Foto: Publicitātes foto
Pēc viena gada pārtraukuma no 1.novembra līdz 1.decembrim divpadsmito reizi Rīgā notiks pasaules mūzikas festivāls "Porta", portālu "Delfi" informē festivāla direktore Ilze Apsiņa.

Festivālu 1. novembrī atklās Pjotra Naļiča muzikālais kolektīvs no Krievijas, bet turpmākajos festivāla koncertos apmeklētāji aicināti tikties ar talantīgiem mūziķiem no Francijas,Gruzijas, Islandes, Krievijas, Madagaskaras un Latvijas. Biļetes uz festivāla koncertiem – visās Biļešu Paradīzes kasēs un internetā

Pjotra Naļiča muzikālais kolektīvs


1.novembrī, pulksten 20, koncertzālē "Palladium" pasaules mūzikas festivāla "Porta" ietvaros uzstāsies Pjotra Naļiča muzikālais kolektīvs no Krievijas.

Pjotrs Naļičs - balss, ģitāra, klavieres, akordeons

Jura Kostenko - saksofons, flauta, klavieres

Sergejs Sokolovs - domra, ģitāra, balss

Kostja Švecovs - ģitāra

Dima Simonovs - bass

Deniss Marinkins - sitaminstrumenti

Pjotrs Naļičs ir pirmais krievu mūziķis, kurš kļuvis slavens ar interneta starpniecību.

2007. gada pavasarī YouTube tika ievietots ar amatieru video kameru uzņemts mūzikas klips "Ģitāra", kurā nepazīstams glīts puisis samtainā tembrā ar slāvisku akcentu dziedāja "I've never been lonely" - vienkāršu dziesmiņu ar lipīgu melodiju. Šis ieraksts tika momentā pamanīts un dziedātājs - bijušais arhitektūras students no Maskavas Pjotrs Naļičs pavisam drīz ieguva titulu "Pirmais dziedošais krievu interneta fenomens".

Kopš 2007. gada rudens Naļičs sāka uzstāties koncertos - un kaut arī visas viņa dziesmas bija iespējams bez maksas lejuplādēt internetā, pirms viņa koncertiem dažādos Maskavas klubos biļetes tika izpārdotas jau divas nedēļas iepriekš.

Viņa mūzikā čigānu romanču smeldzīgums savijas ar Latīņamerikas ritmiem un balkānisku trakulību. Izrādās, te sava loma gēniem, jo Pjotra vectēvs bija no Bosnijas un līdz karam dziedāja Belgradas operā. Arī Pjotrs ir iestājies Maskavas konservatorijā un sapņo par operdziedātāja karjeru.Naļičs šobrīd ir iemīļots dziedātājs gan Krievijā, gan ārpus tās. Bet viņa pirmās dziesmas rekordu pārspēt vēl nav izdevies nevienam - "YouTube" klipu ir noskatījušies vairāk nekā četri miljoni interneta lietotāju.

Pasaules mūzikas filmu programma


7.novembrī, pulksten 19 folkklubā "Ala" pasaules mūzikas festivāla "Porta" ietvaros tiks izrādīta pasaules mūzikas filmu programma.

Pasākuma apmeklētāji varēs noskatīties filmu "Baltais un melnais" (Čehija), kā arī "Netveramā vērtība Nr.82" (Austrālija, Koreja).

Filmas "Baltais un melnais" stāsts ir par Veru, kura meklē līgavu savam dēlam, bet vienlaikus ir iespēja klausīties viņas stāstus un uzzināt, kur sakņojas Veras un viņas ģimenes dziesmas un mūzika. Filmas veidotāji seko Verai līdzi no mazās Slovākijas pilsētiņas līdz pat Parīzes koncertskatuvei. Šī ceļojuma laikā filmas veidotāji rada ļoti precīzu portretu, kur portretējamā persona ir līdzjūtīga, bet ne sentimentāla, izcila un vienlaikus ļoti jautra un dzīvespriecīga sieviete.

Savukārt filma "Netveramā vērtība Nr.82" stāsta par to, kā sitaminstrumentālists no Austrālijas Saimons Bārkers dodas uz Koreju, lai iepazītos ar noslēpumaino šamani un izcilo mūziķi Kimu Seok-Čulu. Šis ceļojums pašam Saimonam ir piedzīvojumiem pilns, iedvesmojošs un ļauj skatītājiem piedalīties radoša mūziķa pašizpausmes meklējumos.

Savukārt pulksten 22 - Festivāla klubs, kurā muzicēs grupas no Latvijas un festivāla viesi.

'ElektroFolk', 'Froshpil' un 'Kilema'

8.novembrī, pulksten 19, koncertzālē "Palladium" pasaules mūzikas festivāla "Porta" ietvaros muzicēs grupas "Forshpil", "ElektroFolk" un Kilema no Madagaskaras.

Uz festivāla lielās skatuves pirmoreiz kāps jaunā grupa ”ElektroFolk”, kuras balss un dvēsele ir talantīgā dziedātāja un vijolniece Kristīne Kārkle-Puriņa.

Savukārt, klezmermūzikas grupa ”Forshpil” savu stilu mainījusi kardināli, atsakoties no tradicionālā
skanējuma un pievēršoties elektroģitārai, sintezatoriem un roka enerģētikai.

Grupa ”Forshpil" (Saša Lurje - balss, Iļja Šneiveiss - taustiņinstrumenti, Aleksandrs Aleksandrovs - ģitāra, Žeka Lizins (Krievija) - bungas) pēc rūpīgas iedziļināšanās tradicionālās austrumeiropas ebreju mūzikas stilā, tā izrotājumos un funkcijās, nolēma uz to paskatīties no citas puses. Nost ar vijolēm un akordeoniem! Nost ar "folkloristisko" skanējumu! Elektroģitāras un analogie sintezatori, roka ritmi un saliktie taktsmēri, modernas harmonijas un asas improvizācijas, atklāj jaunas skaldnes gan sev, gan plašākai publikai.Kopš 2005. gada ”Forshpil" regulāri uzstājas festivālā ”Porta", ieskaitot kopprojektu "Borsh" ar grupu ”Dzelzs Vilks". 

Koncerta otrajā daļā būs iespēja smelties dzīvesprieku madagaskariešu nacionālā stīgu instrumenta marovani meistara un Pītera Geibriela ”Real World” skaņu ierakstu sesiju dalībnieka Kilemas priekšnesumā.
Tāpat Kilema uzstāsies arī 9.novembrī, pulksten 19 Ventspilī, Kultūras centrā "Jūras vārti".

Savukārt pulksten 22 folkklubā  "Ala" uzstāsies "Nepieradinātā Folka orķestris" (Latvija) un festivāla viesi.

'Árstíðir'


9.novembrī, pulksten 19, koncertzālē "Palladium" pasaules mūzikas festivāla "Porta" ietvaros koncertēs islandiešu grupa "Árstíðir".

Daniel Audunson - vokāls, ģitāra

Gunnar Mar Jakobsson - vokāls, ģitāra

Ragnar Olavsson - vokāls, baritonģitāra

Hallgrimur Jonas Jensson - vokāls, čells

Jon Elisson - vokāls, klavieres

Karl James Pestka - vokāls, vijole

Reikjavīkas grupā "Arstidir" visi tās dalībnieki dzied, katrs spēlējot arī kādu mūzikas instrumentu. Savas pastāvēšanas divos gados grupa jau ierakstījusi divus albumus, piedalījusies TV un radio raidījumos, un festivālos, kā arī pievērsusi pašmāju un starptautisko mūzikas apskatnieku uzmanību ar savu oriģinālo neatkārtojamo skanējumu, kurā dziedātāju harmoniskie balss tembri savijas ar akustisko instrumentu silto skanējumu. Mūzikas stilistikā var atrast  islandiešu tautas mūzikas, gan progresīvā roka, gan akadēmiskās kamermūzikas ietekmes.

Islandiešu daudzbalsīgās dziedāšanas meistarklases


9.novembrī no pulksten 10.45 līdz pulksten 12.30 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks islandiešu daudzbalsīgās dziedāšanas (Tvisongur) meistarklases.

Savukārt Muzikālajā teātrī "Artelis", pulksten 22 muzicēs "Elektrofolk" un citi festivāla viesi.

'Moussu T e lei Jovents'

9.novembrī koncertzālē "Palladium" pasaules mūzikas festivāla "Porta" ietvaros muzicēs grupa no Francijas "Moussu T e lei Jovents".

7. novembrī plkst. 18.30 grupa viesosies Eiropas Savienības mājā (Aspazijas bulvārī 28), ciklā ”Eiropas gadalaiki: rudens, ziema”.

Grupas mūziķi, kuru repertuāra daudzveidība ietver gan pagājušā gadsimta 30. gadu Marseļas mūziku un operešu melodijas, gan blūzu, džezu un Brazīlijas mūziku, savās uzstāšanās reizēs allaž vēlas veidot dialogu starp tradicionālo un moderno, lokālo un universālo.

Grupas ”Moussu T e lei Jovents” mūziķu pārliecība vēsta, ka ikviens planētas iedzīvotājs caur savu personību spēj radīt dialogu, tāpēc noskaņu palete atskaņotajā mūzikā ir tik bagāta – no dziesmām par jūru un ostas pilsētu noskaņām, no dziļi sirsnīgām mīlas jūtu izpausmēm skaņās līdz pat globālām tēmām un šodienas ikdienas dzīvei, kas atspoguļojas ”Moussu T e lei Jovents” mūzikā.

Blu - ģitāra, Elektriskā ģitāra, bandžo

Deli K - perkusijas

Denis- bungas

Tatou - vokāls

Kā vēsta festivāla rīkotāji, līdzīgi kā Liverpūle un Ņūorleāna, arī Marseļa vienmēr ir bijusi dažādu kultūru krustpunkts, ko var sajust arī šīs neatkārtojami oriģinālās, francūziski šarmantās un brazīliski saulainās grupas mūzikā. Dienvidfrancijas - Brazīlijas blūzs no Marseļas.

'Neparastā izstāde: Kančeli. Gruzija. Latvija.'


1. decembrī, plkst.18 Rīgas Kongresu namā pasaules mūzikas festivāla "Porta" apmeklētāji varēs vērot koncertuzvedumu "Neparastā izstāde: Kančeli. Gruzija. Latvija."

Zaza Miminošvili – ģitāra
Zurabs Gagnidze – basģitāra, vokāls
Mamuka Gaganidze – vokāls, perkusijas
Raimunds Kačiņskis – sitaminstrumenti
Ilias Mirzajevs – aranžijas, taustiņinstrumenti
Aleksandrs Čumburidze – deja

Liepājas Simfoniskais orķestris, diriģents Atvars Lakstīgala
Normunds Šnē – oboja
Jānis Ozols & vokālā grupa
Arnolds Kārklis – elektriskā ģitāra
Viktors Runtulis – režisors

Pasaulslavenā gruzīnu komponista Gijas Kančeli kino un teātra mūzika jaunu dzīvi ieguvusi Latvijā iemīļotā gruzīnu trio "The Shin" koncertprogrammā "Neparastā izstāde", kurā simfoniskā mūzika, etnodžezs, gruzīnu daudzbalsīgie dziedājumi un Kaukāza kaislīgās dejas, saplūstot vienotā veselumā, aizved visneparastākajā skaņu un kustību pasaulē.

Idejas autors ir Latvijā pazīstamā gruzīnu etnodžeza trio "The Shin" mūziķis Zaza Miminošvili. Viņš uzsver Kančeli mūzikas dziļās saknes ar Gruzijas folkloru, vienlaikus atzīstot, ka tā pieder pasaules kultūrai.

Kančeli mūzika ir daudzšķautņaina: tā ir majestātiska un trausla, kaislīga, humora pilna, taču vienlaikus to caurvij gaišas skumjas. Tā ir noslēpumaina, bet vienlaikus caurspīdīgi viegla. Tā skan kā mazā cilvēka, sapņotāja dzīves maratons, kā pazudušā dēla monologs. Un visbeidzot, ikvienam gruzīnam tā skan kā Dzimtene. Līdzīgas izjūtas nav svešas arī latvietim, tādēļ "Neparastās izstādes" atklājēju vidū kopā ar gruzīnu māksliniekiem ir gan Liepājas simfoniskais orķestris, gan latviešu solisti, mūziķi un dejotāji.

"The Shin" un festivāla "Porta" pirmā satikšanās notika jau pirms vairākiem gadiem, tagad kā jauns radošās draudzības apliecinājums seko turpinājums ar vēl plašāku un dziļāku sadarbību. Viena no "The Shin" iecerēm ir simfonisko mūziku darīt vieglāk pieejamu un saprotamu plašākai auditorija un tas lieliski sasaucas ar festivāla Porta centieniem klasiskus mūzikas žanrus bagātināt ar pasaules mūzikas elpu un piedāvāt plašākam klausītāju lokam. Kā sola "Neparsatās izstādes" veidotāji, tad uzveduma dalībnieki būs visi, gan orķestra muzikanti, gan diriģents, gan skatītāji. "Šis projekts būs kā muzikāla izrāde, kurā piedalās daudz aktieru, bet galvenajā lomā būs Meistara Gijas Kančeli mūzika", stāsta grupas "The Shin" mūziķi.

Koncertprogramma "Neparastā izstāde" ir pirmais iecerētā cikla "Kultūru osta" koncerts, kura ietvaros Liepājas simfoniskais orķestris veidos koncertprogrammas ar pasaulē atzītām pasaules mūzikas grupām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!