Foto: LETA
"Mums patīk izaicināt māksliniekus, ar kuriem strādājam," ceturtdien žurnālistiem sacīja slavenā dāņu režisore Kirstena Dēlholma, kuras režijā 26. augustā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī pasaules pirmizrādi piedzīvos koru opera "NeoArctic".

Opera ir jauns Dēlholmas dibinātās starptautiskās performances un instalāciju laboratorijas "Hotel Pro Forma" un Latvijas Radio kora kopprojekts, un Latvijā tiks izrādīta arī 27. un 28. augustā.

Preses konferencē, kurā piedalījās režisore, operas diriģents Kaspars Putniņš un tērpu mākslinieks Vali Muhameds Bareks, māksliniece stāstīja par gaidāmo iestudējumu, savu profesionālo darbību, kā arī attiecībām ar Latviju. "Es šeit jūtos kā mājās, esmu šeit bijusi vairākas reizes," atzina Dēlholma, izsakot prieku un pateicību par iespēju vēlreiz sastrādāties ar Latvijas Radio kori.

"NeoArctic" nav pirmā Dēlholmas sadarbība ar latviešu māksliniekiem – 2007. gadā viņa kopā ar Latvijas Nacionālo Operu un Latvijas Radio kori veidoja opergleznu "Operācija: Orfejs", kas pirmizrādi piedzīvojusi Dānijā 1993. gadā. Pēc četriem gadiem, 2011. gadā, LNO Dēlholmas režijā tika izrādīta opera "Kara daba". Abi iestudējumi tika atzinīgi novērtēti un slavēti kā inovatīvi, aizkustinoši, brīžiem pat biedējoši mākslas darbi. Savukārt jau 2014. gadā LNO notika Riharda Vāgnera operas "Rienci" iestudējums – vizuāli izteiksmīgs un iespaidīgs režisores radošās komandas un latviešu skatuves mākslinieku kopdarbs. Ar šī darba pirmizrādi tika atklāts Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gads.

"Visi "Hotel Pro Forma" projekti rodas sadarbībā ar citiem māksliniekiem," sacīja Dēlholma, uzsverot, ka "mums pašiem nemaz nav savas skatuves un ansambļa. Pēdējo 30 gadu laikā esam veidojuši gan tādus projektus, kuros sadarbojamies ar vienu mākslinieku, gan tādus, kur – ar vairākiem desmitiem. Vienreiz pat ar veseliem 800." Atsaucoties uz iepriekšējām sadarbībām, Putniņš sacīja, ka "šis ir mūsu ceļa turpinājums. Mēs vēlamies attīstīt kopīgo valodu, vienkārši esam mainījuši sarunas tēmu."

Foto: LETA

Kora opera "NeoArctic" ir muzikāla performance par antropocēnu – jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz Zemes ekosistēmām. "NeoArctic ir par mūsu pasaules trauslumu," sacīja operas diriģents. "Vēl pirms 100 gadiem mēs nedomājām par to, tagad mēs esam pirmie, kuri apzinās, kāda ir mūsu ietekme."

Kora operā "NeoArctic" uz skatuves atradīsies divpadsmit izcili Latvijas Radio kora dziedātāji. Viņi "izdziedās, izčukstēs, izkliegs un izrunās vārdus, veidojot ritmiskas, atkārtojošas, dunošas ainavas, kurās ritmiska mūzika saplūst ar eksperimentālu elektronisko mūziku."

Šonedēļ Latvijas Radio korim ir intensīvs sagatavošanās posms, tiek ierakstīti dziedājumi, kurus izmantos augustā gaidāmajā operā. Kora operas mūzika ir divu komponistu kopdarbs – vienu daļu sacer latviešu komponists Krists Auznieks un otru – Endijs Stots no Lielbritānijas. Endijam šī esot pirmā reize, kad viņš sadarbojas ar klasiskās mūzikas darboņiem. "Mums patīk izaicināt mūsu māksliniekus," smaidot piebilst Dēlholma. Operas libretu rakstījis Islandiešu dzejnieks Sjons.

Katram no kora dziedātājiem-aktieriem veidos arī īpašus skatuves tērpus, kuri tiks radīti Latvijā, tērpu māksliniekam Vali Muhamedam Barekam sadarbojoties ar vietējiem modes māksliniekiem.

Foto: LETA

Mākslinieces Dēlholmas firmas zīme ir spēja organiski un jaunos veidos skatuves darbos kombinēt scenogrāfijas sniegtās iespējas, atrodot savdabīgus tehniskos risinājumus un pārņemot paņēmienus no citiem mākslas žanriem.

Specializējusies vizuālās mākslas sfērā, viņas iestudējumos liela nozīme ir telpas, gaismas un ēnu mijiedarbei, ļaujot arhitektūrai tapt par jauna veida mākslinieciskās izteiksmes līdzekli. Režisore atklāj, ka viņu interesē tādas izrādes, kurās skatuve, telpa, mūzika, gaisma ir vienlīdz būtiski. Viņas iestudējumus bieži dēvē par eksperimentāliem, jo katrs jaunais projekts tiecas pētīt jaunu tēmu un izteiksmes veidu lietojumu, īpaši uzsverot mūsdienu pasaulei aktuālas problēmas. "Tā ir, ka mēs izvēlamies lielas tēmas. Esam iestudējuši darbus par naudu, par kosmosu, par Tuvajiem Austrumiem, Ķīnu," sacīja Dēlholma. Tagad "NeoArctic" tematiskā lauka centrā ir cilvēka ietekme uz mūsu planētu. "Pirms iestāsies pasaules gals, mums nāksies pievērst uzmanību tam, kas notiek. Šī opera ir tāds kā vēstījums par esošo situāciju".

Kaspars Putniņš atceras vēl kādu Dēlholmas sacīto. "Mūsu apziņā Arktika ir kaut kas liels, varens, apjomīgs, tāds kā mežonīgs spēks. Taču mēs ar to neidentificējamies. Mums šķiet, ka tas uz mums neattiecies. Attieksies. Attieksies pavisam drīz. Par to arī ir šis stāsts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!