Foto: LETA
Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim (LNSO) jau pārskatāmā nākotnē varētu būt problēmas nokomplektēt mūziķu sastāvu orķestra koncertprogrammām, jo mazo algu dēļ mūziķi no Latvijas dodas strādāt citos Eiropas orķestros vai arī savieno darbus, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja LNSO direktore Ilze Paidere-Staķe.

"Tā jau ir tā mūsu vislielākā sāpe, ka mūsu kolektīvs būtībā kā tādas smiltis lēnām birst no rokām ārā. Jo, protams, īpaši jaunajiem talantīgajiem mūziķiem, kādu nav mazums mūsu orķestrī, viņiem ir ļoti liela interese par labi atalgotiem piedāvājumiem citos Eiropas orķestros," sacīja Paidere-Staķe.

Viņa atzina, ka mūziķi no Latvijas brauc strādāt, piemēram, Igaunijas simfoniskajā orķestrī, kur ir divas reizes lielākas algas, un tas rada lielas problēmas orķestrim.

"Jau pārskatāmā termiņā mums būs problēmas nokomplektēt sastāvus mūsu koncertprogrammām, mūsu pamatuzdevumam," sacīja Paidere-Staķe.

Viņa skaidroja, ka jau šobrīd orķestrim ir daudz viesmākslinieku uz dažādām koncertprogrammām, jo orķestra pamata mūziķi ir nodarbināti citur. Mūziķi strādā citos orķestros gan Latvijā, gan Eiropā, kā arī apvieno ar citām profesijām, piemēram, daži mūziķi pasniedz jogu paralēli darbam orķestrī, vai Ziemassvētkos atsakās no koncertiem un cep piparkūkas, lai tās pārdotu tirdziņos.

Jau vēstīts, ka LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Karels Marks Šišons pagājušā gada nogalē paziņoja, ka 1.janvārī pamet darbu LNSO. Līgums tiek lauzts pirms laika. Iemesli ir mazais finansējums orķestrim un Kultūras ministrijas doto solījumu nepildīšana. Šišons arī paziņojumā presei norādīja, ka tā dēļ ir zaudējis lielākās daļas LNSO mūziķu atbalstu, kas nepieciešams, lai sasniegtu mākslinieciskos mērķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!