Foto: Valters Pelns. Diriģents Andris Poga

Šā gada 5. februārī plkst. 17.30 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Francijas turnejas laikā uzstāsies Nantes Kongresu centra Lielajā zālē. Šī LNSO uzstāšanās būs festivāla "Trakās dienas" noslēguma koncerts, un to jau tradicionāli tiešsaistē rādīs populārais Vācijas-Francijas televīzijas kanāls ARTE, portālu "Delfi" informē orķestra pārstāvji.

LNSO sava mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā koncertā spēlēs Brāmsa “Ungāru dejas”, Dvoržāka “Slāvu dejas”, Hačaturjana Valsi un “Zobendeju”, Sensānsa “Bakhanāli”, Lista “Nāvesdeju”, kurā solists būs argentīniešu pianists Nelsons Gerners, savukārt Sensānsa “Introdukcijā un kaprīzajā rondo” solo spēlēs krievu vijolniece Aleksandra Konunova.

Sadarbībā ar kori “Latvija” LNSO atskaņos Borodina “Polovciešu dejas” un Orfa kantātes “Carmina burana” Ievadkori.

5. februāra koncertu vēl nedēļu pēc tiešraides varēs skatīties interneta vietnē arte.tv.

Pirmos koncertus Francijas pilsētas Nantes festivālā “Trakās dienas” (La Folle Journée), LNSO sniedza 1. februārī. Programmā līdzās Rahmaņinova un Čaikovska opusiem bija Artura Maskata “Tango”, kura atskaņojumu vainagoja autora parādīšanās publikai un sirsnīgas ovācijas, un Emīla Dārziņa “Melanholiskais valsis”.

Festivāls notiek divdesmit trešo reizi, un šā gada tēma ir deja jeb “cilvēks un ritms”. Šajā festivālā piecu dienu laikā notiek aptuveni 350 koncertu, un LNSO Andra Pogas un Māra Sirmā vadībā piedalās deviņos koncertos ar septiņām dažādām programmām, kurās iekļauta citstarp Bakalova “Misa tango” Bēthovena Devītā simfonija, Dārziņa “Melanholiskais valsis”, Lista “Nāvesdeja”, Maskata “Tango”, Rahmaņinova “Simfoniskās dejas”, Sibēliusa Vijolkoncerts. Kopā ar orķestri uzstājas Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, dziedātāji Liene Kinča, Ieva Parša, Andris Ludvigs, Rihards Mačanovskis, vijolnieces Aleksandra Konunova un Sajaka Sjodzi, pianists Nelsons Gerners un akordeonists Artūrs Noviks.

Pirms dalības Nantes festivālā “Trakās dienas” LNSO ar lieliskiem panākumiem sniedza koncertus Eksanprovansas Lielajā teātrī un Mecas “Arsenālā”, kā arī vairākās Nantes apkaimes pilsētās.
Atgādinām, ka LNSO Francijas turneja iekļauta Latvijas simtgades svinību starptautiskajā programmā.

ARTE ir viens no ievērojamākajiem Eiropas kultūras kanāliem. Tas dibināts 1991. gadā, un tā saturu veido Vācijas un Francijas speciālisti no kanāla mītnesvietām Strasbūrā, Parīzē un Bādenbādenē. ARTE raida HD kvalitātē 24 stundas diennaktī vāciski un franciski, un kopš 2015. gada vairākiem raidījumiem pieejami subtitri angliski, spāniski un poliski. ARTE interesējas par jaunākajiem notikumiem fotogrāfijas, dejas, mūzikas, cirka, vizuālās mākslas, filosofijas un modes jomā; kanāla redzeslokā ir notikumi pasaules vadošajos opernamos, koncertzālēs un teātros.

Kanāls, kas strādā divu valstu auditorijai, joprojām ir unikāla parādība televīzijas pasaulē – ARTE izveidošanas krusttēvi Fransuā Miterāns un Helmūts Kols ticēja, ka ARTE ievērojami sekmēs Vācijas un Francijas skatītāju informētības līmeni kultūras jomā un Eiropas kultūru integrāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!