Foto: Publicitātes foto

2. februārī Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā kopā ar Eiropā populāro Šveices džeza grupu trio "VEIN" spēlēs simfoniskā džeza programmu un atskaņos arī Imanta Kalniņa leģendāro Ceturto simfoniju, portālu "Delfi" informē LNSO pārstāve Dagnija Dižbite.

Šveicē 2006. gadā dibinātais "VEIN" ir ekspresīvs džeza mūzikas ansamblis, kas aktīvi uzstājas visā Eiropā. Trio mūziķi sadarbojušis ar pasaulslaveniem solistiem un laiduši klajā 12 albumu. Viņu jaunākais veikums ir mūzikas kritiķu un klausītāju augsti vērtētais tvarts "VEIN Plays Ravel" (2017), kurā atklājas šī trio īpašā muzikālā krāsa – džezam piemītošās aizrautības, enerģijas un meistarīgas improvizācijas savienojums ar Eiropas klasiskās mūzikas šedevriem. Visi trīs ansambļa dalībnieki ir vienlīdz aktīvi ne tikai kā izpildītāji, bet arī kā komponisti, kas savā daiļradē apvieno labākās džeza un klasiskās mūzikas tradīcijas.

LNSO sitaminstrumentu grupas koncertmeistars, JVLMA asociētais profesors un Ukmerģes sitaminstrumentu festivāla mākslinieciskais vadītājs Edgars Saksons saka: "Manu uzmanību trio "VEIN" piesaistīja ar savu pirmo albumu – ļoti patika viņu mūzikas vieglums, tīkamais skanējums. Pēc tam trio VEIN Ukmerģes festivālā uzstājās ar Viļņas džeza orķestri, tā bija tāda kā pirmā lielā avantūra – viņi un orķestris, bet rezultāts bija lielisks – tā bija speciāli šādam sastāvam radīta mūzika, nevis trio ar bigbendu kā pavadījumu. Momentā dzima doma – trio "VEIN" jāspēlē arī ar LNSO. Ar interesi gaidu, kāda būs "VEIN" komponētā mūzika džeza trio un simfoniskam orķestrim, kur šis trio būs kā īpašs orķestra instruments.

Visi trīs šveicieši ir ļoti laipni, atsaucīgi, sirsnīgi cilvēki. Visi ar klasisku mūziķa izglītību un plašu apvārsni neakadēmiskās mūzikas laukā. Trio neformālais līderis Florians Arbencs ir sitējs, mēs ātri atradām kopīgu valodu. Mūs saista arī hokejs. Kopīgi esam skatījušies Latvijas-Šveices spēli. Uzmanības vērts ir tas, ka Imanta Kalniņa Ceturtās simfonijas atskaņojumā Florians būs pie bungu komplekta. Domāju, ka Kalniņa pazīstamajai mūzikai tas varētu piešķirt jaunu kvalitāti."

Pirms koncerta pulksten 18.18 Lielās ģildes Minsteres zālē notiks "Pirmskoncerta sarunas", ko vadīs Orests Silabriedis. Ieeja bez maksas, uzrādot koncerta biļeti.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, kopš šīs sezonas LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!