Foto: LETA
Šī gada 27. maijā nodibināts Pētera Vaska fonds, kura mērķis ir atbalstīt latviešu mūziku, ietekmējot tās spēju attīstīties un pastāvēt kā vietējā, tā pasaules mērogā, portālu "Delfi" informē fonda sabiedrisko attiecību speciāliste Santa Bindemane.

Fonda dibināšanas ideja pieder komponistam Pēterim Vaskam, kurš savā 65. gadu jubilejā nāca klajā ar iniciatīvu veidot materiālo līdzekļu uzkrājumu latviešu mūzikas atbalstam. Pēcāk apvienojoties domubiedru grupai, kurā ietilpst uzņēmēja un tēlniece Regīna Deičmane, flautiste Dita Krenberga, kā arī komponists Pēteris Vasks, tika nodibināts Pētera Vaska fonds.

Pēteris Vasks: "Tas ir burvīgs sākums kaut kam lielam, jo Latvija nav iedomājama bez mūzikas, bez kultūras. Laikā, kad mūsu nācijas kultūras pastāvēšana ir patiesi apdraudēta, neviens sevi cienošs pilsonis nedrīkst sēdēt rokas klēpī salicis. Tādēļ ar mūziku mīlošu cilvēku palīdzību tapis šis fonds, kuram gan mēs paši, gan arī citi, kurus aizraus mūsu idejas, varēs sniegt materiālu atbalstu jaunu skaņdarbu radīšanai un citu profesionālās mūzikas procesu atbalstam."

Par Fonda priekšsēdētāju ievēlēta Regīna Deičmane, kuras jau tradicionāli rīkotā Mākslinieku plenēra noslēgumā šī gada 6.augustā Mežotnes Mazajā pilī pirmatskaņojumu piedzīvos divi jaundarbi – jau atzinību guvušās komponistes Selgas Mences, kā arī jaunās un talantīgās komponistes Evijas Vecumnieces kamermūzikas opusi.

Regīna Deičmane: "Mēs ticam, ka Pētera Vaska fonds var kalpot kā platforma jaunradei un vērtību saglabāšanai. Tas ir brīnišķīgs sākums mecenātisma idejas atdzimšanai un iespēja ikvienam dot savu artavu patiesi nozīmīgu mērķu sasniegšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!