Tautas deju fotogrāfs Jānis Romanovskis kopā ar deju kolektīvu "Zalktis" šovasar saulgriežos ir nofilmējuši vienu no pirmajiem latviešu tautas dejas videoklipiem. Tagad – jau rudens pusē – pie skatītājiem nonāk videoversija horeogrāfes Artas Melnalksnes dejai "Es nemiršu šai zemē".

Melnalksne ir deju kolektīva "Zalktis" dibinātāja un ilggadīga vadītāja. Deja "Es nemiršu šai zemē" 1998.gadā tika iekļauta Deju svētku koncertā "Solis laikā", kas tapa kā tradicionālās deju svētku programmas pretmets. Šī ir viena no spēcīgākajām dejām šī kolektīva repertuārā. Deja kā pirmatnējs rituāls. Videoklips tapis ugunskuru gaismā vienas nakts laikā.

"Tā pašā Vasaras saulgriežu laikā, kad pilnbriedā ir gan daba, gan cilvēki, ideja ieguva konkrētas aprises. Pateicoties daudzu atsaucīgu cilvēku atbalstam, videoprojekts uzsāka savu dzīvi. Ļaujoties īsākās nakts burvībai, no saules rieta līdz saules lēktam saplūda deja, daba, rituāls un cilvēks," raksta Jānis Romanovskis.

""Es nemiršu šai zemē" ir stāsts par cilvēku un to, kas viņā, ap viņu un pāri viņam. Par horizontāli, uz kuras dzīvot, visu laiku meklējot sevi, un par dievišķo vertikāli. Un par krustpunktu, kas visu notur līdzsvarā," skaidro klipa veidotāji.

Katrā no cilvēkiem satiekas neskaitāmas asis – pozitīvais un negatīvais, gaisma un tumsa, sievišķais un vīrišķais, pasaulīgais un pārpasaulīgais. Tās viena bez otras nepastāv, viena otru ietekmē, viena otru atved atpakaļ pie sākuma.

Te ir pirmatnējo sakņu meklēšana, atrašana un izvēle – noliegt vai pieņemt. Jautājums, uz kuru atbildi jārod ikreiz no jauna, turklāt katram pašam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!