā uz LNO operas valdes priekšsēdētāja amatu, tomēr pēc toreizējās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (NA) prasības konkursa komisija par LNO direktoru ieteica apstiprināt Artūru Maskatu, kas no šī amata atteicās. Pēc tam toreizējais premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc attiecīga "Vienotības" valdes lēmuma uzteica darbu pašai Jaunzemei-Grendei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!