Foto: Publicitātes foto

25. septembrī ar koncertu Lielajā ģildē un 26. septembrī – koncertzālē "Cēsis" LNSO iesoļo jaunajā koncertu sezonā. Koncertdzīvi atklājot, klausītājiem tiek piedāvāts Ādolfa Ābeles simfoniskais dzejolis "Vīzija", Sergeja Prokofjeva Otrais koncerts klavierēm un orķestrim, kurā galvenā loma atvēlēta krievu pianistam Andrejam Korobeiņikovam, savukārt sengrieķu jauniešu kaislības LNSO sastāvam Andra Pogas vadībā palīdzēs atklāt Valsts akadēmiskais koris "Latvija", atskaņojot Morisa Ravela baletu "Dafnīds un Hloja".

Kā portālu "Delfi" informē LNSO pārstāvji, LNSO aizvadījis savu, iespējams, ražīgāko vasaru, piedaloties gan sadarbības projektos, gan vieskoncertos Francijā un saņemot ceļazīmi ar koncertiem atgriezties arī nākamgad, gan prezentējot savu pirmo vasaras festivālu "LNSO vasarnīca", un šobrīd, gluži kā sportists pirms sacensību sākuma, ir savā labākajā formā, lai uzsāktu jauno sezonu. Pirmais viesis, kuru valsts galvenais orķestris uzņems savās radošajās mājās, ieradīsies jau nākamnedēļ. Andrejs Korobeiņikovs – dzimis Maskavā, patlaban mīt Sanktpēterburgā un ar koncertiem ceļo pa visu pasauli.

Pats lēš, ka uzstājies vismaz 40 pasaules valstīs, spēlējot citstarp nozīmīgākajās Maskavas, Pēterburgas, Varšavas, Berlīnes, Budapeštas, Briseles, Parīzes, Londonas, Losandželosas un Tokijas zālēs. Studējis Maskavas konservatorijā un Londonas Karaliskajā Mūzikas koledžā. Par saviem elkiem sauc Bēthovenu, Skrjabinu, Rahmaņinovu, Šostakoviču, Gilelsu, Sofroņicki, Gūldu, Judinu, Dāvidu Oistrahu, Furtvengleru, Šolti, Abado, Mravinski, Ļemeševu, Šaļapinu un Kvasthofu, bet kopā ar LNSO atskaņos Prokofjeva Otro koncertu klavierēm un orķestrim solminorā op.16.

Iemantojis ekscentriķa slavu Eiropas un pasaules mūziķu aprindās, Andrejs Korobeiņikovs, izrādās, ir arī diplomēts jurists un starptautiski atzīts esperanto speciālists. Ja nebūtu uzticīgs klaviertaustiņiem, savu talantu un harismu viņš, iespējams, būtu tikpat veiksmīgi izmantojis tiesas zālē.

Sezonas atklāšanas koncerta skanisko vērienu un skatuvisko skatu paspilgtinās Valsts akadēmiskā kora "Latvija" līdzdalība Morisa Ravela baleta "Dafnīds un Hloja" atskaņojumā. Jaunajā koncertsezonā abi kolektīvi tiksies arī, atskaņojot Johannesa Brāmsa "Vācu rekviēmu". LNSO sniegumā būs dzirdamas visas četras Johannesa Brāmsa simfonijas – Pirmo simfoniju līdzās Jozefa Haidna Koncertsimfonijai un Pētera Vaska simfoniskajai elēģijai "Sala" 16. oktobra programmā iekļāvis Daniels Raiskins. Nikolajs Aleksejevs izvēlējies Otro simfoniju, un LNSO galvenais diriģents Andris Poga savā pārziņā ņēmis Brāmsa Trešo, Ceturto un "Vācu rekviēmu".

Jaunajā sezonā turpināsies pērn iesāktais cikls "Koncertsarunas jauniešiem ar Goran Gora" ar četrām stilistiski atšķirīgām programmām, kuras 5. novembrī aizsāks Riharda Zaļupes kinematogrāfiski iespaidīgā simfonija "Namejs".

Smalkumu cienītājiem savu rūpīgi gatavoto piedāvājumu sniegs LNSO kamermūzikas koncertu dalībnieki, kuri gadu gaitā izkopuši spēju klausītājam rādīt ne tikai sava talanta šķautnes, bet ar ansambļa mūziķa cienīgu toleranci īpaši izgaismot arī līdzās spēlējošā interpreta labākās prasmes. Visi kamermūzikas koncerti jaunajā sezonā notiks Lielajā zālē, un ciklu 8. oktobrī aizsāks Egils Upatnieks, Raivis Māgurs un Agnese Egliņa ar programmu "LNSO koncertmeistari. Oboja un tuba".

Kā ierasts, pirms visiem lielajiem koncertiem plkst. 18 klausītāji aicināti apmeklēt "Pirmskoncerta sarunas", sajust koncertprogrammā atskaņoto darbu laikmeta garšu, piedalīties diskusijā ar Oresta Silabrieža aicinātajiem sarunu biedriem. "Pirmskoncerta sarunu" norises vieta – Lielās ģildes Baltā zāle.

Biļetes uz jaunās sezonas koncertiem nopērkamas Lielās ģildes un "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī internetā. Ir pieejami arī rudens un pavasara abonementi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!