Grupa "Suņa Stunda" piedāvā klausītāju uzmanībai dziesmu 'Jānis', atgādinot par joprojām aktuālo latviešu izceļošanu uz Īriju.
Suņa Stunda 'Jānis'

$sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/SunaStunda-Jaanis.mp3'; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Dziesmas pamatā ir laikraksta "Diena" pielikumā "SestDiena" 2005.gada nogalē publicētais Pulicera prēmijas laureāta "The Washington Post" reportiera Kevina Salivana raksts par latvieti Jāni Neulānu laimes meklējumos Īrijā.

Grupas "Suņa Stunda" dalībniekiem šķiet, ka Salivana raksts joprojām nav zaudējis aktualitāti, jo ļoti precīzi un spilgti atklāj emocionālo stāvokli, neziņu un sāpīgās pārdomas, kas urda jebkuru, kurš ekonomisko apstākļu dēļ nolemj pamest dzimteni. Salivanam izdevies radīt noskaņu, kuru grupa "Suņa Stunda", respektējot publikācijas oriģinālo tekstu, centusies saglabāt dziesmā.

"Viesnīca Aurora, 307.istaba. Tualete gaitenī, duša apakšstāvā. Sienās plaisas, gaisā sviedru smaka. Piesēdis uz čīkstošas gultas..."

Dziesmas ierakstā, kas tapis Ingus Baušķenieka studijā, grupai "Suņa Stunda" palīdzēja "Hospitāļu Ielas" vijolniece Dina Skreitule, Latvijas Nacionālās operas solists baritons Armands Siliņš, režisors un Karaliskā improvizācijas teātra dalībnieks Varis Klausītājs, kurš iespēlēja baritona saksofona partiju, kā arī bijušais "Suņa Stundas" cīņu biedrs, scenārists Ansels Kaugers, kurš iespēlēja čellu.

"Suņa Stunda" jau kopš 2008. gada februāra kopā ar Ingu Baušķenieku strādā pie sava jaunā albuma, kuru cer prezentēt šā gada nogalē. Daudzi radio klausītāji ir pazīstami ar kompozīciju 'Kūku Marija' (Ingas Gailes teksts), kas 10 nedēļas noturējās Radio NABA topā. Līdz šim grupa ir nākusi klajā ar albumu "Kā gribēju" (2006), kas tika ierakstīts mājas apstākļos pie skaņu režisora Ilvara Zālīša.

Grupā darbojas Jānis Lācis (balss), Jānis Kalve (bass), Andris Gauja (ģitāra, balss), Imants Vovers (sitamie instrumenti). Koncertos un ierakstos šo četrotni papildina virkne viesmūziķu. Grupa sevi pozicionē kā medijroka ansambli, jo daudzu dziesmu tekstu pamatā ir avīžraksti, turklāt grupas pamatsastāva dalībnieki katrs savā veidā ir saistīti ar masu medijiem.

"Suņa Stundas" repertuārā 'Jānis' nav pirmā dziesma, kurā izmantots publicistisks teksts. Ar NRA tekstu tapa grupas slavenākais hīts 'Pļaviņas', žurnāls "Marta" izmantots dziesmas 'Spilvens' tapšanā, vēl citās dziesmās izmantoti raksti no reģionālās preses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!