Foto: Dideli Kompaktai
Postfolklora un avangardpops, brīnumbērns un atkalapvienošanās koncerts – ar šādiem atslēgas vārdiem varētu raksturot svaigākos notikumus latviešu mūzikas dzīvē.

Lai arī šogad vietējos klausītājus lutinās gan pieredzējušas ārzemju zvaigznes, gan akadēmiskās mūzikas lielmeistari, vasarā gaidāmo koncertu kalendāru izraibina arī dažādu jaunizveidotu apvienību uzstāšanās.

Ievadot šā gada brīvdabas festivālu sezonu, portāls "Delfi" aicina tuvāk iepazīties ar sešu jaunu un aktuālu mūzikas darboņu jaunradi, kā arī sagatavoties gaidāmajiem koncertiem.

'Daba San'

Foto: Andris Kimonts

Savdabīgu mūzikas žanru – postfolkloru jeb mūsdienu tautas mūziku – pārstāv ansamblis "Daba San".

Vēl nesen Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) grupa bija zināma ar nosaukumu "Vecpilsētas dziedātāji", bet nu tā pārsaukusies un laidusi klajā savu otro albumu.

"Jaunajā albumā iekļautās dziesmas piedāvā izdzīvot visu vasaras sajūtu gammu – gan dīku saules pieskārienu un zīdainas zāles glāstus, gan maigu vasaras lietutiņu, gan vētras un negaisa spēku," raksta grupas pārstāvji.

Grupas dalībnieki savā mūzikā brīvi rotaļājas ar tautasdziesmu tekstiem, saglabājot tajos ietverto vēstījumu, bet sacerot tām jaunas melodijas.

Jau 27. maijā plkst. K. K. fon Stricka villā (A. Briāna ielā 9) notiks grupas albuma "Vaiņags" atklāšanas koncerts, kurā, ierodoties ar vainagu uz galvas, ieeja par brīvu.

'Howling Owl'

Foto: Publicitātes attēls

Vēl nesen rakstījām par "avant-pop" jeb avangardpopa grupas "Howling Owl" debiju Lielbritānijā, kur ansamblis uzstājās vienā no svarīgākajām Eiropas mūzikas konferencēm – "The Great Escape".

Tagad grupa, kuras sastāvā ir latviešu dziedātāja Evija Vēbere un serbu bundzinieks Lavs Kovačs, gatavojas koncertam Liverpūlē. Koncerts notiks 27. un 28. maijā "Liverpool Sound City" ietvaros. "Howling Owl" uzstāšanās notiks leģendārajā kafejnīcā "The Cavern Club", kurā reiz sākās arī grupas "The Beatles" karjera.

Vasarā grupa plāno sniegt arī vairākus koncertus Latvijā.

"Howling Owl" dibināta 2015. gadā Nīderlandes pilsētā Groningenā, kur abi tagadējās grupas dalībnieki sastapušies, studējot mūziku.

Šobrīd klausītājiem pieejams apvienības pirmais EP "Dance For Common Sense", taču drīzumā grupa dosies uz Serbiju, lai sāktu ierakstīt jaunus skaņdarbus pirmajam studijas albumam.

Grupas pārstāvji informē, ka albums tiks publicēts nākamā gada sākumā, līdz tam pakāpeniski publicējot jaunas dziesmas.

Franco Franco

Foto: Publicitātes attēls

Pašmāju indīpopa grupa "Franco Franco" dibināta 2010. gadā, taču pirms diviem gadiem – 2014. gadā – tā pārtrauca aktīvu dalību vietējās mūzikas dzīvē.

Tagad grupas dalībnieki ir nolēmuši atgriezties uz skatuves un šogad rudenī izdot jaunu albumu, kas sekos 2013. gadā publiskotajam EP "Color Me".

No topošā albuma klausītājiem pieejams skaņdarbs "By the Lake", kas, kā vēsta grupas pārstāvji, "simbolizē gaismu un vieglumu, ko atrodam sevī un ceram nodot tālāk klausītājiem".

Gaidāmā albuma producents ir Reinis Sējāns, savukārt ieraksti tapuši "TRU Music Studio" Rīgā.

Šovasar "Franco Franco" sniegs koncertus tādos pasākumos kā "Fono Cēsis", "Playground Festival" un "Piens Fest".

Drip Koord

Foto: Dirty Deal Audio

Maija sākumā "Dirty Deal Audio" izdeva kāda jauna un vēl nezināma mūzikas producenta debijas ierakstu.

Izrādījās, ka noslēpumainais Drip Koord ir kāds piecpadsmit gadus jauns Kristers Stabulnieks no Mārupes. Kad "Dirty Deal Audio" pārstāvji saņēmuši jaunā un daudzsološā latviešu producenta darbus, viņi bijuši "patīkam pārsteigti par atsūtītā materiāla skanējumu".

Drip Koord debijas ierakstā "Soft Silk" liela nozīme tiek piešķirta nejaušībai un eksperimentēšanai.

Kristers bērnību pavadījis radošā vidē un savu iedomu draugu pasaulē, līdz 11 gadu vecumā sācis aizrauties ar elektronisko mūziku. Vispirms – skatoties internetā video no dīdžeju setiem un "miksējot" līdzi uz iedomu pults, nodēvējot sevi par DJ Zombieman. Uzzinājis par digitālu dīdžeju programmatūru, viņš savu iedomu pulti nomainīja pret datora peli, kas ļāva DJ Zombieman setus pārcelt realitātē. Taču neilgi pēc tam viņš internetā uzgāja programmu "Fruity Loops Studio" un sāka eksperimentus ar paša radītām skaņām, kas arī novedis pie Drip Koord dzimšanas.

"Esmu pārliecināts, ka viņam esot tikpat zinātkāram un produktīvam kā līdz šim, tuvākā vai tālākā nākotnē Drip Koord mūzika skanēs tālu," sacījis "Dirty Deal Audio" vadītājs Kristaps Puķītis.

'Ezeri'

Foto: Andris Zieds

Aprīļa beigās latviešu klausītājus priecēja vietējā muzikālā projekta "Ezeri" pirmā uzstāšanās triju cilvēku sastāvā.

Pirms tam "Ezeri" darbojās kā solo projekts – vokālists un ģitārists Miķelis Putniņš 2016. gadu sāka, dodoties turnejā pa Itālijas bāriem un grāmatu veikaliem.

""Ezeri" ir mainīgs projekts. Neparastas harmonijas un ritmiskie zīmējumi ir tikai daži elementi, kas raksturo "Ezeru" mūziku, taču liela nozīme ir arī stāstiem un tēmām, kas interesē Miķeli Putniņu, piemēram, pilsētas un dabas mijiedarbība un konflikti, kādus tā rada mūsdienu cilvēkā," raksta grupas pārstāvji.

Lai gan ierakstos dziesmas ir bagātīgi aranžētas ar dažādiem instrumentiem un elektroniku, šobrīd "Ezeri" koncertē kā trio – Miķelim (vokāls, ģitāra) pievienojušies Kristians Priekulis (basģitāra) un Krišjānis Bremšs (bungas).

'northern c'

Foto: northern c

Grupa "northern c" ir vēl viens vokālista Miķeļa Putniņa muzikālais projekts, kurā viņš apvienojas ar elektroniskās mūzikas producentu Mr. Myster (īstajā vārdā Matīss Runtulis).

Matīss un Miķelis agrāk spēlējuši rokgrupā "Black Apple Market" bet tagad, sadarbojoties ar dažādiem mūziķiem, izveidojuši "northern c".

Apvienība rada mūziku, kuras elektroniskais skanējums tiek papildināts ar balsi, ģitārspēli un citiem "dzīvajiem" instrumentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!