Foto: F64

"Valsts svētki - tā ir viena lieta, Dziesmu svētki - cita! Ja abi pasākumi notiek vienā gadā - ļoti labi, ja nē - tradīcijas nevajag lauzt," komentējot trešdien konferencē "Dziesmu un deju svētki Latvijas simtgadei" izskanējušās idejas, ka Dziesmu svētkus Latvijā varētu reformēt, ieviešot ikgadējus pasākumus vai izstiepjot svētkus mēneša garumā, sarunā ar portālu "Delfi" saka komponists Raimonds Pauls.

"Manuprāt, pret Dziesmu svētku jautājumu jāattiecas nopietni, bez emocijām. Rīkot katru gadu? Vai nelecam par augstu?" retoriski vaicā Pauls.

Komentējot iepriekšējo svētku režisora Uģa Brikmaņa piedāvāto ideju - rīkot ikgadējus Dziesmu svētku pasākumus, kuri vestu uz lielo notikumu 2018. gadā - Pauls norāda: "Brikmanis kā režisors varētu vispār klusēt. Viņa idejas un to realizāciju mēs zinām - lai nesanāk kā ar Dziesmu svētku fināla koncertu". 

Pauls tāpat norāda, ka pats ir praktiķis un nepiekrīt idejai mainīt tradīcijas, rīkojot Dziesmu svētku pasākumus katru gadu, kā arī neuzskata, ka katru gadu būtu iespējams sarīkot kvalitatīvus svētkus. "Ja tiek rīkoti svētki, tad tos vajag kārtīgi sarīkot!" ir pārliecināts komponists. 

Tāpat Pauls īpaši izceļ Dziesmu un deju svētku repertuāra jautājumu, norādot, ka būtu vairāk jādomā par tautas vēlmēm. "Dziesmu svētki - tie ir dziedāšanas svētki, ne diriģentu kaprīzes. Vajag tādu repertuāru, ko cilvēki grib dziedāt, nevis īstenot kādu režisoru kaprīzes. Manuprāt, šajā gadījumā ir jādomā par tām cilvēku masām, kas dzied!"

Jau vēstīts, ka trešdien konferencē "Dziesmu un deju svētki Latvijas simtgadei" izskanēja vairākas idejas par Dziesmu un deju svētku reformēšanu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!