Foto: LETA

Pasaules koru olimpiādes otrajā daļā lielo koru vietā uz skatuvēm kāps kamerkori, kas sacentīsies dažādās populārās kormūzikas - gospeļu, folkloras, džeza - kategorijās, turklāt konkursos piedalīsies gan jauniešu, gan bērnu kori līdz 12 gadu vecumam, šodien žurnālistiem pastāstīja Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Ralfs Eizenbeiss.

Koru olimpiādes otrais posms atspoguļos arī pasaules kormūzikas aktualitātes, jo katram korim būs jāizpilda vismaz viens laikmetīgās mūzikas pirmatskaņojums, kas nozīmē, ka Rīgā izskanēs vismaz 120 jaunu skaņdarbu pirmatskaņojumi.

Savukārt mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags norādīja, ka šonedēļ turpināsies dažādas ekspertu meistarklases, par kurām aizvadītajā nedēļā bijusi milzīga interese. Viņš piebilda, ka meistarklases ir īpaši vērtīgas tiem skolotājiem un diriģentiem, kuriem ir svarīga izaugsme.

Tāpat šonedēļ notiks arī Pasaules koru padomes tikšanās, kuras laikā tiks spriests, kā strādāt turpmāk kopā, kā sadarboties un nodrošināt pieredzes apmaiņu, lai veicinātu turpmāko sadarbību.

Eizenbeiss uzsvēra, ka līdz šim notikušajos konkursos lielākā daļa čempionu kategorijas koru saņēmuši visaugstāko novērtējumu - kopumā piešķirtas 109 zelta medaļas, kas apliecina gan koru olimpiādes dalībnieku augsto māksliniecisko līmeni, gan Pasaules koru olimpiādes attīstību pēdējo gadu laikā.

Pasaules koru olimpiādes starptautiskās žūrijas pārstāve no Dienvidāfrikas Renette Buvere pauda gandarījumu, ka koru olimpiāde piesaistījusi neviltotu interesi un visi koncerti notiek pilnās zālēs, turklāt koru uzņemšanu Rīgā viņa raksturoja kā "karalisku".

Līdzīgu viedokli pauda arī Vācijas kultūras organizācijas prezidents Ginters Tičs, norādot, ka Rīga ir ideāla vieta Pasaules koru olimpiādei, jo pilsētā ir daudz skaistu konkursu norises vietu, turklāt infrastruktūra ļauj tās ērti sasniegt gan ar sabiedrisko transportu, gan ar kājām.

Kā liecina Rīgas Pašvaldības policijas un pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" sniegtā informācija, līdz šim koru olimpiāde norisinājusies bez nepatīkamiem starpgadījumiem, kas ietekmētu pasākuma pozitīvo norisi, piebilda Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!