Deviņu cilvēku nāvi Roskildes rokfestivālā jūnijā Dānijā bija iespējams novērst un to "nevar nosaukt vienkārši par nelaimes gadījumu", teikts ASV rokgrupas "Pearl Jam" trešdien izplatītajā paziņojumā.
"Mēs jūtam, ka to, kas notika Roskilles festivālā, nevar nosaukt par "nejaušu nelaimes gadījumu" vai "neveiksmi", kā daudzi to ir darījuši. Kad notiek tik liela nelaime, kad daudzas dzīvības tiek zaudētas, ir dabiski, ka tiek pārbaudīti visi iespējamie aspekti.. Līdz šim mēs neesam jutuši, ka kaut kas tāds tiktu darīts," teikts paziņojumā.

Roskilles festivālā "Pearl Jam" koncertā 30.jūlijā, kurā bija ieradušies apmēram 50 000 skatītāju, pūlī bojā gāja deviņi cilvēki - trīs zviedri, trīs dāņi, viens holandietis, viens austrālietis un viens vācietis. Vēl 34 guva ievainojumus.

Tieslietu ministrijai iesniegtajā Dānijas policijas ziņojumā, kas publiski izplatīts 17.jūlijā, teikts, ka traģēdija bija nelaimes gadījums un tajā nevar vainot lielo pūli, tehniskas problēmas vai nepietiekamas rūpes par drošību. Tādēļ viena no lielākajiem vasaras rokmūzikas pasākumiem Eiropā - Roskildes festivāla - organizētāji netiks saukti pie atbildības.

Otrdien Roskildes policijas inspektors Ufe Kornerups nolēma, ka nepieciešams veikt jaunu traģēdijas izmeklēšanu, vēlreiz izjautājot 280 lieciniekus un grupas "Pearl Jam" dalībniekus.

Kornerups uzskata, ka aculiecinieku ziņojumos ir dažas pretrunas un neskaidrības, kuras vajadzētu noskaidrot. Jauna izmeklēšana varētu ilgt līdz diviem mēnešiem.

"Pearl Jam" atbalsta inspektora lēmumu un vēlas, lai daudzas lietas tiktu pilnībā noskaidrotas.

"Cik mēs noprotam, vismaz 15 minūtes bija pagājušas no brīža, kad festivāla drošībnieks pamanīja draudošo problēmu līdz brīdim, kad mēs tikām informēti. Mēs nekavējoties pārtraucām uzstāšanos, tikko saņēmām šadu informāciju, lai gan mūs lūdza pagaidīt, kamēr problēma tiks konstatēta," teikts "Pearl Jam" paziņojumā.

"Mēs uzskatām - ja mēs būtu informēti par briestošo problēmu tieši tajā brīdī, kad to pirmoreiz pamanīja festivāla apsardze, mēs varējām pārtraukt uzstāšanos agrāk, un šie cilvēki būtu dzīvi," uzsver "Pearl Jam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!