Foto: F64
Par Latvijas Radio kora mājvietu kļuvusi Spīķeru koncertzāle, kas sadarbībā ar valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" nākotnē kļūs par "ideju vulkānu", otrdien preses konferencē pavēstīja "Latvijas koncerti" direktors Guntars Ķirsis.

2010.gads Latvijas Radio korim ir 70.jubilejas gads. Kora koncertdarbības tuvākais notikums ir koncertprogramma "Hermaņa Heses pasaka Emīla Dārziņa mūzikā" 27.februārī Spīķeru koncertzālē. Koncertā tiks atskaņota Emīla Dārziņa un viņa dēla Volfganga Dārziņa mūzika, koncertā piedalīsies soliste Gunta Davidčuka, pianists Aldis Liepiņš un Latvijas Radio kora solisti. Koncertā Hermaņa Heses pasaku stāstīs Kārlis Auškāps, Emīla Dārziņa dziļākās personības dziļākās šķautnes atklās aktrise Maija Apine, lasot komponista māmuļas Marijas Dārziņas atmiņas. Par režiju gādās Uģis Brikmanis, savukārt par daiļskanību - diriģents Sigvards Kļava.

Sadarbībā ar Latvijas komponistu savienību 9.martā Mazajā ģildē Latvijas Radio kora grupa uzstāsies festivālā "Latvijas Jaunās mūzikas dienas", kur pirmatskaņos Andra Vecumnieka un jaunās latviešu komponistes Sabīnes Ķezberes opusus. Šogad festivāla goda komponistam Marģerim Zariņam svinam 100.dzimšanas dienu, par godu tam programmā iekļautas vairākas viņa kompozīcijas. Koncertā izskanēs arī klausītājiem iemīļotais Artura Maskata vokālais cikls "Četras dziesmas ar Dikinsones dzeju".

Rīgas Sv.Jāņa baznīca, žurnāls "Mūzikas Saule" un Latvijas Radio koris turpinās 2009.gadā uzsākto koncertciklu "Vakara sarunas Jāņa baznīcā". Šis cikls LR3 "Klasika" rīkotajā klausītāju aptaujā par spilgtāko mūzikas notikumu 2009.gadā tika atzīts par "Gada pārsteigumu". 2010.gada četros koncertos 17.martā, 19.maijā, 27.oktobrī un 15.decembrī sarunās un mūzikā pievērsīsimies tēmām: klusums, prieks, ceļš un dziesma.

Uz jaunu koncertciklu "Canon Sacrae" Rīgas Sv.Pētera baznīcā aicina diriģents Kaspars Putniņš. Šajos koncertos kopīgi varēs iepazīt pasaules kora mūzikas šedevrus un pērles. Jaunais koncertcikls būs veltīts izcilākajiem kora "a cappella" 19.gadsimta un 20.gadsimta pirmās puses sacerējumiem, nozīmīgu vietu atvēlot arī 16. un 17.gadsimta augstajai mākslai - renesanses polifonijai.

25.martā Latvijas Radio koris piedalīsies unikālā projektā Kopenhāgenā (Dānijā) - nesen tapušajā Kopenhāgenas Radio ēkā, kurā izvietota arī viena no Eiropā jaunākajām un modernākajām koncertzālēm. Latvijas Radio koris kopā ar Dānijas Radio kori un orķestri atskaņos skotu komponista Džeimsa Makmilana monumentālo "Jāņa pasiju". Latviešu un dāņu mūziķus koncertā pie diriģenta pults vadīs pats Džeims Makmilans.

Sadarbībā ar Igaunijas Filharmonijas kamerkori Latvijas Radio koris aicināts piedalīties Igaunijas nacionālā simfoniskā orķestra galvenā diriģenta Nikolaja Aleksējeva atvadu koncertā. Savu devīto sezonu galvenā diriģenta amatā Aleksējevs noslēgs ar grandiozu krievu mūzikas programmu, kurā skanēs arī Sergeja Rahmaņinova kora simfonija "Zvani".

Latvijas Radio kora koncerti un studijas ieskaņojumi arī šogad nedēļas nogalēs būs klausāmi Latvijas Radio 1 raidījumā "Dzied Latvijas Radio koris".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!