Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 20. jūnijā plkst. 17 Rīgas Sv. Pētera baznīcā koncertā "Gaisma" uzstāsies Rīgas sadraudzības pilsētas Brēmenes Rātes koris.

Koncertprogrammā iekļauti tādi izcili komponisti kā F.M.Mendelszons - Bartoldi, J.S.Bahs, O.Jeilo, M.Franks, M.Lauridsens un J.Brāmss. Kora mākslinieciskais vadītājs Jans Hībner.

"Vācijā vasaras saulgriežus sauc par Sommersonnenwende un šajā laikā tiek svinēta svētā Johana diena. Gada īsākajā naktī vācieši joprojām mēdz kurināt ugunskurus un apspēlēt senos ticējumus. Savukārt viena no latviešu nozīmīgākajām tradīcijām ir Jāņu ugunskurs vasaras saulgriežu svinībās. Ugunskuri tiek kurti gan pakalnos, gan jūras piekrastes smiltīs.

Šie Jāņu ugunskuri arī kļuvuši par iedvesmas avotu Brēmenes Rātes kora koncertprogrammai, kurā iekļautas nozīmīgākās vācu komponistu motetes. Tajās apdziedāta gaismas tēma, un tās papildinātas ar Norvēģijas un Ziemeļamerikas skaņdarbiem.

Veidojot koncertprogrammu, ņemta vērā vēl kāda latviešiem nozīmīga tradīcija. Sievietes liek galvā ziedu vainagus, bet vīri – ozolu vainagus, tā simbolizējot cilvēka tuvumu ar dabu. Tieši pateicoties šai tradīcijai, Melhiora Franka motetes ir koncertprogrammas nozīmīgākā daļa, jo tajās tiek apdziedāts, cik maz šķir dabu no mīlestības, savukārt dabas bagātība simbolizē nebeidzamo mīlestības spēku," stāsta koncerta veidotāji.

Brēmenes Rātes kora repertuārā ir gan garīgās, gan laicīgās mūzikas skaņdarbi, un kora pamatuzstādījums ir izpildīt sarežģītus koru mūzikas skaņdarbus mākslinieciski augstvērtīgā līmenī. Gada laikā koris sniedz līdz pat divpadsmit koncertiem, kuros izpilda oratorijas un dažādu gadsimtu a-capella dziedājumus.

Laika gaitā Brēmenes Rātes koris izveidojis tikai sev raksturīgu skanējumu, kas balstās uz skaņas tīrību, dzidrumu un viendabību, savukārt kora mobilitāte un izteiksmīgums veido diriģenta Jana Hībnera muzikālā darba pamatu.

Ieeja koncertā bez maksas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!