Foto: Publicitātes attēls
Piektdien ar spraigu finālu un krāšņu noslēguma koncertu "Dārgakmeņi" Latvijas Nacionālajā operā noskaidroti Jāzepa Vītola 4. starptautiskā vokālistu konkursa uzvarētāju vārdi. Uz godalgoto vietu pjedestāla kāpa Marcelīna Beišē, Margrēte Frendheima un Haiks Tigranjans, portālu "Delfi" informē konkursa organizatori.

Žūrijas lēmums, vairākārt uzsverot, ka šī gada konkursa līmenis un ikviena dalībnieka sniegums bija ļoti augsts, par uzvarētāju trīsvienību atzina Haiku Tigranjanu no Armēnijas, kurš ieguva 3. vietas godalgu, norvēģieti Margrēti Frendheimu, kura ieguva 2. vietu un titulējot Polijas soprānu Marcelīnu Beišē par Jāzepa Vītola 4. starptautiskā vokālistu konkursa uzvarētāju. "Grand Prix" žūrijas komisija šogad izlēma nepiešķirt.

Ipašo balvu un diplomu kā jaunais daudzsološais saņēma 21 gadu jaunais armēņu tenors Tigrans Ohanjans.

Balvu par labāko Jāzepa Vītola skaņdarba atskaņojumu ārvalstu konkursa dalībnieka izpildījumā saņēma armēniete Kristīne Safarjana.

Balvu par labāko Jāzepa Vītola skaņdarba atskaņojumu saņēma vienīgais fināla dalībnieks no Latvijas Kalvis Kalniņš.

Par konkursa labākajām koncertmeistarēm atzina Ēriku Apeini un Jeļenu Vardazarjanu.

Konkursa rīkošanu finansiāli atbalsta Latvijas kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un Kultūras ministrija, bet naudas balvas uzvarētājiem nodrošina Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Pirmās vietas ieguvēja Marcelīna Beišē saņēma balvu divtūkstoš eiro apmērā, otrās vietas ieguvēja Margēte Frendheima – 1500 eiro, bet Haiks Tigranjans – tūkstoš eiro.

Naudas prēmija labākajai koncertmeistarei Ērikai Apeinei ir 500 eiro apmērā.

Nepiešķirto Grand Prix balvu žūrijas komisija sadalīja, Ohanjanam piešķirot tūkstoš eiro balvu, Jeļenai Vardazanjanai – 500 eiro, bet Safarjanai un Kalniņam – katram pa 500 eiro.

4. starptautiskā Jāzepa Vītola vokālistu konkursa mērķis ir turpināt un uzturēt Latvijas operdziedāšanai svarīgu profesionālu notikumu, kas ļauj izvērtēt sevi starptautiskā mērogā, salīdzināt pieredzi, motivēt jaunos dziedātājus, dibināt kontaktus un vēlreiz apliecināt Latviju kā valsti ar augsti attīstītām dziedāšanas tradīcijām. Vienlaikus ar šo konkursu Rīgā notiks arī Eiropas vokālo pedagogu asociācijas kongress "Eurovox 2015", pulcējot vokālos pedagogus no visas Eiropas. Konkursu rīko Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo operu, kurā notiks konkursa fināls.

Konkursa žūrijas sastāvā Maijas Kovaļevskas vadībā piedalījās Nikolas Peins (, "Opera Europa" direktors, bijušais Londonas Koventgārdena un Angijas Nacionālās operas direktors, Outi Kahkonena, Eiropas vokālo pedagogu asociācijas (EVTA) prezidente, Helsinku Sibeliusa Mūzikas akadēmijas Vokālā katedras docente, Vladimirs Prudņikovs, Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijas Vokālās katedras profesors, Andris Veismanis, LNO valdes priekšsēdētāja vietnieks muzikālajos jautājumos, Kora diriģēšanas katedras docents un Zigrīda Krīgere, JVMA Vokālās katedras vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!