Foto: LETA
Ceturtdien, 14. aprīlī, plkst. 19.00 izstādes "Aborigēnu un papuasu māksla" izskaņā Mākslas muzejs "Rīgas birža" aicina etnomūzikas mīļotājus uz "Nila Īles mūzikas studijas" koncertu "Sapņojums par Septiņām māsām", portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Koncerta tematika veltīta Austrālijas aborigēnu likumu un ticējumu sistēmai, kuru mēdz dēvēt par "Sapņu laiku" jeb "sapņojumiem". To pamatā ir bagātīga mitoloģija par senču gariem, kas, klejojot pa zemi, radījuši kalnus, upes, cilvēkus, dzīvniekus un augus. Aborigēnu sapņojumi tikuši nodoti no paaudzes paaudzei, rūpīgi izvēloties personas, kuras tos drīkst dzirdēt. Tajos ietvertie noslēpumi bieži vien var tikt pausti tikai iniciāciju izgājušiem dzimtas locekļiem. Koncerta apmeklētājiem mūziķi piedāvās iepazīties ar dažiem no šo sapņojumu varoņiem – varavīksnes čūsku Tugīnu un septiņām zvaigžņu māsām, kuras zināmas arī kā Plejādes jeb Sietiņš.

"Sapņu laikā, ļoti, ļoti sen, zvaigznes, ko mēs pazīstam kā "Septiņas māsas", bija septiņas skaistas ledus jaunavas. Viņu vecāki bija liels, raupjš kalns, kura tumšā galva bija paslēpusies mākoņos, un ledaina upe, kas tecēja no sniega pārklātajiem kalniem. Septiņas māsas klejoja pa zemi, un viņu garie mati plīvoja kā vētras mākoņi pirms brīzes. Viņu vaigi bija piesārtuši no saules skūpstiem, un viņu acīs slēpās maigā, pelēkā krēslas gaisma…"

Kopš 1990. gada Nils Īle nodarbojas ar etnoperkusiju spēles tehniku. Šo gadu laikā mūziķis ir daudz ceļojis (Āfrika – Gambija, Gvineja, Senegala, Indija, Eiropas valstis, Krievija u.c.), papildinājis savu praktisko pieredzi, pilnveidojis zināšanas un izpratni par ritma būtību un spēku pie pasaulē zināmiem meistariem. Nils Īle piedalījies starptautiskos festivālos, kā arī Baltijas mūzikas projektos. Viņš ir sadarbojies ar daudziem māksliniekiem, kopīgi radot performances vizuālās mākslas, teātra un kino pasākumos.

1997. gadā Nils Īle izveidoja pirmo perkusiju spēles studiju Latvijā, kurā gan mūziķi, gan citi interesenti, kas vēlas paplašināt savu redzesloku, apgūst dažādas ritmiskas kompozīcijas. "Vecumam nav nozīmes, lai sajustu ritmu sevī," ir pārliecināts mākslinieks.

Koncertā "Nila Īles mūzikas studijas" dalībnieki Nils Īle, Inguna Rubene, Agnese Uzule, Einārs Latiševs un Roberts Brants ar oriģinālā Austrālijas didžeridū (didgeridoo) un perkusiju palīdzību izspēlēs Austrālijas aborigēnu "Sapņu laika" stāstiem veltītas kompozīcijas, kopējā skanējuma radīšanā iesaistot arī publiku.

Biļešu cena līdz 7. aprīlim – 7 eiro, no 8. aprīļa – 9 eiro. Biļetes var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Jau ziņots, ka Mākslas muzejā "Rīgas birža" līdz 17. aprīlim ir skatāma aborigēnu un papuasu mākslas izstāde no Lietuvas Mākslas muzeja krājuma. Izstāde piedāvā iepazīties ar Austrālijas un Jaungvinejas pamatiedzīvotāju radītajiem artefaktiem – gleznām, dievu figūriņām, sakrāliem objektiem, kuri saistās ar šo tautu garīgajām tradīcijām un tikuši izmantoti dažādos rituālos.

Mākslas muzejs "Rīgas birža" atrodas Doma laukumā 6, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!