Foto: AFP/Scanpix

Ar iespaidīgu koncertu Londonā, pie Bekingemas pils pirmdien, 4. jūnijā Lielbritānijas karalieni Elizabeti II 60. valdīšanas gadadienā jeb Dimanta jubilejā sveica lielākās pasaules mūzikas zvaigznes.

Koncertā, ko apmeklēja britu karaliskās ģimene, uz skatuves kāpa 60 Elizabetes valdīšanas gadu spožākie Lielbritānijas, gan citu valstu mūziķi. Koncertā uzstājās gan jaunākās paaudzes mūziķi Eds Šīrens un Džesija Džei, "Black Eyed Peas". "JLS", kā arī popmūzikas zelta fonds - Sers Eltons Džons, Sers Toms Džonss, Sers Klifs Ričards, Ennija Lenoksa, Šērlija Beisija, popdīva Kailija Minoga, Stīvijs Vonders un daudzi citi.

Pati karaliene savu vietu tribīnēs ieņēma aptuveni 90 minūtes pēc koncerta sākuma.

Koncertā izskanēja Endrjū Loida Vēbera un grupas "Take That" dalībnieka Gerija Bārlova īpaši Dimanta jubilejai rakstītā dziesma, ko pirmatskaņoja "Military Wives Choir" jeb britu karavīru sievu koris, Kenijas bērnu koris, BBC koncertorķestris un citi.

Soprāns Renē Fleminga un tenors Alfijs Boe duetā dziedāja uz Bekingemas pils balkona, bet līdzīgi kā līdzīgi kā 2002. gadā, svinot Elizabetes II Zelta jubileju jeb 50 gadus tronī, uz pils jums uzstājās grupas "Queen" ģitārists Braiens Mejs, šoreiz tur savus lielākos hītus "Our House" un "It Mus Be Love" izpildīja britu mūzikas veterāni "Madness"

Koncertu noslēdza Sera Pola Makartnija uzstāšanās, kurš publiku iepriecināja ar populārākajām "The Beatles" dziesmām.

Koncerta laikā uz ekrāniem tika demonstrēti spilgtākie mirkļi no Elizabetes II valdīšanas 60 gadiem.

Svinīgo runu par godu savai mātei teica princis Čārlzs, bet pati karaliene iededza galveno no vairāk kā 4000 lāpām, kas 4. jūnijā par godu viņas valdīšanas gadadienai tika iedegtas gan Lielbritānijā, gan Nāciju sadraudzības valstīs. Svinības noslēdza grandiozs salūts.

Jau ziņots, ka svinīgajā pasākumā nepiedalījās karalienes vīrs princis Filips, kurš pirmdien veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ tika hospitalizēts.

Elizabete kļuva par monarhu 1952.gada 6.februārī 25 gadu vecumā pēc sava tēva karaļa Džordža VI nāves. Tas notika, kad viņa kopā ar savu vīru princi Filipu apmeklēja toreizējo britu koloniju Keniju.

Ar savu nākamo sievu viņš iepazinās, kad Elizabetei bija tikai 13 gadu. Filips Elizabeti Vindzoru apprecēja 1947.gadā un ir kļuvis par ilggadīgāko un vecāko dzīvesbiedru britu karaļnama vēsturē.

Elizabete II ir otrs ilgāk valdījušais Lielbritānijas monarhs pēc karalienes Viktorijas, kura bija valsts galva no 1837. līdz 1901.gadam.

Savas valdīšanas laikā Elizabete II ir pieredzējusi 12 Lielbritānijas premjerministru, 12 ASV prezidentu un sešus Romas pāvestus. Viņa ir apmeklējusi vairāk nekā 100 valstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!