No 30. septembra līdz 4. oktobrim Vīnē un Bratislavā notikušajā mūzikas festivālā un konferencē "Waves Central Europe", kuras fokuss šogad bija Baltijas valstis, sevi spilgti pierādīja vairākas latviešu grupas. Portālam "Delfi" bija ekskluzīva iespēja veidot reportāžu no festivāla.

Piecu dienu laikā Vīnē un Bratislavā paralēli notika gan konference, gan vairāki simti koncertu. Latviju šogad pārstāvēja grupas "Laika suns", "Triānas parks", "Dagamba", kā arī dziesminiece Alise Joste un elektroniskās mūzikas mākslinieks Mr. Myster.

Tādas mūzikas konferences kā "Waves", "Eurosonic", "Reeperbahn" vai mums tuvākā Tallinas mūzikas nedēļa mūsdienās regulē Eiropas mūzikas tirgu.

Mūzikas konferencēs, tiekoties aģentiem, menedžeriem, lielāku un mazāku festivālu organizatoriem, izdevniecību pārstāvjiem, žurnālistiem un citiem mūzikas biznesa spēlētājiem, grupas un izpildītāji iegūst iespēju komunicēt ar svarīgākajiem jomas cilvēkiem. Paralēli koncertiem noris arī konference, kurā diskusiju, publisku interviju un lekciju formā savstarpēji komunicē industrijas nozīmīgākie cilvēki, vienlaikus dodot iespēju arī jaunienācējiem veidot kontaktus un mācīties.

Grupu iespējas konkurencē uzstāties iespējami labākās vietās un laikos - proti, tur, kur tobrīd uzturas ietekmīgākie industrijas pārstāvji - nosaka gan grupu popularitāte, gan menedžments.

Grupu iespējas 'izsisties' nodrošina menedžments

Grupas "The Sound Poets" menedžere Anna Macko portālam "Delfi" stāsta, ka no viņas perspektīvas šogad interesantākais notika Bratislavas konferencē, kur notika paneļdiskusija par ārvalstu turneju organizatoriem jeb "booking" aģentiem. Tajā piedalījās "Carnival Youth" menedžere Guna Zučika, vairāki aģenti, kā arī ievērojamā Teksasā notiekošās skates "South by Soutwest" pārstāvis.

Tieši šādā veidā grupu menedžeriem ir iespēja uzzināt aktuālāko informāciju no cilvēkiem, kas katru dienu strādā ar lieliem industrijas pasākumiem. Tāpat Macko stāsta, ka tikpat būtiska ir iespēja veidot kontaktus, piemēram, Bratislavā notikušajā "speedmeeting" sesijā - lai arī šogad "Waves" konferencē Macko pārstāvētā grupa nepiedalījās, izveidotie kontakti noderēs nākotnē.

Zučika ar "Carnival Youth" regulāri viesojas dažādās konferencēs, kā rezultātā grupas debijas albums ir izdots gan Anglijā, gan Vācijā un citviet, kur grupa arī regulāri koncertē. Viņa portālam "Delfi" stāsta, ka "Waves" festivālā no menedžeru perspektīvas liela nozīme bija tieši Baltijas valstu fokusam: "Šī bija pirmā reize, kad kādā Eiropas konferencē fokusā bija Baltijas valstis. Tas nozīmē, ka šo valstu mūziķi, menedžeri un citi ar industriju saistīti cilvēki bija uzmanības centrā."

Taujāta par to, kas ir reālais ieguvums no šādas dalības, Zučika stāsta, ka ideālais sausais atlikums no konferences ir iegūtie sadarbības partneri, kuri nodrošina mūziķu koncertu un ierakstu izdošanas iespējas citās valstīs. Taču rezultāts reti ir redzams uzreiz - bieži vien tas paver iespējas turpmākai menedžmenta darbībai.

Latvijas mūziķi patīk arī ārzemniekiem

Katrs no Latvijas pārstāvjiem šogad konferencē uzstājās ar vairākiem koncertiem. Piemēram Alise Joste, kuras debijas albums arī ir izdots Vācijā, koncertos pulcēja krietnu cilvēku pūli, kuru vidū bija redzami arī vairāki delegāti. Arī "Laika suns" dibināja kontaktus ar dažādiem ārzemju mūziķiem - šādas saistības paver iespējas doties turnejās.

Arī "Triānas parks", kas ir regulāri konferenču dalībnieki, pirms novembrī gaidāmās akustisko koncertu Latvijas turnejas devās uz "Waves" konferenci. Bratislavā grupas priekšnesums pulcēja pilnu koncertzāli. Grupas soliste Agnese Rakovska portālam "Delfi" norāda, ka izveidoto kontaktu tīkls ir ļoti nozīmīgs. Arī ārzemju fani uz koncertiem nāk atkārtoti. Uzskatāmi to var redzēt internetā. "Aug Facebook, Instagram sekotāju skaits, arī "Spotify" var redzēt klausītāju daudzuma pieaugumu," stāsta Rakovska.

Būtisku palīdzību konferenču dalībā nodrošina biedrība "Latvijas Mūzikas attīstības biedrība/Latvijas Mūzikas eksports", kas šogad piedalījās arī Vīnē notiekušās Baltijas valstu delegāciju pieņemšananas organizācijā.

Vērojot latviešu priekšnesumus Vīnē un Bratislavā top skaidrs, ka pašmāju grupas ir spējīgas ne tikai pulcēt klausītāju pūļus ārzemēs un rosināt to interesi, bet arī straujiem soļiem tuvoties lielāku Eiropas skatuvju iekarošanai - tieši caur konferencēm tiek izcīnīts ceļš uz darbību ārzemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!