Foto: Publicitātes foto. "Sinfonietta Rīga"
"Rīgas festivāla" programmā 16. jūnijā Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā pirmo reizi Latvijā tiks atskaņots Pāvela Karmanova skaņdarbs "Pieci eņģeļi", kas veltīts pēdējai Krievijas carienei Aleksandrai un viņas četrām meitām, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju VSIA "Latvijas koncerti" pārstāve Rinta Bružēvica.

Krievijas skarbākās vēstures lappuses mūzikā izstāstīs "Grammy" balvas ieguvēji – Latvijas Radio koris un "Sinfonietta Rīga" Normunda Šnē vadībā.

Komponists Arturs Maskats stāsta: "Pieci eņģeļi - viens no skaistākajiem un neparastākajiem skaņdarbiem krievu jaunākajā mūzikā. Komponists Pāvels Karmanovs mūs ieved veldzējoša, apskaidrota skaistuma pasaulē, kurā lūgšanās piesauktās Ticība, Cerība un Mīlestība iegūst milzīgu, attīrošu spēku. Šī mūzika mūs paceļ augstāk - pāri ikdienības šaurajām robežām."

2013. gadā radītais lieldarbs "Pieci eņģeļi" solistiem, korim un orķestrim ir viens no Pāvela Karmanova nedaudzajiem sacerējumiem ar reliģisku ievirzi. Tas veltīts Romanovu dinastijas 400. gadadienas atcerei, kā arī pēdējai Krievijas carienei Aleksandrai un viņas četrām meitām, kas tika noslepkavotas Jekaterinburgā. Oratorijā skan pareizticīgo baznīcas lūgšanas, atšķirīgu dzejnieku vārsmas un cara Nikolaja II vecākās meitas Olgas dzeja.

Koncertā skanēs arī Mečislava Veinberga (1919–1996) mūzika, kuru Latvijas sabiedrībai lielā mērā atklājis vijolnieks Gidons Krēmers. Daudziem ir pazīstamas gan Vinnija Pūka un "Bonifācija brīvdienu" saulainās multfilmu melodijas, gan arī citi meldiņi no Veinberga plašā kino un teātra mūzikas klāsta. Ceturtā kamersimfonija ir Veinberga pēdējā pabeigtā partitūra. Tā ir viendaļsimfonija ar īpaši izceltu klarnetes tembru, klezmermūzikai raksturīgām tēmām, autorcitātiem un dvēseliskām, liriski aizrautīgām un trauslām epizodēm.

"Rīgas festivāls" šogad notiek no 27. maija līdz 18. jūnijam. Biļetes uz šo un citiem "Rīgas festivāla" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!