Foto: LETA

Leģendām apvītajam dziedātājam, mūziķim, grupas "The Hobos" līderim Rolandam Ūdrim 18. maijā aprit 40 gadi.

Ūdris uz Latvijas rokmūzikas skatuves parādījās deviņdesmito gadu beigās - 1999. gadā iznāca pirmais viņa grupas "The Hobos" albums "Numbvision".

Kopš tā laika izdoti kopumā četri "The Hobos" albumi, taču Rolands iesaistījies arī citos projektos - "UK", "Maš Maš", kā arī duetā "Ūdris & Balode".

Dažādiem nostāstiem apvīts, nereti skandalozs - Ūdris ir viens no apspriestākajiem, noslēpumainākajiem un arī talantīgākajiem latviešu mūziķiem.

Sveicot Rolandu Ūdri 40. dzimšanas dienā, "Delfi Kultūra" piedāvā piecu viņa dziesmu izlasi.

'Christian (I'm Gonna Be)'


Dziesma "Christian (I'm Gonna Be)", šķiet, ir lielākais Ūdra hits. "The Hobos" debijas albumā iekļautā dziesma satricināja tālaika mūzikas vidi, pārsteidzot visus ar noslīpēto, Latvijai netipisko skanējumu un muzikālu profesionalitāti.Tāpat pārsteidza dziesmas klips - grupa visai nekautrīgi provocēja sabiedrību, tajā attēlojot narkotiku lietošanu. Arī tagad - 16 gadus pēc albuma "Numbvision" iznākšanas, dziesmas kvalitāte joprojām pārsteidz.

'Walk All Night'

"The Hobos" diskogrāfija sastāv no četriem albumiem - "Numbvision" (1999), "Perfect Solution" (2001), "Flashback Mornings" (2002), "Radio Jah Jah" (2004).

Viens no sirdi plosošākajiem "The Hobos" veikumiem ir dziesma "Walk All Night" no grupas trešā albuma. "Flashback Mornings" tiek uzskatīts par grupas neparastāko albumu - tajā dzirdami dažādi eksperimenti ar skanējumu, atsakoties no iepriekš pierastās "amerikāniskās" skaņas.

'U.K.' - 'Pekinā ir auksti'

Foto: DELFI
2005. gadā Ūdris kopā ar "The Hobos" ģitāristu Egonu Kronbergu izlēma atpūsties no rokmūzikas dzīves un pievērsties mierīgākai mūzikai - abi izveidoja duetu "U.K.", kas atšifrējumā nozīmē "Ūdris & Kronbergs".

Šādā sastāvā gan tika izdots tikai viens albums -  2005. gadā iznāca ieraksts ar nosaukumu "K.U.". Tajā bija iekļautas dziesmas vairākās valodās, bet lielākais tā hīts bija dziesma "Pekinā ir auksti".

Ūdris un Balode - 'Nāk un padzeras'

Foto: F64
Pērnā gada rudens sākumā Ūdris savā jaunākajā sastāvā - duetā ar Ilonu Balodi - piedāvāja klausītājiem jaunu dziesmu "Nāk un padzeras".

"Singls ir remikss no Ūdra filmas "Džonija 3 vēlēšanās" beigu titru mūzikas. Kompozīcija par pavadīto vasaru, par skaistajām vai ne tik pozitīvajām atmiņām no tās, jaunām atklāsmēm un apziņu, ka ar katru vasaru mēs kļūstam senāki," stāstījis pats Ūdrītis.

Kompozīcija ierakstīta Ginta Solas un Mārtiņa Burkevica studijās. Ierakstā piedalījušies mūziķi Ivars Jercums, Norberts Skraucis un Artis Orubs, kā arī paši Balode un Ūdris.

'The Hobos' kaverversija Nīla Janga dziesmai

Foto: LETA
"The Hobos" albumā bija iespēlējuši savas variācijas par Boba Mārlija, Nīla Janga, "Bītlu", Nīla Daimonda, "J.J. Cale" un citu pasaulslavenu mākslinieku dziesmām. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!