Foto: LETA
Latviešu diriģentam Marisam Jansonam piešķirta prestižā Ernsta fon Sīmensa balva, vēstīts Sīmensa Fonda oficiālajā mājas lapā. Šī balva mūzikas pasaulē tiek pielīdzināta Nobela prēmijai un ir viens no prestižākajiem apbalvojumiem akadēmiskās mūzikas pasaulē.

4.jūnijā balvu laureātam pasniedza Bavārijas Mākslas akadēmijas prezidents. 70 gadus vecais Bavārijas radio simfoniskā orķestra galvenais diriģents un Amsterdamas karaliskā "Concertgebouw" orķestra virsdiriģents Mariss Jansons balvā saņems 250 000 eiro.

"Palūkojoties, kas ir iepriekšējie šīs balvas ieguvēji, jutos nedaudz apmulsis, kad tiku iekļauts to sarakstā," Jansons vēsta akadēmiskās mūzikas vēstnesim gramophone.co.uk. "Balva ir liels novērtējums un gods, kas vienlaicīgi ir arī motivācija turpmākajam darbam."

Sīmensa balva, kurai šogad aprit 40 gadu jubileja, līdz šim ir piešķirta britu komponistam un pianistam Bendžaminam Britenam, čellistam Mstislavam Rostopovičam, austriešu diriģentam Herbertam fon Karajanam, amerikāņu komponistam Leonardam Bernšteinam un citiem izciliem mūziķiem.

Ernsta fon Sīmensa fonds šogad tāpat ir piešķīris balvas trijiem komponistiem. 35 000 eiro saņems komponists no Šveices Davids Filips Hefti, kanādietis Semijs Musa un serbs Marko Nikodijevičs.

Starp ievērojamākajiem apbalvojumiem, kādus līdz šim saņēmis Mariss Jansons, ir jāmin Norvēģijas Karalisko Nopelnu krustu, 2.šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, "Grammy" balvu kategorijā "Labākais orķestra sniegums", Bavārijas Nopelnu ordeni, kā arī Austrijas Goda zīmi par nopelniem zinātnē un mākslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!