Foto: LETA

Pasaules koru dienā - 9.decembrī, Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē notiks kora mūzikas koncerts "Dziediet pasaules kori...", kas ciklā "Virsdiriģentu portreti" šoreiz portretēs Dziesmu svētku virsdiriģentus Airu Birziņu (attēlā) un Arvīdu Platperu, portālu "Delfi" informē koncerta organizatori.

Koncertā piedalīsies Airas Birziņas vadītie sieviešu kori "Dzintars" un "Rasa", kā arī vīru kori "Absolventi" un "Ķekava", kuru diriģents ir Arvīds Platpers. Koncertā dziedās arī tenors Dainis Skutelis, koncertmeistare būs Mareta Beitika, bet savu dziesmu klavierpavadījumus solījusies atskaņot komponiste Ilze Arne. Koncertu vadīs un ar virsdiriģentiem Airu Birziņu un Arvīdu Platperu sarunāsies Liene Jakovļeva.

Koncerta programmā galvenokārt skanēs latviešu autoru dziesmas sieviešu un vīru koriem – gan tās, kas pārstāvētas nākamo Dziesmu svētku repertuārā, gan arī katram korim un diriģentam tuvākās un raksturīgākās. Tiks atskaņoti arī pasaulē populāri operu kori, kuros varēs dzirdēt četru apvienoto koru balsu skanējumu.

Pasaules koru dienu jau vairāk kā 20 gadu decembra otrajā svētdienā dažādos koncertos, festivālos, semināros un citos pasākumos atzīmē tūkstošiem koru no visas pasaules. Pasaules koru dienas iniciators ir Alberto Grau, Starptautiskās kormūzikas federācijas Latīņamerikas reģiona viceprezidents. Pasaules koru diena tika radīta, lai ar mūzikas palīdzību parādītu, ka mākslīgās robežas, ko radījušas dažādas politikas un ideoloģijas, reliģisko uzskatu atšķirības un rasu naids, kas šķir cilvēkus citu no cita, ir iespējams nojaukt. Pēc Starptautiskās kormūzikas federācijas pārstāvju domām mūzika nav tikai formālas perfekcijas meklējumi un skaistuma interpretācija, bet tā var kalpot kā vienprātības, miera un savstarpējas saprašanās vērtību cildinājums. Šobrīd noris aktīva diskusija par Pasaules koru dienas iekļaušanu oficiālajā UNESCO atzīmējamo dienu kalendārā.

Koncerts "Dziediet pasaules kori..." Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē sāksies plkst. 16.00. Biļetes, kuru cena ir 3 lati (skolēniem, studentiem un pensionāriem – 1 lats), var iegādāties Rīgas Latviešu biedrībā, kā arī stundu pirms koncerta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!