Foto: AFP/Scanpix
Pagājušajā nedēļas nogalē ceremonijā Groningenā, Nīderlandē noskaidroti labākie Eiropas mūzikas festivāli, kā arī apbalvotas labākās festivālu grupas, dziesmas un organizatori.

Par 2011. gada labāko lielo festivālu ("Best European Major Festival") atzīts Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā notiekošais "Sziget" festivāls, par kuru balsojuši fani no vairāk kā 60 valstīm. Pērn šajā kategorijā uzvarēja latviešu iecienītais "Open'er" festivāls Polijā.

'Sziget 2011'


Kā labākais vidēja izmēra festivāls 2011. gadā apbalvots "OFF festival", kas augusta sākumā norisinās Polijas dienvidos. Šajā kategorijā pirmajā kārtā pieteikts bija arī pašmāju "Positivus" festivāls.

Savukārt par labāko mazo Eiropas festivālu nosaukts "Haldern Pop" festivāls Vācijā, kurš tiek slavēts par mājīgo, draudzīgo atmosfēru un tā apmeklētāju skaits nepārsniedz 5000 cilvēku.

Beļģijā notiekošais "Extrema Outdoor" festivāls uzvarējis kategorijā "Labākais jaunpienācējs". Uz šo titulu pretendēja arī festivāls "Summer Sound Liepaja", kas 2011. gadā norisinājās pirmo reizi. Savukārt par labāko festivālu telpās atzīts vēl viens beļģu festivāls "I Love Techno".

Paši mūziķi par pērnā gada iecienītākajiem festivāliem nosaukuši Vācijas festivālus "Hurricane" un "Southside", kas ik gadu jūnija vidū pulcē mūzikas cienītājus Vācijas Ziemeļos un Dienvidos. Savukārt vislabākā programma pēc ekspertu domām bijusi Beļģijas lielākajā festivālā "Rock Werchter" , kas pērn četru dienu laikā pulcēja tādas grupas un mūziķu kā "The Chemical Brothers", "Linkin Park", "Queens Of The Stone Age", "Kings of Leon", "Arctic Monkeys", "The National", "Coldplay", "Portishead", PJ Harvey, "Elbow", "The Black Eyed Peas", "Iron Maiden", "Grinderman", "Kaiser Chiefs" un daudzas citas.

Par izcilāko festivālu grupu 2011. gadā nosaukta "Coldplay", bet par festivālu himnu atzīta "Coldplay" dziesma "Viva La Vida". Savukārt par labākā jaunā mākslinieka balvu konkursa komisija lēmusi piešķirt Džeimsam Bleikam.

Par mūža ieguldījumu festivālu kultūrā godināts leģendārais fermeris Maikls
Īviss, kura īpašumos kopš 1970. gada notiek slavenais Glastonberijas festivāls.

Eiropas festivālu balvas noteikšanu organizē portāls "Virtual festivals Europe", Eiropas festivālu asociācija un Eiropas lielākā mūzikas konference un festivāls, kurā savu sniegumu parāda jaunās grupas - "Eurosonic Noordeslaag".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!