Foto: Publicitātes foto
No 27. oktobra līdz 7. novembrim pasaules mūzikas festivāls "Porta" svinēs 15. jubileju.

Kā portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji, divās nedēļas nogalēs koncertos un filmās būs iespējams iepazīt delikāto Kongo, spirdzinošo Igauniju un šarmanto Portugāli, Basku zemi, Kaukāza buķeti, kā arī Latvijas un Ukrainas pārstāvjus.

27. oktobrī plkst. 17 – TV raidījumu "Skaņusaite" pirmizrāde kinoteātrī "K.Suns".

31. oktobrī plkst. 18 – Mūzikas namā "Daile" "Oreka TX", “The Shin” & projekts “Es arī”, kā arī “Oquestrada” koncerts.

1. novembrī plkst. 16 – "Oquestrada" koncerts Ogres kultūras centrā, plkst. 16 – "The Shin" & projekts "Es arī" Saldus Mūzikas un mākslas skolā.

7. novembrī plkst. 18 – "Trad.Attack!", "Gasandži", "Dakhabrakha" koncerts Mūzikas namā "Daile".

Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetā. Kā vēsta festivāla rīkotāji, līdz oktobrim biļetes pieejamas par izdevīgākām cenām.

Oreka TX (Basku zeme)

Oreka TX - unikāli valdzinošais un vitali spēcinošais skanējums no basku zemes. Viens no Eiropas visunikālākajiem un ievērības cienīgākajiem tradicionāliem instrumentiem noteikti ir basku senču sitamais instruments čalaparta (txalaparta), kuru Harkaitcs Martinezs (Harkaitz Martinez) un Mikels Ugarte (Mikel Ugarte) ir atradījuši uz daudzām skatuvēm visā pasaulē. Tādējādi, čalaparta, savulaik ilgadīgai vajašanai pakļautajās un 20 gadsimta sešdesmitajos gados gadnrīz līdz izzušanas slieksnim nonākušajās unikālajās basku mūzikas tradīcijās dziļi iesakņotā čalaparta nu jau vairākus gadus ir piesaistijusi pasaules uzmanību. Tā kā to var atskaņot tikai kolektīvi, čalapartas mūzika nekad nepieder kādam vienam atsevišķam mūziķim vai izpildītajam. Priekš Oreka TX mūziķiem čalaparta ir vairāk nekā instruments,- tas ir veids kā paust attieksmi un rast vienotības sajūtu. Oreka TX klausītājiem sniedz oriģinālu un unikālu mūzikālo skanējumu, ko jūs nedzirdēsiet nekur citur.

Gasandži (Francija, Kongo)

Gasandji vārds tulkojumā nozīmē: "viņa, kura rada apziņu". Un tas ir patiešām ir tas, ko viņa dara ar savu krāšņo balsi un filigrānajām dziesmām, kurās viņas dzimtās mūzikas tradīcijas sakūst kopā ar soulmūziku, popmūziku, regeju, džezu un pat urbāno stilu, nenoliedzot savu izcelsmi. "Mans primārais instruments ir mans ķermenis. Mana mūzika uzrunā sirdi, bet tā sākas, pirmkārt un galvenokārt, no pēdām, " saka dziedātāja.

Viņas burvīgā balss ir skanējusi vairākos lielos festivālos, tostarp Womad Anglijā, Cully Džeza Festivālā Šveicē un Āfrikas Festivālā Virzburgā (Würzburg) Vācijā, kur viņa 2014.g.saņēma Āfrikas Festivāla Balvu.

Katru reizi, kad Gasandji uznāk uz skatuves, viņa uzreiz izstaro artistiskumu, izsmalcinātu delikātumu un iejūtību. Vai dziedot lingala, franču vai angļu valodā, Gasandji ir māksliniece, kas savus klausītājus uzrunā no visas sirds. Gasandji ir balss, stils un gars. Viņai līdzās uz skatuves: bungas bagātinātas ar āfrikāņu perkusijām, akustiskā ģitāra un flauta.

Trad.Attack! (Igaunija)

Trad.Attack! ir kā ugunsbumba, kā svaiga greipfrūtu sula, viņi ieslēdz dzīvi- ar viņiem vajag sākt ik rītu! "Helen Sildna, Tallinas Mūzikas Nedēļas organizatore.

Igaunijas Mūzikas balvas 2014.gada laureāti Labakā Etno/Folka albuma un Mūzikas Video kategorijās un Igaunijas Etno Mūzikas Balvas 2014.gada titula ieguvēji Labākā grupa, Labākais albums, Labākā dziesma un Labākie jaunie izpildītāji kategorijās, kā arī Igaunijas Radio 2 īpašās balvas ieguvēji!

Trad.Attack! ir īsta līdzdejojama ziemeļnieciska turbo folkgrupa, kas atgriež igauņu folkmūzikas enerģiju, tīrību un patiesumu.

Igaunijas modernās folkmūzikas superzvaigžņu trio Sandra Sillamaa (igauņu dūdas, Deivida arfa, saksofons, vokāls), Jalmar Vabarna (ģitāra) and Tõnu Tubli (sitamie instrumenti), veiksmīgā simbiozē eleganti apvieno bezkompleksu pieeju, bagāto pagaātnes mantojuma sajūtu un mūsdienīgus tehniskus risinājumus.

Nepilna gada laikā jaunakā grupa uz Igaunijas mūzikas skatuves ir piedzīvojusi siltu auditorijas uzņemšanu un kritiķu atzinību. Grupas jaunā pieeja, atsvaidzinošā enerģija, humorpilnā un draudzīgā komunikācija ir apbūrusi auditoriju jau kopš debijas koncerta Tallinas Mūzikas nedēļas ietvaros 2014. gada martā, un kopš tā laika viņu melodijas rotā radio dziesmu sarakstus.

"Trio kvēlo spožā sinerģijā, un ir iespējams, ka Trad.Attack dzīvais, enerģijas pilnais debijas albums, kas tik precīzi iederas 21.gadsimtā, iezīmē jaunās igauņu folka paaudzes piedzimšanu!"

The Shin & Es arī (Gruzija, Latvija)

Pasaules atzinību guvusī gruzīnu etno džeza grupa The Shin Latvijas publikas mīlestību jau ir iekarojusi vairākkārt muzicējot Pasaules mūzikas festivālā Porta, gan solo, gan kopā ar latviešu mūziķiem no "Pūces etnogrāfiskā orķestra" izveidojot brīnišķīgu latviešu -gruzīnu kopprojektu "Es arī", kas 2009. gadā ieguva Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvu.

The Shin trīs profesionāli mūziķi un komponisti, kuri savā priekšnesumā apvieno gruzīnu tautas mūzikas perfektu pārzināšanu un izjūtu ar džeza improvizāciju un citām mūsdienu ietekmēm. THE SHIN ir trīs ārkārtīgi talantīgi mūziķi - gitārists Zaza Miminošvili, dziedātājs un kontrabasists Zurabs J.Gagnidze un perkusionists un dziedātājs Mamuka Gaganidze. Savā dzimtenē Gruzijā trio jau sen ir ierindojies mākslinieciskajā elitē, sadarbojoties ar Giju Kančeli un citiem profesionāliem komponistiem un mūziķiem, piedaloties mūzikas radīšanā un ieskaņošanā teātrim un kino.

DakhaBrakha (Ukraina)

DakhaBrakha ir pasaules mūzikas žanra kvartets no Kijevas. Atspoguļojot fundamentālus skaņu un dvēseles elementus, Ukrainas "etniskā haosa" grupa DakhaBrakha, rada negaidītas jaunas mūzikas pasauli. Nosaukums DakhaBrakha vinlaicīgi ir orģināls un autentisks. Vecajā ukraiņu valodā tas nozīmē "dod/ņem" .

Eksperimentējumos ar Ukrainas folkmūziku, grupa ir pievienojusi apkartejās pasaules ritmus savā mūzikā, tādējadi radot spilgtu, unikālu un neaizmirstamu skatuvisko tēlu. Tas palīdz atklāt ukraiņu melodiju potenciālu un nogādāt to līdz jaunāko paaudžu klausītāju apziņai un sirdīm ne tikai Ukrainā, bet arī citur pasaulē.

Izmantojot tradicionālos instrumentus no Indijas, Arābu, Āfrikas, Krievijas and Austrālijas, kvarteta pārsteidzoši spēcīgais un stabilais vokālais diapazons rada transnacionalālu skanējumu, kas sakņots Ukrainas kultūrā.

Ukrainas folkloras un theātra krustcelēs grupas mūzikālais spektrs ir intīms un brīžiem nevaldāms, iesakņots sakņu meklējumos un mūsdienu skaņu un ritmu dziļumos, tādējādi iedvesmojot "kultūras un mākslas atbrīvotībai".

Oquestrada (Portugāle)

"Laimīga mūzika no Portugāles" - tā viņus nodēvējuši Eiropas festivālos. Piecu mūziķu grupa no Lisabonas atskaņo mūziku portugāļu, spāņu, kreolu un franču valodās, balansējot starp fado smeldzīgumu un Kaboverdes funana aizrautīgo, pārgalvīgo dejiskumu. Eksotiskā, nedaudz piesmakušā balsī dziedošā grupas soliste Miranda kā krāšņs tauriņš burtiski izdejo visas dziesmas, kurās valda patiess dzīvesprieks un sirsnība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!