Foto: Anrijs Požarskis
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) 15. februārī rīko uz kamermūzikas koncertu "Sarkisjans. Bēthovens. Pārskaitļa sonātes", kurā LNSO koncertmeistars Georgs Sarkisjans un vairāku starptautisku konkursu laureāts japāņu pianists Keigo Mukava atskaņos Ludviga van Bēthovena Otro, Ceturto, Sesto un Astoto sonāti vijolei un klavierēm, portālu "Delfi" informē LNSO pārstāve Dagnija Dižbite.

Abi mūziķi iepriekš saspēlējušies koncertos Japānā un snieguši Bēthovena nepārskaitļu vijolsonāšu koncertu festivālā "LNSO vasarnīca 2017".

Georgs Sarkisjans saka: "Latvijas klasiskās mūzikas dzīvē man dažbrīd trūkst ikdienišķas mazo ansambļu muzicēšanas, trūkst parastu koncertu ar tradicionālu klasisku vai romantisku repertuāru un pieņemamām biļešu cenām, lai varētu atnākt ģimene. Katrā afišā mēs redzam vārdus – izcils, pasaulslavens, zvaigzne. Bet nevajag vienmēr kaut ko speciālu un izcilu. Vajag koncertus, kas publikai dod izpratni par pamatlietām – repertuāru, laikmetiem, atskaņošanas standartu. Es ļoti vēlos nospēlēt normālus sonāšu vakarus. Un, lai nebūtu vinegreta, izvēlos vienu komponistu."

Vijolnieks Georgs Sarkisjans kopš 2015. gada rudens ir LNSO koncertmeistars. Viņš savā mūziķa ikdienā apvieno koncertēšanu Vācijas orķestros, dažādos kameransambļos un LNSO, kur spēlē kopš 2013. gada. 2016. gada maijā Georgs Sarkisjans sniedza spožu solokoncertu ar Baha, Hindemita, Onegēra mūziku un par šo koncertu tika nominēts Lielajai mūzikas balvai 2016 kategorijā "Par izcilu sniegumu kamermūzikā". Nozīmīga dzīves daļa Georgam ir darbs paša un domubiedru izveidotajā Diseldorfas mūzikas skolā "Akademie für Musik am Rhein".

Par sadarbību ar Keigo Mukavu Georgs saka: "Ar pianistu pirmoreiz tikos Japānā, spēlējām Vivaldi un Kreisleru. Kā iepriekš nepazīstamiem mūziķiem parasti sākas kopīgs darbs – satiekas, sasveicinās, izspēlē skaņdarbu no sākuma līdz beigām un tad izrunā visu, kas sakāms. Kad mēs ar Keigo izspēlējām savu Vivaldi, es sapratu, ka man nav ko teikt. Visu, ko es gribēju, viņš saprata tāpat. Un otrādi. Ar šo pianistu es vēlētos muzicēt vienmēr. Viņa rokās neviena nots netiek spēlēta tāpat vien un mums nekad nav ne par ko jārunā. Bet ir arī interesants cits aspekts. Mums katram ir savs priekšstats par konkrēto skaņdarbu, un mēs neesam gatavi mainīt šo priekšstatu. Bet mums jāspēlē kopā. Tas vienmēr ir aizraujoši – skatīties, kā vairāki mūziķi saliek vienkop katrs savu personisko priekšstatu un saved tos kopā, nepazaudējo personīgo viedokli. Tā ir kamermūzikas būtība."

Pianists Keigo Mukava ir starptautisku konkursu laureāts. Viņš uzstājas ar Tokijas filharmonisko orķestri, Tokijas pilsētas filharmonisko orķestri, Lorēnas Nacionālo orķestri u. c. Līdzās aktīvai solista karjerai Mukava piedalās arī kamermūzikas projektos ar vijolnieku Fuminori Maro Sjinozaki un čellistu Jo Kigosji. 2014. gadā Keigo Mukava iestājās Parīzes Nacionālajā augstākajā mūzikas un dejas konservatorijā, kur mācās pie Franka Bralē u. c.

Koncerts "Sarkisjans. Bēthovens. Pārskaitļa sonātes" notiks 15. februārī pulksten 19.00 Lielajā ģildē.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!