Foto: Publicitātes foto
Šis gads, tāpat kā visi iepriekšējie, mūzikas pasaulē ir bijis piesātināts ar neskaitāmiem jauniem ierakstiem. Ir bijušas uzlecošas debijas, lieliskas atgriešanās, protams, arī vilšanās.

Tagad ir pienācis tas brīdis, kad varam atskatīties uz pašiem veiksmīgākajiem un labākajiem darbiem, kurus, iespējams, atcerēsimies un klausīsimies arī turpmāk.

Vēlos tikai atgādināt, ka šī liste ir subjektīvs vērtējums un katram no mums, iespējams, ir sava versija par to, kas šogad mūs ir uzrunājis visvairāk, taču šis tops varētu būt laba iespēja jums atklāt kādu vēl nedzirdētu ierakstu, kurš šogad ir pierādījis sevi no labākās puses.

Piedāvājam plašāku ieskatu 20 albumos, kā arī nelielu ieskatu vēl 30 2011. gada veiksmīgākajos albumos.

Tune-Yards 'W H O K I L L'


The Vaccines 'What Did You Expected From The Vaccines?'

Londonas puišu kvartetam šogad ir izdevies iegūt panākumus un ievērību, balstoties uz pārbaudītām vērtībām- melodiski skaņdarbi tradicionālā postpanka un britroka izpildījumā. Bet! Atšķirībā no neskaitāmām šāda tipa grupām ''The Vaccines'' ir vienīgie, kas 2011.gadā līdz galam ir spējuši pārliecināt ar savu vienkāršību un vieglumu.


Wild Beasts 'Smother'

Artpopā ir spēks! Mazpilsētas Kendelas puišu kolektīvs ''Wild Beasts'' ar katru savu veikumu pierāda vēl vairāk savu muzikālo šarmu un šogad, bez liekām diskusijām, kvarteta trešais studijas ieraksts "Smother", ir pelnījis atrasties topa virsotnē.

Albums, kas seko 2009.gada gaisīgajam "Two Dancers" un 2008.gada lieliskajai debijai "Limbo, Panto" ir intīms, izsmalcināts šedevrs, kurā katrs skaņdarbs iemirdzas kā noslīpēta pērle. 

Bon Iver 'Bon Iver'

Amerikāņu folkmūziķis Džastins Vernons, kurš pasaulē kļuva pazīstams ar vientulības apņemtu, emocionāli atklātu akustisko debijas ierakstu "For Emma, Forever Ago" šogad ap sevi ir sapulcinājis teju vai orķestra sastāvu un laidis klajā savu otro veikumu, kurš vienā vārdā izsakoties ir brīnišķīgs.

Ar skaistām melodijām bagāts, krāsains un aizkustinošs darbs, kurš šogad izpelnījies uzslavas no gandrīz jebkura mūzikas kritiķa(ieraksts pat nominēts četrām Grammy balvām). Arī šajā topā Bon Iver pelnīti ieņem vietu starp pašiem labākajiem.

Destroyer 'Kaputt'

Beidzot! Vankuveras mazpazīstamais indīfolka kolektīvs ''Destroyer" ar savu devīto studijas albumu šogad ir ieguvis plašāku vispasaules mūzikas kritiķu atzinību un ne velti.

Muzikālā ziņā albums ir atšķirīgs no iepriekšējiem grupas veikumiem, tam piemīt izsmalcināts šarms, kurš vijas kopā ar 80.gadu ''smooth jazz'' un disko ritma, skaņu elementiem.

Manuprāt, albuma trumpis ir tā izstrādātais saturīgums, vienkāršība un vitalitāte, kas klausītājam rada apburošu kopējo noskaņu.

James Blake 'James Blake'

Šī gada viens no aktuālākajiem debitantiem, jaunās paaudzes mīlētais un kritiķu aprunātais Londonas mūziķis Džeims Bleiks savā debijas ierakstā atklāj jaunas vēsmas elektroniskās mūzikas žanrā, apvienojot dubstepa elementus ar soul mūzikas ievirzēm.

Pārliecinošs uznāciens, kurš talantīgajam jauneklim kalpos kā pamats veiksmīgai karjerai.


SBTRKT 'SBTRKT'

Lielisks triumfs sintētiskās mūzikas žanrā! Noslēpumainais mākslinieks, kurš aiz mistiskas maskas slēpj savu seju šogad, prestižās ierakstu kompānijas "Young Turks" paspārnē laidis klajā savu debijas ierakstu, kurš ir piesātināts ar spēcīgiem, impulsīviem ritmiem un krāsainām skaņu sienām, veiksmīgi arī izvēlētā viesmākslinieku piedalīšanās (Sampha, Jesie Whare un ''Little Dragon'' dalībniece Yukimi Nagano).


The Weeknd 'House Of Baloons'

Kanādas jaunais mākslinieks Eibels Tesfejs, jeb projekts ''The Weeknd'' šogad laida klajā lielisku r'n'b ierakstu, kura pamatā klausītājam tiek dota iespēja baudīt šo žanru nedaudz citādākā, elegantā veidā.

Tas viennozīmīgi ir spilgti izcēlies uz šī gada klišejiskā r'n'b albumu fona un spējis pārliecināt ar savu savdabīgo skanējumu un inteliģento pieeju.

Kurt Vile 'Smoke Ring For My Halo'

Filadelfijas akustiskais dziesminieks Kurts Vails pēc trīs albumu izdošanas šogad plašākai sabiedrībai tapis pazīstams ar teicamu ierakstu.

Gados jaunais mūziķis piedāvā interesantu kompozīciju virknējumu, kurā apvienotas skaistas ģitāru partijas, dzejiskas dziesmu lirikas un pshiadēliskā folka žanra ietekmes. Albums, kurš izstaro nopietnību un nenoliedzamu pievilcību.

The Streets 'Computers and Blues'

Pēc četru albumu izdošanas britu reperis, producents un talantīgais mākslinieks Maiks Skinners jeb "The Streets" šogad savam daudzpusīgajam muzikālajam stāstam pielika treknu punktu ar lielisku studijas ierakstu. Krāsains un daudzpusīgs darbs, kurā varam baudīt "The Streets" no projekta labākās puses.


Fleet Foxes 'Helplessness Blues'

Pēc neprognozēti ilgas pauzes šogad pie klausītājiem ir atgriezies Sietlas ekstravagantais folka kolektīvs- "Fleet Foxes".


Ieraksts, kurš grupai nav atnācis vieglā ceļā diemžēl nav tik iespaidīgs kā puišu lieliskā debija, taču dodot jaunajam studijas darbam vairāk laika, klausītājs var nonākt fakta priekšā, ka simpātijas pret šo grupu zaudēt ir praktiski neiespējami.

Cass McCombs 'Wit's End'

Romantisms un nostaļģija, vārdi, kuri visspilgtāk raksturo noslēpumiem apvītā dziesminieka Kasa Makomba piekto studijas ierakstu.

Apbrīnojams talants, vienkāršība un spēja caur savām kompozīcijām klausītājam teju vai atklāt savas visdziļākās sajūtas un pārdomas. Izsmalcināts darbs.

Gang Gang Dance 'Eye Contact'

Austrumnieciskais šarms, hibrīdisks elektroniskās mūzikas stilu savirknējums nostrādā atkal! Manhetenas eksperimentālā apvienība piedāvā jau piekto albumu, kurš veiksmīgi atklāj sevī labākās grupas īpašības.

Kopumā tas ir daudzšķautnains mūzikas stilu kokteilis, kuru ''Gang Gang Dance'' filigrāni harmonizē vienā kopējā skaņu ceļojumā.

My Morning Jacket 'Circuital'

Lieliska atgriešanās! Pēc ne visai veiksmīga ieraksta ''Evil Urges'' šogad Amerikāņu roka apvienība ''My Morning Jacket'' klausītājiem piedāvā savu sesto studijas albumu, kurš jau daudz vairāk pārliecina par to, ka šie, gados pieredzējušie mūziķi vēl nav izšāvuši visu muzikāli radošo pulveri.


The Drums 'Portamento'

Jauneklīgie Bruklinas puiši savās dziesmās turpina atsvaidzināt 80.gadu muzikālo estētiku un joprojām spēj klausītājus priecēt ar veiksmīgām melodijām.

Otrajā grupas ierakstā, kurš tapis solista virtuvē nākušas klāt analogo sintezatoru skaņu sienas, kuras veiksmīgi papildina kolektīva sākotnējo skanējumu. Salīdzinājumā ar debijas plati, jaunais ''Portamento'' ir apcerīgāks, noskaņas ziņā piezemētāks darbs, kurš apliecina ''The Drums'' jaunības dzirksti no nedaudz citas muzikālās šķautnes.

St. Vincent 'Strange Mercy'

Talantīgā un šarmantā māksliniece Anija Klārka šogad laida klajā savu trešo studijas albumu, kurš zibenīgā ātrumā iekaroja daudzu klausītāju un kritiķu sirdis.

Ne velti, atšķirībā no neskaitāmām solo dziedātājām tieši St. Vincent spēj izcelties ar ko oriģinālu, tikai sev raksturīgu. Ieraksts ir kā liels muzikāls kokteilis, kurš piepildīts ar dažādu žanru, stilu elementiem un tam visam pāri lieliski nostrādā mākslinieces apburošais balss tembrs un pašas iespēlētās ģitāru partijas. Pievilcīgi!

Thomas Tantrum 'Mad By Moonlight'

Starp daudzām meiteņu indīpopa grupām šogad izcēlies Sauthemptonas kolektīvs "Thomas Tantrum" ar savu otro studijas veikumu.

Salīdzinot ar teicamo debijas albumu, grupa savās kompozīcijās ir kļuvusi nedaudz piezemētāka, skanējumā profesionālāka, bet tajā pašā laikā saglabājusi sākotnējo šarmu, kuras pamatā ir pievilcīgās vokālistes Meganas Tomasas bērnišķīgi vieglais balss tembrs, kurš bez liekiem saspīlējumiem skaisti vijas cauri visiem skaņdarbiem.

Los Campesinos! 'Hello Sadness'

Velsas kolektīvs "Los Campesinos!" no trakulīgiem jauniešiem izauguši par nopietniem māksliniekiem, taču savā skanējumā spējuši saglabāt labāko no sava sākotnējā muzikālā stila. Lieliskas un neilgā laika posmā pielīpošas melodijas, kurās joprojām ar ironiju, prieku un sāpēm tiek apdziedātas cilvēku savstarpējās attiecības. Indīgi labs albums.


Balam Acab 'Wander Wonder'

20 gadus vecais students Aleks Kons no Itakas pārliecinoši debitējis chillwave žanrā ar izsmalcinātu un brīnišķīgu noskaņu ierakstu. Relaksācija un iedvesmas avots uz labām domām.


Elbow 'Build A Rocket Boys!'

Britu džentelmeņu kolektīvs ''Elbow'' šogad mūsu uzmanībai piedāvāja savu piekto studijas albumu. Bez lielām izmaiņām skanējumā, joprojām Gajs Garvejs ar biedriem spēj radīt izsmalcinātas un gaumīgas kompozīcijas, kuras ir piepildītas ar dažādu stilu, raksturu un noskaņu variācijām.


Foster The People 'Torches'

Losandželosas jaunais indī popa kvintets šogad nav parūpējies tikai par vienu izcilu hītu, bet arī par lielisku debijas albumu kopumā. Saulainas deju mūzikas kompozīcijas, kuras izstrāvo pozitīvismu, dzīvesprieku un nopietnu ierosinājumu kaut vai nedaudz kustēties līdzi.


The Horrors 'Skying'


The Dodos 'No Color'


Austra 'Feel It Break'


The Go! Team 'Rolling Blackouts'


Cults 'Cults'


PJ Harwey 'Let England Shake'


Yuck 'Yuck'


Smith Westerns 'Dye It blonde'


Julianna Barwick 'The Magic Place'


Real Estate 'Days'


Jonathan Wilson 'Gentle Spirit'


Tv on the radio 'Nine types of light'


Cut Copy 'Zonoscope'


Toro Y Moi 'Underneath The Pine'


The Black Keys 'El Camino'


Noah and the Whale 'Last Night on Earth'


The War On Drugs 'Slave Ambient'


Charles Bredley 'No Time For Dreaming'


Panda Bear 'Tomboy'


John Maus 'We Must Become the Pitiless Censors of Ourselves'


Radiohead 'King Of Limbs'


Razika 'Program 91'


The Roots 'Undun'


Arctic Monkeys 'Suck it and see it'


Laura Marling 'A Creature I Don't Know'


Justice 'Audio, Video, Disco'


Coldplay 'Mylo Xyloto'


Red Hot Chili Peppers 'I’m With You'


Friendly Fires 'Pala'


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!