Foto: Ralfs Bikavnieks
Arī aprīlī turpinām vērst uzmanību uz dažādiem jaunumiem latviešu mūzikā, ko varbūt ikdienas skaņu laukos, ko pārsvarā nosaka radiostaciju repertuārs, var viegli viegli palaist garām. Šoreiz izlasē gan mūziķi, kas jau ieņēmuši stabilas pozīcijas Latvijas pagrīdes mūzikā kā grupa "Židrūns" un panki "Morālā ateja", kā arī savā žanrā jau labi atpazīstamie latviešu reperi Rolands Če un Ansis. Tāpat izlasei piepulcējas latviešu mūzikas interesantākie jaunpienācēji – grupa "Pacific K" un dziesminieks Mo Aspen.

'Pacific K' – 'Solitude'

Foto: Publicitātes foto

Ar albumu "Blue Fall" šomēnes debitējusi grupa "Pacific K", klausītājiem piedāvājot skanējumu, kas apvieno gan akustiskās ģitāras, gan indie un blūza elementus.

Pirmais singls no albuma ir dziesma "Solitude". Grupu "Pacific K" dibinājis mūziķis Kristaps Bedrītis. 2015. gada sākumā Bedrītis, kurš jau vairākus gadus ir uzstājies kafejnīcās un festivālos gan Latvijā, gan ārzemēs, izdeva savu pirmo akustisko solo mini albumu "Worlds Apart EP". 2015. gada nogalē mākslinieks sapulcēja draugus un mūziķus – bundzinieku Nauri Babri un ģitāristu Rihardu Lībieti –, lai bagātinātu dziesmu skanējumu un radītu apvienību "Pacific K". 2016. gadā grupa sniegusi vairākus koncertus Latvijā, tai skaitā – "Positivus" festivālā.

Kā stāsta grupas dalībnieki, albums ir "pārdomas un sajūtas par cilvēku, dabu, to attiecībām, mijiedarbību, atbildību un savstarpēju cieņu." Albumu ierakstījis Edgars Skrāģis, miksējis Arnis Račinskis, māsterējis Mārtiņš Krastiņš.

Ansis un Rolands Če – 'Smagi'

Foto: Ralfs Bikavnieks

Jaunu dziesmu un videoklipu piedāvā latviešu reperi Rolands Če un Ansis, publicējot skaņdarbu "Smagi" no Rolanda Če albuma "NIMFO".

"Smagi" mūzikas autori ir Oriole (Uģis Vālodze) un Tablis (Toms Horsts). Dziesma ierakstīta, miksēta un māsterēta "Dirty Deal Audio" studijā Rīgā. Ierakstu izdevusi vietējā hip-hopa mūzikas izdevniecība "Karaļūdens".

Mūzikas video režisori – Rolands Če un Dāvids Stūrmanis, operatori – Dāvids Stūrmanis un Ralfs Bikavnieks. "NIMFO" atrodams visos lielākajos straumēšanas servisos un tiešsaistes mūzikas veikalos, kā arī izdevniecības "Bandcamp" vietnē, kur to var lejupielādēt bez maksas vai iegādāties albumu par paša izvēlētu cenu. Albuma CD versija pieejama veikalā "Hoodshop" (Brīvības iela 72 k-2).

Drīzumā abus reperus būs iespēja redzēt uz skatuves "Balzama šovā", kas notiks 8. maijā, klubā "One One" (Rīga, Šarlotes iela 18a). Pasākumā tiks prezentēts Anša albums "Balzams", kas šajā datumā piedzīvos arī savu pasaules pirmatskaņojumu gan koncertā, gan visos mūzikas straumēšanas pakalpojumu sniedzējos.

'Židrūns' – 'Tur, kur neķer'

Foto: Aivars Ivbulis

Neatkarīgās rokmūzikas grupa "Židrūns" Latvijas mežos un laukos uzņēmuši video versiju dziesmau "Tur, kur neķer".

Vēl pirms Lielās talkas "Židrūns" devās uz Drustiem, Piebalgu un citām apdzīvotām vietām Vidzemē, lai veiktu paši savu videoklipa filmēšanas talku. Muzikālās apvienības iepriekšējos videoklipos vizuālā estētika bijusi grafiska un aptuvena, veidota kā vīdžeja darbs un spēlēšanās ar saturu un vizuāliem efektiem. Savukārt video lasījums dziesmai "Tur, kur neķer" līdzinās īsfilmai ar stāstu un personāžiem. Turklāt tas rada noskaņu, kādu grupa nav uzskatījusi par sev raksturīgu, bet tas, kā vēsta "Židrūns" dalībnieki, bijis patīkami negaidīti.

"Stāsts ir par galvenās varones cīņu ar viņai jau nosprausto likteni un tā lieciniekiem. Režisora vīzija skatītājam vislabāk uztverama, kad dziesmas lirika papildina klipa vēstījumu ar tā sūro nolemtības noskaņu," video ideju ieskicē autors Matīss Saulītis.

Galveno lomu atveido aktrise Laura Atelsone, citās lomās – Māra Blome, Vilnis Švāns, Jevgenijs Načiss, Juris Cers un Oskars Rozenblats. Scenāriju, režiju, montāžu un pēcapstrādi veicis Matīss Saulītis, kurš kopā ar Renātu Simsonu bija arī video galvenais operators. Grima un kostīmu māksliniece – Laura Švāne, tehniskais asistents – Gunārs Porietis.

Foto: Publicitātes foto

"Tur, kur neķer" ir kompozīcija no albuma "Židrūns un tas, ko nevar nest", ko 2016. gadā izdeva "I Love You Records". 

Pirms nepilna mēneša "Židrūns" ar panākumiem uzstājās mūzikas konferencē "Tallinn Music Week" Igaunijā, bet Latvijā grupu varēs skatīt divos vasaras festivālos – "Pagalms" Jūdažos jūnijā un "Vadātājs" Blankenfeldes muižā augustā.

Mo Aspen – 'Let's Make The World A Better Place'

Foto: Publicitātes foto

Latviešu dziedātājs Mo Aspen izdevis savu debijas singlu "Let's Make The World A Better Place" no gaidāmā solo albuma "Magical Things".

Mo Aspen (īstajā vārdā Modris Apse) ir dziedātājs, dziesmu autors, komponists, producents un multiinstrumentālists. Mo Aspen pirmo publicitāti guva ar singla "Dance With Me For The Last Time" izdošanu 2014. gadā, pēc kura turpināja darbu pie jaunu skaņdarbu izveides un producēšanas. Kā lielākos iedvesmas avotus muzikālā skanējuma ziņā Mo Aspen norāda "M83", "Blink-182" un "Sigur Rós". Mūziķa daiļradei raksturīga sapņaina, melodiska, dažkārt agresīva un motivējoša, bet caurvijus – mīloša tematika, kas veiksmīgi iekļaujas arī populārajā mūzikā.

Kā raksta mūziķa pārstāvji, arī dziesmā "Let's Make The World A Better Place" aicināts novērtēt, iedvesmot un sniegt palīdzīgu roku apkārt esošajiem cilvēkiem, kopā padarot "pasauli par labāku vietu ikkatram".

Pārējās dziesmas un gaidāmie singli no solo albuma "Magical Things" iznāks šī gada laikā. Izdodot debijas albumu, mūziķis plāno doties arī koncertturnejā.

'Morālā ateja' – 'Panku kūkas'

Latviešu pankroka grupa "Morālā Ateja", kas pēc desmit gadus ilgas pauzes atkal apvienojusies, izdevusi singlu "Panku kūkas" un paziņojusi par pašnosaukta albuma izdošanu 1. maijā.Singls "Panku kūkas" ir viens no piecpadsmit ierakstiem grupas jaunajā albumā, kas no šā gada 1. maija būs pieejams kompaktdiska formātā mūzikas ierakstu veikalā "Randoms", grupas koncertos, festivālos un citviet."Panku kūkas" ir ātra, enerģiska dziesma, kas ieturēta labākajās pankroka tradīcijās. Tā stāsta par panku dzīves kulinārajiem pamatprincipiem un brokastu pankiem. Dziesmas vārdi kā vienmēr ir ar grūti izprotamu zemtekstu, ko katrs klausītājs pats var mēģināt interpretēt savā veidā.Albuma prezentācijas koncerts notiks 5. maijā, klubā "Depo" kopā ar citu vietējo grupu atbalstu. Pasākumā būs iespējams iegādāties albumu kompaktdiska formātā, bet vēlāk albums kļūs pieejams arī straumēšanas servisos."Morālā ateja" ir pankroka grupa no Rīgas, kas bija aktīva laika posmā no 2004. līdz 2008. gadam. Pirms nepilniem diviem gadiem grupa atkal apvienojās un kopš tā brīža izdevusi trīs singlus, kas pieejami brīvai lejuplādei apvienības "Bandcamp" vietnē.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!