Foto: DELFI

Latvijas Nacionālajā operā 15. marta vakarā tika pasniegtas Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas "Zelta mikrofons" labākajiem 2015. gada ierakstiem, dziesmām un mūziķiem. Gada labākā albuma laurus saņēma grupas "The Sound Poets" albums "Pulsē".

"The Sound Poets" arī saņēma balvu kategorijā par labāko popmūzikas albumu.

Līdz šim godalgotākā grupa "Prāta vētra" saņēma balvas kategorijā "Koncertieraksts" un aptauja "Alfas gada dziesma". Kopumā Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas pastāvēšana vesturē "Prāta vētra" saņēmusi nu jau 31 statueti.

Jaunā dziedātāja Aminata, kura arī bija līdere nomināciju skaita ziņā, saņēma balvas kategorijās "Labākā debija" un "Labākā dziesma" par debijas albumu "Inner voice" un dziesmu "Love Injected".

Foto: DELFI

Divās kategorijās balvas saņēma arī dziedātājs Dons – kategorijā "Radio hits" par dziesmu "Dieviņš" un "Labākais videoklips" – par dziesmas "Pašā ielas galā" videoversiju.

Kā labākais roka un metāla mūzikas albums balvu ieguva smagās mūzikas veterānu "Skyforger" albums "Senprūsija", bet kategorijā "Alternatīvais vai indie mūzikas albums" apbalvojumu saņēma grupas "Sigma" veikums "Sazaroto taku dārzs".

"Zelta Mikrofonu" kategorijā "Tautas un pasaules mūzikas albums" saņēma grupa "Zāle" par albumu "Viņa", bet par labāko "Džeza un blūza mūzikas albums" tika atzīts Aivara Hermaņa "Liepājas iela". Kategorijā "Hip-hop mūzikas albums" triumfēja reperis Ozols un albums "Atpakaļ nākotnē", savukārt kategorijā "Elektroniskās mūzikas albums" apbalvots tika Kashuks un albums "Fiction".

Kategorijā "Dziesminieku albums" balvu saņēma Alise Joste par albumu "Hardships are Ships", bet par labāko "Kantrī un šlāgermūzikas albumu" tika atzīts grupas "Dakota" veikums "Mana spēle". Par labāko "Bērnu mūzikas albumu" balvu ieguva "Big Al & The Jokers" un bērnu koncertgrupas "Pigoriņi" kopdarbs "Lilallā un viņas pigoriņi", bet Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" un Māra Sirmā albums "Emīls Dārziņš" sanēma balvu kategorijā "Akadēmiskās mūzikas albums".

Pirmo reizi Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas vēsturē tika pasniegta balva "Dimanta mikrofons", Latvijā un pasaulē visvairāk izdotajam, viskuplāk tiražētajam, visvairāk atskaņotajam autoram un izpildītājam. Īpašo apbalvojumu saņēma Maestro Raimonds Pauls, kurš šogad nosvinēja apaļu 80 gadu jubileju.

Foto: DELFI

Maestro, saņemot balvu bija lakoniski ironisks, sakot, ka viņš šo balvu gaidījis 80 gadus, un pateicās, kā "agrākos laikos", valdībai, tādejādi izpelnoties jautrību un ovācijas publikā.

Ceremonijā īpaši tika godināts mūžībā aizgājušais Latvijas rokenrola pamatlicējs un leģenda Pits Andersons (1945–2016), koncerta izskaņa uzstājoties grupai "The Swamp Shakers".

"Lielie pamazam aiziet, tā tas notiek, arī rokenrolā. Pits neapšaubāmi tāds bija," pasniedzot balvu, sacīja klasiskā rokenrola eksperts, bijušais politiķis Ivars Godmanis.

"Pit, lai gan tu esi aizgājis pie Lielajiem, tava vietā jau nāks un nāk citi, kas spēlēs tavu mūziku – rokenrolu, kamēr vien kāds alkst brīvības un neatkarības. Karalis ir miris, lai dzīvo karalis," ar šādiem vārdiem tika sveikts mūža balvas ieguvējs.

Jau ziņots, ka Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balva šogad tika pasniegta 20. reizi.

Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas uzvarētaji:

"Alfa" Gada dziesma:
"Ziemu apēst" - "Prāta vētra"

Bērnu mūzikas albums:
"
Lililā un viņas pigoriņi" – "Big Al & The Jokers sadarbībā ar bērnu koncertgrupu "Pigoriņi"

Akadēmiskās mūzikas albums:
"Emīls Dārziņš" – Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", diriģents Māris Sirmais;

Elektroniskās mūzikas albums:
"Fiction" – Kashuks

Hip-hop mūzikas albums:
"Atpakaļ nākotnē" – Ozols

Alternatīvais un indie mūzikas albums:
"Sazaroto taku dārzs" – grupa "Sigma"

Pop mūzikas albums:
"Pulsē" – grupa "The Sound Poets"

Rock un metāla mūzikas albums:
"Senprūsija" – grupa "Skyforger"

Šlāgera un kantrī mūzikas albums:
"Mana spēle" – grupa "Dakota"

Dziesminieku albums:
"Hardships are Ships" – Alise Joste;

Džeza un blūza mūzikas albums:
"Liepājas iela" - Aivars Hermanis

Tautas un pasaules mūzikas albums:
"Viņa" – grupa "Zāle"

Labākā debija:
"Inner Voice" – Aminata

Labākā dziesma:
"
Love injected" – Aminata

Koncertieraksts:
"7 soļi svaiga gaisa" – grupa "Prāta vētra"

Videoklips:
"Pašā ielas galā" – Dons

Radiohits:
"Dieviņš" – Dons

Gada albums:
"Pulsē" – grupa "The Sound Poets"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!