Foto: Publicitātes foto

Vēl tikai pāris bezdarbības gadi un vēsturiskā Reiterna nama telpām būtu nepieciešams kapitālais remonts, vienā no aukstākajām šīs ziemas dienām, izrādot nule atvērto Rokkafejnīcas filiāli Rīgā, stāsta viens no tās saimniekiem Raivo Mediņš. Nu daļa pazīstamā liepājnieka ikdienas tiek vadīta Rīgā, kur ar plašu un latvisku muzikālo programmu durvis šonedēļ oficiāli tiks atklāta "Latvijas 1. Rokkafejnīca – Reiterna nams".

Liepājnieki, Rokkafejnīcas saimnieki un ilggadējā festivāla "Baltic Beach Party" rīkotāji brāļi Mediņi, teiksim tā - nav bijuši sīkumaini, izvēloties "vēstniecību" galvaspilsētā. Ziemeļu baroka stilā celtā māja, kas piederējusi tirgotājam un rātskungam Johanam Reiternam, bijusi 17. gadsimta greznākā dzīvojamā ēka Rīgā un joprojām glabā labklājības un vēsturiska spožuma auru, neskatoties uz rokenrola pieskārieniem interjerā. Tas arī Rīgas Rokkafejnīcu padara krasi atšķirīgu no Liepājas, kur pazīstamā kultūras un atpūtas telpa atrodas krietni jaunākā ēkā.

No sākuma bijis grūti sadzīvot ar to, ka remontējot pagaidām uz 10 gadiem iznomātās telpas, vairāk ir "nedrīkst" nekā "drīkst", stāsta Mediņš. Tomēr, vēsturiskajā interjerā saskatītas priekšrocības un, respektējot prasības, dzimis mājīgs kičs ar rokenrola atribūtiku, senlaicīgām podiņu krāsnīm, smalkiem sienu zīmējumiem, sarkana samta drapērijām un populāru mūziķu kartona figūrām.

Raivo Mediņš izrāda gan pagrabstāva mazo skatuvi un kamīnzāli, kur iepretim omulīgajām liesmām dižojas "Inokentija Mārpla" līdera Dambja attēls, gan pirmā stāva Bungu bāru, gan Lielo skatuvi, kas atrodas ēkas otrajā stāvā. Gandrīz nogāžam no kājām kartona Emīlu no "Musiqq" un piemiedzam ar aci skatlogā izliktajam Jurim Kaukulim.

Kopā ar fotogrāfu kvadrātmetrus neriskējam sākt skaitīt un arī kopējais telpu skaits nojūk – Rokkafejnīca iekārtojusies visos Reiterna nama stāvos un pagrabā. Turklāt skaļāku ballīšu un burzmas cienītāji Lielajā zālē netraucēs tiem, kuri izvēlēsies laiku pavadīt mierīgākā, intīmākā gaisotnē pagraba senajās velvēs, kur uz Mazās skatuves tiek solīti dažādi akustiski priekšnesumi.

"Lūk, šīs ir Raimonda Paula čības! Ar tām kājās viņš sarakstīja "Mežrozīti"", uz aiz stikla ierāmētu, visai pavalkātu vīriešu iešļūceņu pāri rāda Raivo Mediņš. Līdzās atstutēts pakaramais ar gaišu, ziedu motīviem rotātu žaketi. Kam tā īsti Valteram vai Kažam? Nav svarīgi, galvenais no TĀS Eirovīzijas. Uz grīdas slavenā Laura bandžo, bet iepretim "Prāta vētras" bundzinieka Kaspara Rogas pirmais akordeons. Turpat rūpīgi maisiņā iepakota kāda oranža lupatiņa. Relikvija? Uzraksts "R.A.P." maisiņa otrā pusē uzjundī jaukas atmiņas – cepurīte, kas savulaik bija "R.A.P." līdera Arta Dvarionas "firmas zīme". Tās visas ir lietas, kas vēl gaida savu rindu, lai iekārtotos pie Reiterna nama sienām un uz plauktiņiem.

Daļa Latvijas rokenrola dārgo sīkumu atvestas no Liepājas, bet lielu daļu mūziķi atdevuši tieši Rīgas kafejnīcas iekārtošanai. Tāpēc labāk vienu reizi atrast laiku uz Reiterna namu doties dienas vidū, lai netraucēti, gluži kā muzejā, pakavētos pie latviešu estrādes un rokmūzikas vēsturi piedzīvojušajiem eksponātiem. "Prāta vētras" tamburīns, Igo ādas jaciņa un Groduma leģendārās saulesbrilles. Grūti nosaukt vērtīgāko - ar katru no tām saistās kāds zīmīgs mirklis un nenovērtējamas emocijas, tomēr redzamākajā vietā izlikta Mika Džegera parakstītā Guntara Rača ģitāra. Mediņš vairākkārt izsaka apbrīnu mūziķu nesavtībai, atdodot sev mīļas un dārgas lietas.

Atsevišķa telpa būs atvēlēta Liepājas rokmūzikas slavas alejas varoņiem. Brīdī, kad viesojamies Reiterna namā, fotogrāfijas stāv glītās rindiņās uz grīdas, bet oficiālajā atklāšanā jau būs pie sienas. Turpat līdzās – Ģitāru bārs, kuru, kā jau var nojaust pēc nosaukuma, rotās nekas cits, kā šie rokmūzikā tik svarīgie instrumenti. Te līdzās vēsturiskiem eksemplāriem jau nolikta arī, piemēram, Mika Dukura koka ģitāriņa, ar pašzīmētām stīgām. Ar to jaunais cilvēks sācis savu mūziķa karjeru vēl tikai sapņojot tikt pie īsta instrumenta.

Lai apmeklētāji nebīstas no apzīmējuma "roks", Raivo Mediņš sola arī Rīgas filiālē plašu populārās mūzikas klāstu, ko spilgti apliecinot slavas alejas mūziķu daudzveidība – sākot no Edgara Liepiņa un Noras Bumbieres līdz pat Marijai Naumovai un "Līviem". Tāpat tikšot rīkoti kinoseansi un dažādi citi tematiskie pasākumi.

Jau ziņots, ka Latvijas 1. Rokkafejnīca – Reiterna nams oficiāli tiks atklāta šajā nedēļas nogalē. Pasākumu sērija tiks uzsākta ceturtdien 9. februārī, kad uz Rokkafejnīcas Lielās skatuves muzicēs grupas "The Soul Scouts" un "Screampiece" no Rīgas, kā arī grupa "Deep Silence" no Liepājas.

Piektdien, 10.februārī muzikālo saturu veidos mūziķi, kuru vārdi cieši sasieti Liepājas pilsētu. Uz Reiterna nama Lielās skatuves notiks mūziķa Igo koncerts, savukārt, pēc tam atklāšanas svētku turpinājums uz šis skatuves tiks nodots grupas "The Hobos" rokās. Piektdienas naktī tukša nestāvēs arī Mazā skatuve Reiterna nama pagrabā, uz tās muzicēs vēl viens liepājnieks – Edijs Šnipke.

Latvijas 1. Rokkafejnīcas – Reiterna nama atklāšanas svētki kulmināciju sasniegs sestdien, 11.februārī, kad uz Lielās skatuves notiks Rokkafejnīcas draugu koncerts. Šobrīd zināms, ka tajā piedalīsies Aivars Brīze, Fēlikss Ķiģelis, Ainars Virga, Olga Rajecka, Aija Andrejeva un grupas "Putnu balle" dalībnieki. Kārtīgu pasaules roka klasiku un labākās Latvijas roka dziesmas visas nakts garumā spēlēs Edijs Šnipke un viņa grupa. Savukāt uz Mazās skatuves, Reiterna nama pagrabā muzicēs Ūdrītis un Ilona Balode.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!