Foto: Arhīva foto

Nākamajā sestdienā, 11. oktobrī, pretrunīgi vērtētā latviešu lidotāja Herberta Cukura dzimtajā pilsētā Liepājā notiks pirmizrāde mūziklam "Cukurs. Herberts Cukurs". Tā autori ir komponists Jānis Ķirsis, dzejnieks Pēteris Draguns un dialogu autors Juris Millers.

Iestudējuma režisors ir Ivars Lūsis, horeogrāfe - Liene Stepena, vokālā pedagoģe - Andžela Goba, scenogrāfs - Oskars Morozs, tērpu māksliniece - Ieva Lapiņa, producents Juris Millers. Lomās - Juris Jope, Miervaldis Jenčs, Atis Auzāns, Jolanta Strikaite, Rūta Dūduma, Beāte Zviedre, Elza Natha, Imants Vekmanis, Madars Zvagulis, Gatis Supe, Ivo Grīsniņš Grīslis, Mariss Daniels Ķirsis.

"Daudzi no Jums noteikti atceras gada sākumā notikušo skandālu, kad iepriekš uzrunātā dzejniece Andra Manfelde pēc dziesmu tekstu pabeigšanas un atlīdzības saņemšanas, 16. marta notikumu kontekstā atsauca savu atļauju izmantot savu darbu, kā arī atteicās atmaksāt saņemto naudu (lai arī šo pienākumu paredz likums par Autortiesībām). Šobrīd pret Andru Manfeldi ir ierosināta tiesvedība Liepājas tiesā," informē Millers.

Herbets Cukurs ir viena no Latvijas vēstures kontraversālākajām personībām, caur kura likteni spilgti iezīmējas ne tikai atsevišķa cilvēka, bet visas valsts liktenis.

Viņš 20. gadsimta 30. gados kļuva par pasaulē slavenāko latvieti, pateicoties savam pārgalvīgajam lidojumam no Rīgas uz Gambiju un atpakaļ paštaisītā lidmašīnā. Savukārt Otrā Pasaules kara gados viņš darbojās Arāja komandā, un pēc kara tika vainots holokaustā, lai arī pierādījumi par viņa vainu joprojām nav atrasti. Neskatoties uz to, Herberts Cukurs tika nogalināts bez tiesas sprieduma Izraēlas slepenā dienesta īpašā operācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!