Foto: Publicitātes foto/Helēna Spridzāne
Gada nogalē daudzi latviešu mūziķi gatavo saviem klausītājiem iepriecinošus pārsteigumus – jaunus singlus, jaunus albumus, kā arī – koncertus.

Tā kā par labākajām dāvanām nereti uzskata tās, kas gatavotas pašu spēkiem, mākslinieku un mūziķu radītos darbus droši drīkst saukt par izcilām dāvanām.

Piedāvājam noklausīties dažus no jaunākajiem latviešu mākslinieku skaņdarbiem, kas izdoti gan kā Ziemassvētku noskaņās ieturēti vēlējumi, gan kā oriģinālmūzikas paraugi, kas izdoti Ziemassvētku sezonā.

'Iļģi' – 'Vilks'

Foto: Kristaps Kalns

Šogad ziemas saulgriežu laikā grupa "Iļģi" izdod savu jauno albumu "Tur kur mīti", kas ir grupas piecpadsmitais ieraksts – ilgi lolots, vienā elpas vilcienā iespēlēts un iedziedāts, pašu spēkiem ierakstīts un izdots, vēsta grupas pārstāvji. Nupat internetā publicēts arī albuma pirmais singls – "Vilks".

"Nosaukumu un līdz ar to albuma vēstījumu var skaidrot vismaz trejādi," stāsta grupas dalībniece Ilga Reizniece. "Lai kā mēs gribētu dzīvot mītiskajā pasaulē, mēs mītam, tas ir, dzīvojam šeit un tagad. Bet, protams, pēdas, kas reiz mītas, jūtamas mūsos. Izņemot ārā kaut vienu posmu garajā ķēdē, ko veido mani vai tavi senči, manis vai tevis nebūtu. Diemžēl, līdz pašam sākumam mēs aizkļūt nevaram, un arī senākajās dziesmās, ko dziedam, nozīmes mainījušās, vārdi mīti. Un komats virsrakstā izlaists apzināti.
 Lai arī mūzikā var atrast dažas tradicionālo tautasdziesmu tēmas, kopumā tā ir "Iļģu" oriģinālmūzika. Un kopējo stilu diez vai vēl var saukt par postfolkloru. 35 gadus atrodoties tiešā folkloras tuvumā, sajūtu līmenī slīdam no šī stila ārā."

Jaunā albuma ierakstā piedalījušies arī "Iļģu" draugi – Laima Jansone un Uģis Prauliņš. Sadarbībā ar viņiem tapušas kompozīcijas "Laima", kur solo daļā dzirdama Laimas spēlētā kokle, un "Pele", kurā skan Uģa smilšaini siltais balss tembrs.

Grupa "Iļģi" ir Latvijas postfolkloras kustības aizsācēji un līderi, starptautiski atzītākā world music grupa, kura savu dzimšanas dienu svin 21. aprīlī. Kopš dibināšanas 1981. gadā klajā laisti 15 albumi un viena labāko dziesmu izlase. Sešas reizes "Iļģi" saņēmuši balvu par Latvijas Mūzikas ierakstu gada labāko mūsdienu tautas mūzikas albumu un vienu reizi Lielo mūzikas balvu.

Šobrīd "Iļģi" ir Ilga Reizniece (balss, vijole), Māris Muktupāvels (balss, kokle, akordeons), Gatis Gaujenieks (balss, basģitāra, ģīga), Egons Kronbergs (akustiskā un elektriskā ģitāra), Mārtiņš Linde (bungas, perkusijas).

'bet bet' – 'Ziemeļblāzmas romance'

Foto: Kadrs no video

Jaunu video publiskojusi grupa "bet bet", kas kopā ar Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu kori nupat izdevusi kopīgu albumu "Pērļu zvejnieks".

Video dziesmai "Ziemeļblāzmas romance" tapis apvienības jaunās koncertprogrammas mēģinājumu procesā, kā arī pirmā koncerta norises laikā. Video autors ir Ritvars Bluka, kurš arī iepriekš ir veidojis grupas dziesmu video versijas.

Jaunajā albumā ierakstīti divi Maestro Raimonda Paula dziesmu cikli – "Pērļu zvejnieks" un "Dziesmas ar Aspazijas vārdiem".

Abi dziesmu cikli tiek atskaņoti kopīgajos koncertos, kuri norisinās "Mūzikas namā Daile" un paredzēti arī Rēzeknē (23. decembrī), Liepājā un Cēsīs. Lielākā daļa koncertu ir izpārdoti un pašlaik vienīgais, uz kuru vēl pieejamas biļetes, ir koncerts Rēzeknē. Pirmajā koncerta daļā grupa atskaņo savas liriskākās kompozīcijas, bet otrajā daļā kopā ar zēnu koris un diriģentu Romānu Vanagu, tiek izpildīti iepriekš pieminētie dziesmu cikli.

Albumu ierakstīja un miksēja Gints Stankevičs. 
Kori ierakstīja Tālis Timorts RSIS Reformātu baznīcas studijā.

'Latvian Voices' – 'Mazie, skumjie Ziemassvētki'

Foto: Latvian Voices_PUBLICITĀTES FOTO

Gatavojoties Ziemassvētku gaidīšanas laika koncertturnejas "Mazie, skumjie ziemas svētki" noslēgumam, kas norisinājās 20. decembrī, vokālā grupa "Latvian Voices" laida klajā turnejas tituldziesmas ierakstu.

Šogad "Latvian Voices" Ziemassvētku koncertprogrammu lielākoties veidoja oriģālkompozīcijas, nevis tradicionālie svētku korāļi. Līdz šim klausītāju vērtējumam ierakstā nodota dziesma "Totari".

"Nemainīga vērtība "Latvian Voices" repertuārā ir bijusi un joprojām ir latviešu tautasdziesma, kura iedvesmo uz jauniem muzikāliem atklājumiem. Arī kompozīcija "Totari" ir veidota, iedvesmojoties no latviešu tautas dziesmas, lai gan dziesmas melodija ir Lauras veidots oriģināls," atklāj grupas dalībnieces.

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/Latvian_Voices_Totari.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Ar šo dziesmu grupa "Latvian Voices" aicina Ziemas saulgriežos neaizmirst savu etnisko piederību, iztaisnot muguru un ieelpot Latvijas ziemas gaisu.

Elizabeta Lāce – 'Guns&Neurosis'

Foto: Helēna Spridzāne

Elizabetas Lāces otrais studijas albums "Songs About D" biedrības "HI" paspārnē iznāks 31. decembrī, taču dziesmu "Guns&Neurosis" no jaunā albuma iespējams dzirdēt jau tagad.

Kā raksta mūziķes pārstāve, jaunas albums, kas seko arfas solo debijas albumam "Mōaigā", ir veidots balsij un klavierēm. Tas vienlaikus ilgi krātu dziļi personīgu iespaidu, novērojumu un bērnības atmiņu apkopojums.

Albuma ieraksta inženieri ir Gundars Rullis un Edgars Skrāģis, maketa veidotāja – Helēna Spridzāne. Albuma atvēršanas pasākums notiks 5. janvārī plkst. 19.00 LKA Teātra mājā Zirgu pasts.

Aminata – 'Ziema, nāc!'

Foto: Publicitātes attēli

Latviešu dziedātāja Aminata iedziedājusi balss partiju pilnmetrāžas filmas "Trollīšu Muminu Ziemassvētki" tituldziesmai "Ziema, nāc!", pavēstīja "Universal Music Baltics" pārstāve Anna Macko.

Dziesmas autori ir somu mākslinieki Jori Šerūss (Jori Sjöroos) un Paula Vesala. Dziesmu ierakstījis Prāgas Filharmoniskais Orķestris. Iesaistot vietējos māksliniekus, šī dziesma vienlaicīgi izdota 23 valodās.

Projektā piedalās austrāliešu dziedātāja Sāra Alena (Sarah Àlainn), kura iedziedājusi angļu un japāņu valodas versijas, Diandra, kas iedziedājusi somu valodas versiju, Krista Sigfrida, iedziedot zviedru valodas versiju, kā arī vairāki citi mūziķi.

Filma "Trollīšu Muminu Ziemassvētki", kas balstīta uz Tūves Jansones grāmatām, kinoteātros gaidāma 2017. gada decembrī.

Lauris Valters un kamerkoris 'Tonika' – 'Baltā dvēsele'

Foto: Publicitātes foto

Ziemassvētku gaidīšanas laikā dziedātājs Lauris Valters kopā ar Rīgas skolēnu pils kamerkori "Tonika" laidis klajā jaunu dziesmu "Baltā dvēsele" un aicina uz svētku koncertu 'Gaisma tevī".

Dziesmas "Baltā dvēsele" autori ir Egons Valters un Marta Bārbele. Video jaunajai dziesmai veidojis Kristaps Selga.

"Dziesma rada šo īpašo adventes laika noskaņu, kad esam gada vistumšākajās nedēļās, bet ar sveču gaismu, gaišām domām, mīļiem vārdiem varam sasildīt viens otru! Liels paldies kamerkorim "Tonika" un viņu diriģentei Ingai Cimiņai par skaisto sadarbību! Tāpat ļoti daudz komplimentu no manas puses tētim par dziesmu, kā arī Reinim Briģim un Kristapam Selgam un ikvienam, kurš ielicis savu artavu "Baltās dvēseles" tapšanas procesā!", tā par dziesmu saka Lauris Valters.

Koncerts "Gaisma tevī" notiks piektdien, 23. decembrī, plkst. 19.00 Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, Brīvības ielā 119.

Koncertā būs dzirdama arī Egona Valtera dziesma ar Klāva Elsberga vārdiem "Manā pasaulē", tāpat arī Laura Valtera dziesmas "Vieglums neaprakstāms", "Tad apstājas laiks" un citas. Skanēs arī Gunta Cimiņa, Jāņa Lūsēna, Mārtiņa Brauna, Jāņa Šipkēvica, Reiņa Sējāna un citu latviešu komponistu Ziemassvētku noskaņu mūzika.

Līdzās kamerkorim "Tonika" un mūziķim Laurim Valteram koncertā piedalīsies kameransamblis, kura sastāvā Anna Berklāva (klavieres), Egija Veldre (flauta) un Elīza Sestule (čells), instrumentālā grupa Māra Vitkus vadībā un dziedātāja Zane Goiževska.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā. Bērniem līdz septiņu gadu vecumam ieeja bez maksas.

Liene Grosa – 'Dus saldā mierā Betlēme'

Foto: Publicitātes attēls

Mūziķe un dziesminiece, grupas "Sus Dungo" dalībniece Liene Grosa svētku laikā klausītājiem dāvinājusi skaņdarbu "Dus saldā mierā Betlēme" – sirsnīgu zviedru komponistes Emmijas Keleres (Emmy Köhler) dziesmu, kurai latviešu teksta autors ir teologs Arnolds Grosbahs.

"Dziesmā stāstīts, kā eņģelis iededz Betlēmes zvaigzni. Arī es novēlu katram acu priekšā iztēloties zvaigznes iemirdzēšanos, ieraudzīt zvaigzni un sekot tās rādītajam ceļam pie Kristus bērniņa. Lai izgaismoti, mierpilni un silti svētki mums visiem, esot kopā ar tuvākajiem," vēsta dziedātāja Liene. "Ceru, ka dziesma jūs iepriecinās un noskaņos svētkiem."

Ieraksts tapis "MP Rec" studijā, miksēja un māsterēja Māris Prindulis, čella partiju autore un izpildītāja – Juta Bērziņa.

Šobrīd tapšanas procesā ir arī Lienes otrais albums, kas tiks laists klajā nākamgad. Lienes debijas albums "Klātbūtnes ezerā" iznāca pērn pavasarī un tika nominēts Latvijas mūzikas ierakstu gada balvai dziesminieku kategorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!