Vijolniece, Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte Kristīne Balanas ir režisore savam pirmajam video klipam "Obsession" ("Apsēstība"), savukārt vasaras sākumā kopā ar māsu Margaritu Balanas aicina klausītājus divos koncertos iepazīties ar izraēliešu komponistu un pianistu Ilanu Rehtmanu, portālu "Delfi" informē mākslinieces pārstāvji no "Aira Laiviņa Artists".

"Eižena Izaī (Eugene Ysaÿe) "Obsession" ir mans muzikālais izpildījums un arī mans vizuālais redzējums. Šis ir pirmais mūzikas video, kur iejutos režisores ampluā. Drīzumā plānoju vēl citus video klipus," saka Kristīne Balanas.

Māsas Kristīne un Margarita Balanas šīs vasaras sākumā aicina uz koncertu "Māsas Balanas ielūdz pianistu Ilanu Rehtmanu!", kas 14. jūnijā notiks Garkalnes novada kultūras centrā "Berģi", bet 15. jūnijā – Pāvula Jurjāna mūzikas skolā. Pēc koncertiem klausītāji tiek aicināti uz sarunu, kuras laikā varēs uzzināt par talantīgo mūziķu ceļu līdz panākumiem, kā arī saņemt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Sarunas vadīs un ar klātesošajiem savā pieredzē dalīsies arī izcilais latviešu pianists Andrejs Osokins.

Savukārt šī gada februārī māsas Balanas un pianists Ilans Rehtmans kopā uzstājās dažādās Izraēlas koncertzālēs, saņemot atzinīgu klausītāju un kritiķu vērtējumu. Pianists Latvijā uzstāsies pirmo reizi.

"Ar Kristīni nesen atgriezāmies no koncerttūres Izraēlā, kur arī aizsākās mūsu muzikālā sadarbība ar komponistu un pianistu Ilanu Rehtmanu. Muzicēšana kopā ar māsu un Ilanu vienmēr ir fantastisks, aizraujošs piedzīvojums. Ar nepacietību gaidu mūsu kopīgo uzstāšanos mājās, Latvijā!" pauž Margarita Balanas.

Māsu papildina Kristīne Balanas: "Esam ļoti priecīgas prezentēt izcilo Izraēlas pianistu un komponistu Ilanu Rehtmanu. Šī programma būs īpaša ar to, ka iekļausim viņa trio, kas ir veltījums Fredija Merkūrija piemiņai."

Foto: Jānis Romanovskis

Koncertā būs dzirdami gan skaņdarbi Ilana Rehtmana solo izpildījumā, gan pianista trio ar māsām Balanas, kā arī abu māsu duets. Koncerta programmā būs Ludviga van Bēthovena un Pētera Vaska skaņdarbi. Īpašs notikums – Ilana Rehtmana komponētā Fredija Merkūrija klavieru trio pirmatskaņojums Eiropā, kuru izpildīs visi trīs talantīgie mūziķi.

Rehtmans to sakomponēja 1991. gadā īsi pēc grupas "Queen" solista Fredija Merkūrija aiziešanas mūžībā. Skaņdarbam ir četras daļas, kuras caurvij rokmūzikas iezīmes – tai piemītošais diženums un vienkāršu muzikālo motīvu slavināšana, kas bija īpaši raksturīga 60. gadu beigu un 70. gadu rokmūzikai. Skaņdarbā dzirdami arī minimālisma mūzikas elementi.

"Fredijam Merkūrijam veltītā kompozīcija ir atskaņota tikai vienu reizi Kārnegi koncertzālē Ņujorkā 1992. gadā, šajā pašā gadā arī ierakstīta un pēc tam tika ieslēgta atvilktnē uz 25 gadiem – līdz pat 2017. gada nogalei. Latvijā būs Eiropas pirmatskaņojums, un šis fakts nav nejaušība. Ar māsām Balanas iepazinos pagājušajā gadā un sajutu, ka viņas ir īstās, ar kurām kopā izpildīt šo darbu," atklāj komponists un pianists Ilans Rehtmans.

Foto: Gilad Shabani

Biļetes uz 14. jūnija koncertu kultūras centrā "Berģi" nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. 15. jūnijā Pāvula Jurjāna mūzikas skolā notiks labdarības koncerts, uz kuru tiek aicināti Latvijas mūzikas skolu audzēkņi un skolotāji. Lūgums mūzikas skolas pieteikties, rakstot uz e-pastu: daiga@andrejsosokins.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!